Šiaurės pašvaistes Lietuvoje sukėlė Saulėje įvykęs žybsnis  (2)

Magnetinė audra sekmadienį vakare įžiebė įspūdingas šiaurės pašvaistes. Ryškios šiaurės pašvaistės sužibo šiaurinėse Žemės platumose virš Kanados, Aliaskos, JAV šiaurėje ir kitur. Tarp 20-21 val. gana ryški šiaurės pašvaistė buvo matoma ir virš Lietuvos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį įspūdingą reginį sukėlė galingas kovo 15 d. Saulės chromosferoje įvykęs žybsnis. Tuomet Žemės kryptimi Saulė iššovė milijardus tonų greitų elektringų dalelių. Kosminės stotys tuomet užfiksavo Saulės vėjo spartos padidėjimą nuo 300 km/s iki 700 km/s. Tuomet į mūsų planetos pusę buvo iššautas greitų elektringų dalelių srautas kuris įveikęs 150 milijonų kilometrų nuotolį mūsų planetą pasiekė sekmadienio rytą ir smarkiai sutrikdė jos magnetinį lauką. Kilo vidutinio stiprumo geomagnetinė audra, daug kur įsižiebė šiaurės pašvaistės.

Saulės vėjas sudrumstė Žemės ramybę

Žemės magnetinės audros kyla mūsų planetos magnetinį lauką paveikus Saulės plazmos srautams – įelektrintoms dalelėms, kurios atskriejusios iš Saulės ir atsitrenkdamos į Žemės magnetosferą, sukelia jos svyravimus. Šis reiškinys dažnai sukelia radijo ryšio sutrikimus, gali paveikti žmonių savijautą ir sveikatą.

Yra nustatyta, kad dėl magnetinių audrų padaugėja širdies priepuolių skaičius, labai padaugėja pacientų su trinkančiu širdies ritmu – ypač su prieširdžių virpėjimais, taip pat dūstančių ir su nevaldomai aukštais kraujospūdžiais. Lėtinių ligų turintiems žmonėms jau keletą dienų prieš audrą gydytojai pataria papildomai gerti kraują skystinančių vaistų, taip pat raminamųjų, nes dėl magnetinio lauko suaktyvėjimo didėja nervinė įtampa, o didėjant jai, trinka ir kraujospūdis, kurio kontrolei šiomis dienomis taip pat reikia skirti daugiau dėmesio.

Sveikiems žmonės taip pat patariama pristabdyti gyvenimo tempą: nesiimti didelių fizinių ir psichologinių krūvių, vengti stresinių aplinkybių, jei įmanoma, neplanuoti rimtų, įtemptų pasitarimų darbe, nepradėti naujų darbų, nesileisti į ilgas keliones, kurių metu tenka ilgai sėdėti sulenktomis kojomis, nes didėja rizika susidaryti trombui. Jei vis dėlto tenka keliauti, medikai prieš kelionę pataria išgerti kraują skystinančių vaistų.

Verta žinoti, kad dėl magnetinių audrų poveikio gali sutrikti mėnesinių ciklas.

Astronomai stebisi Saulės elgesiu


Šiuo metu Saulė artėja prie 11 metų trukmės aktyvumo ciklo viršūnės, tačiau astronomus stebina tai, kad 2013-ieji metai turėję tapti 11 metų Saulės aktyvumo ciklo maksimumo metais bendrai paėmus nepasižymi didesniu Saulė aktyvumu.

Stebimas Saulės dėmių skaičius šiemet yra gerokai mažesnis palyginus su 2011 metais, o stiprios magnetinės audros Saulėje yra pernelyg retos.

Tokį neįprastą Saulės aktyvumo lygį bandoma paaiškinti tuo, kad šio Saulės aktyvumo maksimumo kreivė gali turėti ne vieną bet du pikus. Taip jau yra nutikę 1989 ir 2001 metais kuomet Saulės aktyvumo maksimumas turėjo ne vieną, bet dvi aktyvumo viršūnes. Saulės aktyvumas tuo kart iš pradžių didėjo, po to šiek tiek sumažėjo, o paskui vėl šoktelėjo, taip susidarė du mažesni Saulės aktyvumo pikai maždaug 2 metų intervale.

NASA Goddardo kosminių skrydžių centro heliofizikas Deanas Pesnellis yra linkęs manyti, kad šis Saulės aktyvumo maksimumas pasidalins į du mažesniuosius, kurie pasak jo gali įvykti 2013-ųjų pabaigoje, o kita – 2015 metais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Jonas Vaiškūnas
(9)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: