Išrinkite Plutono palydovų vardus!  (0)

Prasidėjo konkursas dviejų Plutono palydovų, atrastų pastaraisiais metais, vardams išrinkti. Savo pasiūlymus gali teikti ir visuomenė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plutonas yra romėniškas graikų Hado, požeminių pasaulio valdovo, atitikmuo. Trijų didesniųjų jo palydovų pavadinimai taip pat susiję su mitologija: Charonas – mirusiųjų keltininkas Hade, Niktė – nakties deivė ir daugybę galvų turinti pabaisa Hidra.

Du bevardžiai palydovai, kurių skersmuo siekia daugiau kaip 30 kilometrų, taip pat bus pavadinti su požemio pasauliu susijusiais vardais. Kol kas jie vadinami tiesiog P4 ir P5.

Balsavimas internete truks dvi savaites ir baigsis vasario 25-ąją. Tinklalapyje pateikiama 12 variantų, tačiau galima siūlyti ir savus. Vis dėlto jie turi būti susiję su graikų ar romėnų mitologija bei požemio karalyste.

Tarp siūlomų vardų – Heraklis, didvyris, nukovęs Hidrą, Obolas – sidabrinė moneta, dėta mirusiesiems į burną kaip užmokestis Charonui, Cerberis – trigalvis šuo, sauganti požemio karalystės vartus, Orfėjas – muzikas ir poetas, kuris pasinaudodamas savo talentu susigrąžino savo žmoną Euridikę iš požemio karalystės, tačiau nesilaikė pažado kelionės atgal metu į ją nežiūrėti, tad vėl ją prarado, Stiksas – upė Hado karalystėje.

„Graikai buvo puikūs istorijų pasakotojai, jie mums paliko daugybę įvairių veikėjų“, – teigė Markas Showalteris, vyresnysis tyrėjas iš SETI instituto Carlo Sagano centro Kalifornijoje.

Nugalėtoją išrinks jis ir kiti astronomai, kurie du palydovus aptiko naudodami „Hubble“ kosminį teleskopą.

NASA kosminis aparatas „New Horizon“ jau pakeliui į Plutoną, o jį pasiekti turėtų pasiekti 2015 metais.

Išrinktuosius vardus palydovams dar turės patvirtinti Tarptautinė astronomų sąjunga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)