Kinai sukūrė lengviausią pasaulyje medžiagą  (2)

Naujų už orą lengvesnių medžiagų kūrimo varžybose pergalę iškovojo Kinijos mokslininkai – jiems pavyko pasiekti naują pasaulio rekordą. Dabar pati lengviausia medžiaga pasaulyje yra jų iš grafeno išgautas aerogelis, pranešė „CNet“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žejango universiteto (Kinija) mokslininkų grupė, vadovaujama profesoriaus Gao Chao, pranešė išgavusi naują grafeno aerogelį, kuris yra 7,5 karto lengvesnis už orą. Jo tankis tėra vos 0,16 miligramo viename kubiniame centimetre. Ankstesnės kitų šalių mokslininkų sukurtos aerogelių variacijos taip pat buvo lengvesnės už orą. Iš pradžių iš anglies nanovamzdelių sudarytas aerogelis buvo 4 miligarmų viename kubiniame centimetre tankio.

Vėliau iš silicio dioksido buvo išgautas kitas aerogelis, kurio tankis tebuvo 1 mg/cm3, vėliau pasiektas 0,9 mg/cm3 rekordas, o galiausiai lengviausios medžiagos laurai attiteko 0,18 miligramo kubiniame centimetre tankio aerografitui.

Kadangi oro tankis yra 1,2 mg/cm3, naujoji Kinijoje sukurta medžiaga yra už jį lengvesnė 7,5 karto. Grafeno aerogelis yra dvigubai sunkesnis už lengviausią elementą vandenilį, tačiau tankiu lenkia helį (0,1786 mg/cm3).

Pasak Kinijos mokslininkų, jų išrasta medžiaga gali būti naudojama daugelyje sričių, pradedant naujos kartos dirižablių gamyba, baigiant gamtos apsaugos priemonėmis. Grafeno aerogelis gali sugerti didelį kiekį įvairios kilmės naftos produktų, todėl jį galima naudoti naftos išsiliejimo pasekmėms šalinti. Jis gali būti pritaikytas ir orui bei vandeniui valyti, teigiama pranešime.

Šiuolaikiniai absorbentai gali sugerti iki 10 kartų už savo masę didesnį naftos kiekį. Tai laikoma labai dideliu pasiekimu, tačiau Kinijos pagamintas grafeno aerogelis kur kas efektyvesnis: jis gali sugerti iki 900 kartų už savo masę didesnį naftos kiekį. Be to, jis labai greitai sugeria organines medžiagas: 1 gramas šio aerogelio per sekundę gali sugerti 68,8 g organinių medžiagų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (2)