Viena ES kalba – būtina Europai ar pavojinga?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2013-03-12 00:34
Įsivaizduoju, kaip prancūzai ir kiti sureaguotų sužinoję, kad reikės mokytis lietuvių kalbos... "Ką...? Kas ta Lietuva? Čia kažkur Rusijoj???"
- 2013-03-12 00:56
O su anglų būtų dar prasčiau - gi istorinės nuoskaudos, kad jų lingua franca buvo išstumta kažkokio germanų žargono ... Kalbant apie vienos kalbos įvedimą, tai nėra geresnio pasirinkimo nei Esperanto.
Zebediejus 2013-03-12 09:13
Čia esate neteisus. Esperanto kalba yra labai lengva išmokti, jos gramatika paprasta ir aiški. Turiu giminėje nemažai ja kalbančių labai aktyviai ir net nesimokant galima nemažai jos suprasti. Tiesa, pats nesimokiau, nes tingėjau Bet jei jau vieninga kalba - tai tik Esperanto. Ją pasirinkus išnyksta problemos dėl nacionalizmo, privilegijų/diskriminacijos ir pan. Kalbos žodžiai surinkti iš įvairių pasaulio kalbų, todėl kiekviena iš tautų joje gali rasti kažką savo. Suprantama, to per metus nepadarysi, bet pradėjus ją dėstyti mokyklose ir universitetuose per 15 metų pagrindine kalba padaryti galima be problemų. Kas kita - noras mokytis.
slack 2013-03-12 10:53
Tegu ir mokosi, o jei kas ir neišmoks reikš, kad tos nacijos kvailos. O politikoje kvailiems nevieta.
vvv2 2013-03-12 11:19
kionig 2013-03-12 11:29
O, tai gal nuo šiol mokyklose įvedame poliglotizmą?
Arns 2013-03-12 11:44
Manau daugelis pernelyg "pasimovėte" ant vieno paslydimo. Visa JAV federacija, yra anglų projektas. Atvežti žmonės be istorijos, išnaikino vietinius gyventojus ir pradėjo nuo nulio. Jei kalbėtume apie kokią "Mėnulio ar Marso civilizaciją", pilnai tiktu vienakalbė idėja. Tačiau Europa nėra Europa, tiksliau žmonės save laiko europiečiais tik tiek, kiek vadinasi žemynas. Nėra ir nebus jokios bendrystės, nes kur be bestum pirštu, visur nerasi jokios Europos. Gi papasakokit kokia yra Europos kultūra? Kokia Europos istorija? Koks europiečio tikslas ir t.t. Net įkūrus ES, nebuvo pradėtas įgyvendinti "europiečio projektas", ką pvz bandė TSRS, kurdama "sovietinio žmogaus" identitetą. Gi pripažinkim, vieninga, bent jau Vakarų Europa, apie pusę amžiaus, tačiau paklausinėjus prancūzo apie europiečius, tikrai sulauktum klausimo "ar čia apie Prancūziją, ar apie tuos kitus?". Ir visur būtu tas pats. Čia kaip susimetus į krūvą rūbus netampi šeima, taip ir valstybės, jei politiniu požiūriu susėda, tai nereiškia kad valstybės susilieja. Taigi, norint vieningos kalbos, reikia visiškai sunaikinti valstybinį identitetą, palikti tik kokį regioninį nesusipratimą, kaip padaryta JAV. Tik tokiu atveju keisis ir požiūris į vienybę.
