NASA atrastas Žemę saugantis žiedas privers perrašyti astronomijos vadovėlius (Video)  (2)

Mokslininkai yra pratę manyti, kad Van Alleno juostos – du Žemę supantys krūvį turinčių dalelių žiedai – reaguodami į tai, kas vyksta Saulėje gali susitraukti ar išsipūsti, bet iš tiesų yra daugiau ar mažiau fiksuoti, rašo theverge.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau naujausias NASA paskelbtas atradimas reiškia, kad iš tikrųjų Van Alleno juostos yra gerokai paslankesnės. Nauji tyrimų duomenys rodo, kad šių apsauginių žiedų struktūra, reaguodama į didelį Saulės vainikinės masės išsiveržimą, pasikeitė taip smarkiai, jog susikūrė ir trečia Van Alleno juosta. Pranešime spaudai NASA paskelbė, kad toks atradimas privers „perrašyti vadovėlius“.

Atradimą patvirtino du identiški palydovai (Van Alleno zondai), prikimšti didelio tikslumo instrumentų. Šiuo zondus NASA iškėlė praėjusių metų rugpjūtį. Tačiau tokio svarbaus atradimo NASA nebūtų pastebėjusi, jei mokslininkai anksčiau numatyto laiko nebūtų padidinę zonduose sumontuoto Reliatyvistinio elektronų protonų teleskopo (REPT) galios.

Mokslininkai, atsisakę įprastinių patikrinimų ir teleskopą įjungę vos po trijų dienų zondų nuo paleidimo, sugebėjo atlikti stebėjimus, kurie derėjo su kitos misijos – SAMPEX – duomenimis. Tiesa, SAMPEX misija netrukus po duomenų palyginimo buvo užbaigta.

Įjungus REPT, trečioji Van Alleno juosta buvo pastebėta praėjus vos penkioms stebėjimo dienoms, sakė Van Alleno zondų misijos vyriausiojo mokslininko pavaduotojas Shri Kanekalas. „Pradėjome aiškintis, gal mūsų instrumentai prastai veikia. Bet trečioji juosta laikėsi nuostabiai, diena po dienos, savaitė po savaitės – visas keturias savaites“. Mokslininkų stebėjimo rezultatai publikuoti prestižiniame recenzuojamame leidinyje „Science“.

Pirmą kartą Van Alleno juostos pastebėtos prieš 55 metus, tačiau dar neatsakyta daug klausimų apie sudėtingą sistemą, kuri lemia jų išsipūtimą ar susitraukimą. NASA teigia, kad retkarčiais Saulės audros, iš pirmo žvilgsnio labai panašios į tokias, kokia stebėta rugpjūtį, juostas paveikia visiškai kitaip, o kartais ir visai nepaveikia. Tikimasi, kad pasinaudodami naujais duomenimis teoretikai sugebės užpildyti kai kurias žinių apie Žemę saugančias juostas spragas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: