Jaunus specialistus dirbti į rajonus siųs per prievartą?  (26)

Dalyje šalies regionų trūkstant tam tikrų sričių medikų, valdžios kabinetuose bręsta sumanymas mokslus baigusius jaunus specialistus prievarta įdarbinti ten, kur gydytojų labiausiai stinga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokiems užmojams nelinkę pritarti ne tik studentai – būsimieji medikai, bet ir kai kurių rajonų ligoninių vadovai, rašo „Lietuvos žinios“. Jurbarko rajono ligoninė šiuo metu galėtų pasiūlyti darbą ir chirurgui, ir traumatologui, ir odos bei venerinių ligų specialistui, tačiau norinčiųjų dirbti nėra. Šios ligoninės vyriausiasis gydytojas Aivaras Šlekys neslėpė, kad prisivilioti į rajoną jaunų medikų labai sunku. „Kiek tenka bendrauti su tais specialistais, jie labiausiai nepatenkinti siūlomais atlyginimais. Jauni žmonės mato, kiek gali uždirbti Vakarų Europos šalyse, ir važiuoja dirbti ten“, – sakė A. Šlekys.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis teigė, kad Lietuvoje neturėtų būti didelio gydytojų trūkumo, bet didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad gydytojų koncentracija skirtinguose miestuose labai nevienoda. Ją išlyginti ir svarstoma jaunimo sąskaita. „Pirmiausia galvojame apie jaunų specialistų valstybinio užsakymo suformavimą. Rezidentų rengimas turėtų būti suderintas su valstybės užsakymu“, – aiškino ministras. Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas įsitikinęs, kad valstybė turėtų liautis ruošti gydytojus kitoms šalims arba privalėtų bent jau reikalauti, kad įdėtos lėšos būtų kompensuotos.

Siekiai įpareigoti valstybės lėšomis mediciną studijuojančius jaunuolius po studijų padirbėti šalies regionų medicinos įstaigose pačių studentų nežavi. Anot Lietuvos medicinos studentų asociacijos prezidento Roko Laurinaičio, nereikėtų tikėtis, kad medicinos studijas baigę jauni žmonės važiuos dirbti į rajonus už minimalų atlyginimą, kai kitur jie gali gauti kur kas didesnę algą.

Iš dalies studentų atstovo nuomonei pritarė ir Vilkaviškio rajono ligoninės vyriausiasis gydytojas Romualdas Sveikata. Anot jo, šioje ligoninėje medikų netrūksta, nors Vilkaviškis yra Lietuvos pakraštyje. Jis pasakojo, kad neseniai ligoninėje bandė įsidarbinti ką tik iš Danijos grįžęs jaunas specialistas. Tačiau vilkaviškiečiai jo nepriėmė. Mat užsienyje jaunuolis buvo įgijęs labai mažai patirties operuojant. „Jaunų specialistų dėmesio nestokojame, nes esame sudarę, sakyčiau, labai neblogas darbo sąlygas – yra visa reikalinga šiuolaikinė įranga. Atvažiuojantieji atlikti praktikos nustemba, kai randa kompiuterinę tomografiją, laparoskopinę ir skaitmeninę rentgeno įrangą. Todėl jie ir nori dirbti tokiose ligoninėse“, – įsitikinęs Vilkaviškio ligoninės vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (26)