rwc 2013-03-12 14:33
Anglai taip pat privalomai mokosi bent vienos užsienio kalbos, dažniausiai prancūzų. Kitas klausimas, kiek ją išmoksta. Nors iš mano bendradarbių, anglės merginos visai neblogai susikalbėdavo. Dėl rusų, tai atgyja mada. Prieš keletą metų rusų kalba, bent Kaune, buvo visai nepopuliari. Nežinau dabartinės švietimo sistemos, tačiau aš mokiausi trijų užsienio kalbų privaloma tvarka - rusų, anglų ir vokiečių, plius ketvirtos kalbos pasirenkamas fakultatyvas (nors gal čia buvo mano gimnazijos vidaus taisyklės, bet abejoju ar tokia prievarta įmanoma). O šiaip manau, kad vieną užsienio kalbą mokėdamas gerai, ir kitos pagrindus (kokie 4 metai), neprapulsi niekur Europoje, net jei tai būtų rusų ir vokiečių. Jei moki vokiečių arba prancūzų, tai puspadoriai išmokti anglų galima per pusmetį, kad susišnekėtum. Galų gale, univerų pirmam/antram kurse privalomai duoda. Su rusų - apskritai problemų nematau. Kad nesimokius mokykloje nė kiek jos nesuprastum, tai reikia arba gyventi gūdžiame kaime, nežiūrėti teliko, arba būti totaliu noliferiu. Ir tik nereikia "ką mokinsis apart kalbų". Dabartiniai moksleiviai išvis neaišku ką mokykloj veikia be dinderio mušimo. Mano laida mokėsi nuo pirmos klasės rusų, nuo 5 - rusų ir anglų, nuo 9 - anglų ir vokiečių, kai kurie prancūzų. Bei niekas mūsų neklausė, ar norime mokytis fizikos, matiekos, lietuvių, geografijos, informatikos ir t.t. B lygiu, ar išvis nesimokyti, dar užtekdavo pamokų laiko visokioms nesąmonėms kaip karinis parengimas. Neprapuldavom, taip kad nereikia verkti. Per 12 metų tikrai yra kada išmokti bent 2 kalbas.
rwc 2013-03-12 14:46
Šiuo teiginiu tik parodai, kad jų nemoki ir blevyzgoji vardan blevyzgų.
vvv2 2013-03-12 14:48
Patrankas laive sudėkit taip: vieną, laivo priekyje, o kitą — gale. Nors galima ir atvirkščiai. Visiems rikuotis prie to medinio klevo. Eilini, kokia čia paklodė kyšo už tavo apykaklės! Su automatu reikia elgtis atsargiai kaip su mylima mergina — sutepti tepalu kartą per savaitę. Štai iškrausite šitą vagoną su anglimi, nusiprausite ir vėl būsite kaip balti negrai. Manote man lengva? Ne kiekvienas kvailys sutiks čia jums tokiems protingiems vadovauti. Milijardas — milžiniška suma, beveik kaip šimtas milijonų. Visi į apkasus, likę — paskui mane! Ką jūs čia rašote, kary? Gal protingas, ar ką? Jei esi toks debilas ir viską užmiršti, tai pasiimk užrašų knygutę ir užsirašyk, štai kaip aš. Ir ko jus per tas jūsų matematikas mokė — stovėti jūs nemokat, žygiuoti irgi nemokat. Šalyje, kurią mes giname, turi būti tylu, švaru ir ramu kaip kapinėse. Sakykime, yra n tankų. Nors, ne, n per mažai, tegul bus x. Dirželis ant šalmo reikalingas tam, kad šaukiant valio, neplyštų jūsų snukis. Kodėl devyniasdešimt procentų karių turi gertuves, o pusė — neturi? Jei suskaičiavus iki trijų parašiutas neišsiskleidžia, tai jokia jūsų matematika nebepadės. Ką mašina neužsiveda? Važiuojam, vėliau užvesi. Prietaisas veikia dviem rėžimais: įjungtas ir išjungtas. Ūkiniai darbeliai, tai kai imi kastuvą ir eini kapoti malku. Kam rašyti ant mentų nugarų "Policija", jei ant jų snukių tai parašyta? Kaip mes gyvename - valstybinė paslaptis, o už ką - komercinė. Didžiausias protingos gyvybės egzistavimo Visatoje įrodymas yra tas faktas, kad iki šiol niekas su mumis dar nepabandė susisiekti. Įdėja atėjo į jo galva ir dabar labai atkakliai ieško smegenų. Pagrindinis kelias tas, kuriuo važiuoja tankas. Įdomu, kodėl protingos gyvybės formos paieškai naudojama aparatūra visuomet nukreipta nuo Žemės.
