NASA specialistų nuomone, zondas „Voyager 1“ skrieja „magnetiniame greitkelyje“  (0)

Praėjus 35 metams po paleidimo NASA zondas „Voyager I“ tapo pirmuoju žmogaus sukurtu objektu, kuris turi realią galimybę išskristi už Saulės sistemos ribų. Jis jau pasiekė tą tarpinę ribą, kuri mus skiria nuo visatos platybių, tačiau kur iš tikro šiuo metu skrieja zondas - Saulės sistemos įtakos zonoje ar tarpžvaigždinėje erdvėje - vis dar mokslininkų diskusijas keliantis klausimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1977 metais zondas į kosmosą paleistas rinkti informaciją apie išorines Saulės sistemos planetas, tačiau pasiekęs mūsų sistemos ribą nesustojo ir skriejo toliau.

NASA kol kas nepatvirtino, kad zondas paliko Saulės sistemą. „Misijos komandos bendras nusistatymas yra toks, kad “Voyager I„ zondas nėra palikęs Saulės sistemos“, – NASA atstovas tvirtino „Time“.

Kaip paaiškina „Discovery News“, kol kas dar nėra iki galo aišku, ar kosminis zondas yra tarpžvaigždinėje erdvėje, ar naujoje, iki šiol nežinotoje teritorijoje, kuri yra prieš tarpžvaigždinę erdvę. Kaip pažymi „The Atlantic“, kol mokslininkai negavo duomenų apie magnetinį lauką, kuriame dabar yra zondas, negalima sakyti, kad jis tikrai išskrido už Saulės sistemos ribų (t.y., kad paliko heliosferą – aplink mūsų žvaigždę esantį „burbulą“, kurį sukuria Saulės vėjai).

Be to, mokslininkai pripažįsta iš tikrųjų nežinantys, kaip perėjimas į tarpžvaigždinę erdvę iš tikrųjų vyksta – galbūt egzistuoja tam tikros kliūtys ar ribos tam. Galų gale, dar nė vienas žmogaus kurtas objektas nėra ten išskridęs.

Šiuo klausimu sureagavo ir NASA atstovai - vakar vakare išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigia, kad:

„The Voyager“ komanda žino apie pranešimus, kad NASA „Voyager 1“ zondas paliko saulės sistemą, - sakė projekto mokslininkas Edwardas Stone'as, dirbantis Kalifornijos Technologijos institute Kalifornijoje. - Bendras „Voyager“ mokslinės komandos sutarimas yra toks, kad zondas dar nėra palikęs Saulės sistemos ar pasiekęs tarpžvaigždinę erdvę. 2012 metų gruodį mokslinė komanda pranešė, kad „Voyager 1" yra naujoje teritorijoje, vadinamajame „magnetiniame greitkelyje“, kur energijos dalelės keičiasi dramatiškai. Magnetinio lauko krypties pokyčiai yra paskutinis lemiamas indikatorius, rodantis, kad pasiekta tarpžvaigždinė erdvė, ir mes to krypties pokyčio dar neužfiksavome“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: