Trumpesnis nei 6 val. miegas – grėsmė sveikatai  (6)

Per kelias bemieges naktis sutrinka šimtai už sveikatą atsakingų genų veikimas. Atlikti testai parodė, kad žmonių, kurie visą savaitę miegojo trumpiau nei 6 val., genų (atsakingų už imuninę sistemą, metabolizmą, miegą ar kūno gebėjimą reaguoti į įtampą) veikla gerokai pasikeitė. Priduriama, kad prastas miegas gali turėti ilgalaikių pasekmių sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša britų „The Guardian“, prastas miegas paveikia maždaug 700 genų. Jų veiklos sutrikdymas gali prisidėti prie širdies ligų, diabeto, nutukimo ir depresijos atsiradimo.

„Mus nustebimo, kad nedideli miegojimo trukmės skirtumai gana aiškiai pasimato žmogaus sveikatoje. Akivaizdu, kad prastas miegas ne tik mus vargina, tačiau ir veikia mūsų sveikatą“, – teigia prof. Derkas-Janas Dijkas, Surrey universiteto Miego tyrimo centro direktorius, kuris ir vadovavo tyrimui.

Britų tyrėjai paprašė 14 vyrų ir 12 moterų, kurių amžius buvo nuo 23 iki 31 metų, ir kurie buvo visiškai sveiki, 12 dienų gyventi miego laboratorijoje. Viena grupė miegojo 10 val., kita – 6 val. Visą savaitę savanoriai negalėjo nusnausti dieną. Tyrimo rezultatai ir miego įtaka genams aprašyta JAV mokslo žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Ankstesnės studijos jau atskleidė, kad tie žmonės, kurie miega trumpiau nei 5 valandas, 15 proc. daugiau rizikuoja mirti nuo įvairiausių atsitikimų nei tie, kurie miega ilgiau. 2010-taisiais JAV atliktas tyrimas atskleidė, kad 30 proc. amerikiečių miega ne daugiau nei 6 val.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(17)
(0)
(0)

Komentarai (6)