rwc 2013-03-12 17:03
, sakai, įvedus esperanto, dings visos prieštaros? O kodėl ne interlingua, ido ar koks volapiukas? Dėl norminių aktų, aš už interlingua. Dėl šnekamosios kalbos, tebūnie taip kaip yra - "pidgin inglish". Pažiūrėk, kaip kalba sportininkai, treneriai - jie nė velnio nemoka anglų kalbos, tik kokius 200 žodžių ir gramatiką iš pirmo vadovėlio skyriaus. Nieko, susišneka. Tuo anglų kalba ir gera (vis dėlto, tai yra "lingua franca"). Ji tiek suprimityvėjusi, kad per kelis mėnesius bendravimo gali išmokti tiek, kad nedviprasmiškai (o dažniausiai ir gramatiškai teisingai) pasakytum tai, ką nori pasakyti ("ja tut vam vodka") - ir visi tai supras. Esperanto, esperanto - espére if chočėš. Zamenhofo šedevras beviltiškas. Man neskamba. Gramatika nifiga ne paprasta ("ritminga" - taip). Kai kurios taisyklės tiesiog rėžia ausį mokančiam keletą gyvų kalbų ("Malamikete de las nacjes - kado kado, jam temp esta" - kas čia per nesąmonė?). Nemotyvuoti afiksai, žodynas iš esmės romanų, tartis slavų, what the fuck? OK, tarkim - esperanto atitinka sumodernintą indoeuropiečių kalbą. Tai suprasčiau, jei leksemos būtų paimtos iš lietuvių, sanskrito, senosios lotynų kalbų ("beržo, divo, patero"). Bet ne - jos subjektyviai surankiotos, kaip rankiotojui parankiau. Ir dar, kai eina kalba apie naujas technologijas - jos tiesiog išgalvotos. Suprasčiau mobila fono/natelo, kibordo/klaviro (sry, dirbtinėmis kalbomis domėjausi beveik epizodiškai) - bet ne, reikia įsijausti nelyginant vengrams ir išradinėti dviratį. Tokia jau dirbtinių kalbų lemtis, jei jos nėra skirtos konkrečiam tikslui (kaip interlingua). Žodyno formavimas savaime turi nacionalizmo prieskonį, o jį atmetus kalba gaunasi negyva. P.S. nepridėjau, kad esperanto gramatika taip pat skurdi. Kur ablatyvas ("philosofia sine irae")?
DJ_LFS 2013-03-12 19:57
Kiničių kalbą mokinkimės avansu, nes anksčiau ar vėliau jos tikrai prireiks, o kas žino gal taps ir bendra Europos kalba...
kurmis 2013-03-12 20:00
Pats ir mokinkis "paukščių" kalbą, beje, kinai patys anglų mokosi, bet kalba kaip chineglish kalba lyg būtų.
rwc 2013-03-12 21:16
, nesijuok - rimtas reikalas. Mums mandarinų išmokti turėtų būti lengviau nei jiems kurią nors indoeuropiečių. Tikrai nenustebčiau, jei po 20 metų Ženevoj būtų lengviau susikalbėt ketvirta kalba mandarinų, nei ketvirta kalba anglų. Ir vis dėlto neatsiimu žodžių. Nori rimtomis temomis susišnekėti su europiečiais - mokykis prancūzų. Anglų tik kiauliaganiams, vokiečių automechanikams. Esperanto - ufonautams, kompams interlingua.
faktas 2013-03-12 21:24
Dėl kinų nejuokauk! Patys kibai sako, kad jų kalba nepalyginamai sunkesnė nei anglų. Beje, mišriose šeimose vaikai greičiau išmoksta anglų nei kinų. Ir nesuprantu, kodėl čia visiems ta anglų nepatinka? Ji jau ir taip yra tarptautinė kalba.
- 2013-03-12 21:25
Kodėl tamsta taip nuvertinote anglų kalbą? Gi visi moka, ji sąlyginai paprasta... Beje, kuo interlingua pranašiau už Esperanto? Abi juk negyvos ...
- 2013-03-12 21:25
Technologinis stabdys ta anglų kalba.
kionig 2013-03-12 21:29
O, kuo ji turėtų patikti? Kad gali pasakyti F*uck you? Au mai gaaad! Au mai gaaad! Kai virš galvos praskries meteoritas? Tau, pvz. žeimaičių tarmė patinka? O, gal man labiau patinka lenku, nes labai išraiškingas jų "kurwa". Tarptautinė su google transleitu
Kirtiklis 2013-03-12 22:25
Anglų gera tuo kad nėra kosminio ilgumo žodžiu, kaip vokiečių kur Fünfhundert zweiundzwanzig. O beje geriausiai kalbas moka mažų šalių gyventojai, nes nėra tokie "pasikėlę" ir "nacionalistai" kai didžiųjų tautų atsovai, kaip Prancūzai kurie isivaizduoja esą pasaulio bamba.
kionig 2013-03-12 22:37
Nes mažoms šalims galima padaryti didesnę įtaką