Mokslininkai kuria akimirksniu išblaivinsiančią piliulę  (49)

Kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime buvo apsvaigęs nuo alkoholio. Ar teko būti taip smarkiai apgirtus, kad nebegalėjote vairuoti? Raiškiai kalbėti? Elgtis su mobiliuoju telefonu? Aišku, kad taip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo aplankęs noras staiga išsiblaivyti (visi puikiai žino, kad litras kavos ar maudynės lediniame vandenyje tikrai nepadės)? Aišku, kad taip. Tik kad tai neįmanoma. Nėra tokio vaisto. Tačiau jau labai greitai gali atsirasti, rašo news.discovery.com.

Kalifornijos universiteto Los Andžele (JAV) mokslininkai Yunfengas Lu ir Chengas Jie į žmogaus organizmui nekenksmingą, iš nanodalelių dydžio polimerų pagamintą kapsulę pridėjo tam tikrų fermentų. Ši nanokapsulė atkartoja žmogaus organizme (kepenyse) vykstančius alkoholio skaidymo procesus. Pradėjus veikti fermentams, kraujyje labai greitai ir smarkiai sumažėja alkoholio kiekis – tai atskleidė su laboratorinėmis žiurkėmis atlikti bandymai.

Norėdami pademonstruoti savo sukurtos kapsulės efektyvumą, mokslininkai tokias kapsules, kurių viduje buvo dviejų rūšių fermentai, įsodino pelėms. Vienas iš dviejų fermentų – oksidazė – gamina vandenio peroksidą, tad turi bendradarbiauti su kitu fermentu, skaidančiu šį šalutinį produktą. Mokslininkai skelbia, jog fermentais gydytos pelės labai greitai išblaivėdavo nuo alkoholio (lyginant su kontroline grupe).

Tikimasi, kad šis mokslininkų atradimas padės sukurti fermentais pagrįstus vaistus (pavyzdžiui, kone akimirksniu išblaivinančias tabletes). Alkoholį žmogaus organizme skaido kepenys, tad nauji vaistai būtų tarsi jūsų skrandyje ar žarnyne atsiradę milijonai kepenų ląstelių junginių, atliekančių savo darbą.

Mokslininkai spėlioja, kokių socialinių, elgsenos ir biologinių padarinių gali turėtų tokio priešnuodžio alkoholiui sukūrimas. Viena vertus, alkoholio padauginusiems asmenims šis vaistas padėtų geriau išsimiegoti, nes organizmo atsigavimui po lėbavimo prireiktų net keturiomis valandomis trumpesnio miego.

Taip pat svarbu pažymėti, tokio priešnuodžio alkoholiui atradimas neabejotinai turėtų įtakos ir žmonių elgsenai. Sakote, kad tokio vaisto atsiradimas nepakeistų jūsų alkoholio vartojimo įpročių? Leiskite suabejoti. Rizika tapti priklausomu nuo alkoholio tikrai padidės, nes pavyks išvengti alkoholio vartojimo padarinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(0)
(1)

Komentarai (49)