Marsaeigis „Curiosity“ išleistas priverstinių atostogų  (0)

JAV kosmoso agentūros NASA marsaeigis „Curiosity“ iki mėnesio pabaigos ilsėsis. Priverstinių atostogų jam ir kitiems Marso zondams teko imti dėl to, kad tarp Žemės ir Marso atsidūrusi Saulė trikdo radijo ryšį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marsaeigis artimiausiu metu veiks poilsio režimu ir fiksuos tik orų bei kitą aplinkos informaciją, kurią į Žemę išsiųs atnaujinus ryšį.

Taip pat robotas periodiškai išsiųs trumpą signalą ir informuos jį valdančius komandos narius apie savo būklę. „Tai labai paprastas signalas, tarsi „taip“ arba „ne“. Iš jo galėsime spręsti, ar marsaeigiui viskas gerai, arba bent jau jam neatrodo, kad įvyko kokių nors gedimų“, – teigė „Curiosity“ projekto atstovas Jimas Ericksonas.

Astronomai šią situaciją, kuri pasikartoja kas maždaug 26 mėnesius, vadina Marso ir Saulės konjunkcija. Jos metu tarp Žemės ir Marso atsidūrusi Saulė trikdo radijo ryšį su Marso zondais, todėl zondų siunčiami duomenys ar iš Žemės siunčiamos komandos gali būti iškraipytos ir Marse dirbančių robotų suprastos ne taip, kaip reikia. Todėl, siekiant išvengti nesusipratimų ar įrangos gedimų, Žemės radijo ryšys su Marsu laikinai nutraukiamas. Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Atnaujinti ryšį su Marso robotais numatoma gegužės 1 dieną. Iki tol atostogaus ir su šiais projektais dirbantys NASA mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(0)

Komentarai (0)