Daugybė amerikiečių iki šiol nežino apie Vietnamo karą: kaip atsivėrė pragaro vartai? (II)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

DJ_LFS 2013-02-13 02:23
Galit normaliai lietuviškai ir nešališkai paaiškint kaip ir kodėl prasidėjo Vietnamo karas?
Eidumukas 2013-02-13 07:47
JAV bijojo komunizmo plitimo Azijoje, Prancūzija paprašė pagalbos išlaikant koloniją po II PK. JAV siuntė vis daugiau karių, o kai prancūziai išėjo/pabėgo, JAV negalėjo palikti šalies, nes demokratiniuose pietuose, kaimo viteovėse, vis labiau skverbėsi komunistai. Plius Korėjos karas ne itin pavyko JAV, todėl Vietname tikėtasi geriau pasirodyti (bet šitas tik taip pamąstymas, kurį kažkur skaitęs buvau). Aš tai taip suvokiu karo priežastis. Pirmoje šio straipsnio temoje yra vienas pirmų komentarų apie patį karą. Labai neblogas, mano galva.
Arns 2013-02-13 09:48
Eidumukas, paprasčiau ir teisingiau sakyti taip, ten kur bandė įsitvirtinti komunistai JAV ir Europos šalys (įtakingesnės) keldavo konfliktus, remdavo teroristines organizacijas. Lygiai taip pat ten kur tvirtindavosi JAV, SSRS ir įtakingesnės komunistinės valstybės rėmė vietinius sukilėlius. Taip ir turime aibes konfliktų tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų, Didžiosios Kinijos ir Demokratinės Kinijos (Taivano), Kubos, Iraelio ir kaimyninių islamo šalių, Vietnamo, Angolos, Afganistano. Turime krūvas neeskaluojamų konfliktų kai abi pusės svetimose valstybėse vykdė perversmus, žudė netinkamų pažiūrų politinius vadovus... Dar paprasčiau tariant, vyko galios demonstravimas žarstant žarijas svetimomis rankomis.
kestutisz 2013-02-13 10:00
Arba kitaip - karinę įrangą ir šiaip karinę struktūrą didžiosioms valstybėms labai norisi išbandyti, pademonstruoti potencialiems smulkesniem pirkėjam realiomis sąlygomis, bet pageidautina be rizikos gauti atgal - tam ir tiko visokios džiunglės (amerikiečiam), kalnai (sovietam) ir šiaip kažkokie tolimi kraštai kaip Folklando salos britam. Tiesiogiai susiremti gi negali - top masinio naikinimo ginklai jau yra, jo smulkiesiem nei parduot norisi, nei pasigaminti leidžiama, tad nėra ko ir demonstruoti.
Skeleton 2013-02-13 10:10
Pasikartosim Trumpai tariant amerikiečiai įsipainiojo į aršaus pilietinio karo vidurį. Iki 2-ojo pasaulinio karo Vietnamas buvo Prancūzijos kolonija. Per 2-ąjį pasaulinį karą Vietnamą užėmė Japonija. Japonai tada pasižymėjo išskirtiniu žiaurumu, todėl nenuostabu kilo nemažas ginkluotas pasipriešinimas kurime reikšmingą vaidmenį atliko vietiniai komunistai. Po karo Prancūzija norėjo susigražinti kolonijos kontrolę, vietnamiečius šita įdėja nepradžiugino žinoma. Tačiau Vietnamo komunistai irgi nebuvo baltos avelės, kaip ir visur. Jie žiauriai persekiojo visus proeuropietiškai nusiteikusius ir išsilavinusius, bet persekiojo ir krikščionis bei tautines mažumas, ypač kinus (dėl to Vietnamo komunistų ir Kinijos santykiai niekad nebuvo geri, net kilo atviras karas 1980ais). Taigi visi komunistų persekiojamieji pabėgo į Pietų Vietnamą ir ten įsitvirtino, o komunistai įsitvirtino Šiaurinėje šalies dalyje. Prancūzija bandė atkariauti Vietnamą iš komunistų bet galų gale nesėkmingai (skaudžiai pralaimėjo 1954ais). Pietų Vietnmiečiai griebėsi ieškoti pagalbos, ir surado ją amerikiečių pavidalu. Iš pradžių ameirikiečiai siuntė tik mažas "patarėjų" grupes, į patarėjus šaudė ir nukaudavo, saugumą reikėjo vis stiprinti ir taip nepastebimai amerikiečiai įsipainiojo į pilno mąstelio karą. O kadangi kairuoliai mėgsta mylėti Prancūziją, tai kolonijinės Vietnamo karo ištakos paprastai užmirštamos.
DJ_LFS 2013-02-13 15:23
Aišku, dėkui.