10 įspūdingiausių „Cassini“ 2012 metų nuotraukų (Foto)  (0)

Vienas iš produktyviausių kosmoso fotografų – NASA zondas „Cassini“ – kasmet į Žemę pasiunčia tūkstančius didžiulės mokslinės vertės nuotraukų. Ir tai suprantama: apie Saturną, vykdydamas „Cassini-Huygens“ misiją, jis sukasi jau devintus metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmet su „Cassini“ projektu susiję astronomai išrenka dešimt, jų nuomone, pačių gražiausių šio zondo padarytų nuotraukų. Siūlome pasižiūrėti, ką jie atrinko iš 2012 metų archyvo.

1. Dažniausiai „Cassini“ fotografuoja patį Saturną arba jo palydovus. Vien prie Titano per visą misijos laiką jis buvo priartėjęs 88 kartų. Su mažesniais palydovais „susitikti“ jam pasitaiko kur kas rečiau. Todėl visai nekeista, kad į šį nuotraukų dešimtuką buvo įtraukta ir mažyčio į kiaušinį panašaus palydovo Metono nuotrauka. 2. Tuo metu paties Saturno Šiaurės poliuje vyksta tikri neramumai. Ten siaučia galingas uraganas. Todėl saturniškojo ciklono centro nuotrauka stambiu planu – visiškai pateisinamas pasirinkimas. 3. Čia irgi klasika... Tikriausiai verta priminti, kad netrukus po atvykimo į Saturną „Cassini“ pasiuntė į Titaną – antrąjį pagal dydį palydovą Saulės sistemoje – Europos kosmoso tyrimo agentūros (ESA) nuleidžiamąjį atmosferinį zondą „Huygens“. Nuo to laiko Titanas – labiausiai tyrinėjamas gigantiškosios planetos palydovas. 4. Dėl to į dešimtuką atrinktos dar dvi didžiulio rutulio su metano debesimis azoto atmosferoje nuotraukos. 5. Sunku įsivaizduoti Saturno sistemos geriausių nuotraukų dešimtuką be vieno iš pačių paslaptingiausių Saulės sistemoje reiškinių – jo palydovo Encelado pietiniame poliuje trykštančių vandens geizerių. 6. Vis dėlto galime savęs paklausti: kokia gi Saturno nuotraukų albumo vertė be paties Saturno? Štai jis, Saturnas, spindintis visu savo grožiu, tik su viena mažyte smulkmena. Ar matote viršutiniame kairiajame nuotraukos krašte švytintį taškelį? Tai gana stambus Saturno palydovas Tetija. Jo skersmuo – daugiau nei tūkstantis kilometrų. 7. Uraganas siaučia ir stambiausio Saturno palydovo Titano šiauriniame poliuje. Jo tyrimai – vienas iš didžiausių zondo „Cassini“ pasiekimų 2012 metais. 8. O šioje nuotraukoje užfiksuoti net trijų Saturno palydovų vaizdai siauros žiedų juostos fone. Didžiulė Dionė (1123 km skersmens) nufotografuota paties didžiausio zondo priartėjimo prie jos momentu. Greta matomi du jos broliai palydovai Prometėjas (86 km skersmens) ir Epimetėjas (dešiniau; jo skersmuo 113 km). 9. Čia savotiški „pėdsakai vandenyje“. Šie žiedų struktūros iškraipymai – Prometėjaus, skriejančio šalia F žiedo, gravitacijos lauko poveikio pėdsakai. 10. Pabaigoje pats nuostabiausias paveikslas – neveltui NASA reaktyvinio judėjimo laboratorijoje jis buvo pateiktas pačia didžiausia raiška. Tai tamsioji Saturno pusė, apšviesta nuo žiedų atsispindėjusia šviesa. Gražu, ar ne?
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(0)
(0)

Komentarai (0)