Ruošiama kosminė asteroido ataka  (5)

Europos kosmoso agentūra (ESA) ir NASA pasirinko bendros savo kosminės misijos AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), skirtos apsaugos būdų nuo asteroidų pavojaus tyrimams, taikinį. Juo tapo asteroidas 65803 „Didymos“, pranešė „Space.com.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai Apolono grupės binarinis asteroidas, atrastas 1996 m. „Didymos“ yra dviejų vienas aplink kitą besisukančių asteroidų sistema, sakoma pranešime. Didesniojo iš jų skersmuo yra 800, o mažesniojo - apie 150 metrų.

65803 „Didymos" Žemei pavojaus nekelia, 2003 m. lapkritį jis buvo priartėjęs prie jos 7,18 mln. kilometrų atstumu ir nebesugrįš iki pat 20123 m. lapkričio, kai vėl priartės per 5,9 mln. kilometrų.

Pagal ESA ir NASA ruošiamą AIDA programą link šio asteroido bus paleisti du kosminiai aparatai. Vienas iš jų, pavadintas DART (Double Asteroid Redirection Test), kurio masė bus 300 kilogramų, priartėjęs prie „Didymos“ didesniu nei 22 530 km/val. greičiu įsirėš į mažesnįjį asteroidą. Manoma, kad po smūgio 150 m skersmens mažesnysis asteroidas pakeis savo orbitą.

Kosminę DART ataką stebės prie „Didymos“ prisiartinęs ESA kosminis aparatas AIM (Asteroid Impact Monitor). Šiuo kosminiu eksperimentu siekiama išsiaiškinti kinetinio poveikio pavojingu kursu skriejantiems asteroidams galimybes. DART smūgio į asteroidą metu turėtų būti išlaisvintas panašus energijos kiekis, kaip ir kokiai nors kosminei šiukšlei Žemės orbitoje pataikius į skriejantį palydovą.

Mokslininkai tikisi, kad užfiksuoti tokio smūgio fiziniai parametrai ir poveikis padės patikslinti kosminių šiukšlių susidūrimų fizikinius modelius. Smūgis į asteroidą įvyks už maždaug 10,5 milijonų kilometrų nuo Žemės, tad mokslininkai šį įvykį galės stebėti ir antžeminiais teleskopais. Pagal AIDA programą kosminė asteorido „Didymos“ ataka turėtų įvykti 2022 metais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(0)
(0)

Komentarai (5)