Kaip greitai surinkti Rubiko kubą? (Video)  (6)

Rubiko kubas yra vienas populiariausių galvosūkių, kurį bent jau vaikystėje yra išbandęs kone kiekvienas žmogus. Tačiau ar žinojote, jog Rubiko kubui surinkti galima pritaikyti tam tikras logines taisykles?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CFOP (Cross-F2L-OLL-PLL/Kryžius-Pirmi du sluoksniai-Viršutinio sluoksnio orientacija-Viršutinio sluoksnio kombinavimas) – taip pat žinomas kaip Fridrich metodas, yra vienas populiariausių, kuris taikomas siekiant Rubiko kubo (3x3x3) surinkimo per trumpiausią laiką rekordų.

Metodą sudaro 4 pagrindiniai žingsniai, kurių kiekvienam yra suteikti saviti pavadinimai:

1. Kryžius (Cross) – keturios kubo dalys, vadinamos kraštais (angl. edges), pastatomos prie atitinkamo centro ir taip suformuojamas kryžius vienoje pusėje. Gerai įgudus, tai galima padaryti per mažiau nei 2 sekundes.

2. Pirmi du sluoksniai (F2L) – Šis žingsnis sudaro didžiąją rinkimo dalį. Paprastai kubas renkamas pirma sutvarkant apatinio sluoksnio kampus ir tada pereinama prie antrojo sluoksnio kraštinių dalių atitaikymo, tačiau remiantis šiuo metodu, šie veiksmai apjungiami, taip sumažinant pasukimų skaičių. Sprendžiant pirmus du sluoksnius, galimos 42 skirtingos situacijos su algoritmais kiekvienai, tačiau tai galima išspręsti ir intuityviai.

Video pamoka kaip tai padaryti (lietuvių kalba):


3.      Paskuitinio sluoksnio orientacija (OLL) – Šio žingsnio tikslas, surinkti viršutinę kubo sieną taip, kad ji visa būtų vienos spalvos. Galimi skirtingi išsidėstymai – 57. Žinoma tiek algoritmų išmokti gan sunku, todėl šią dalį galima išskaidyti, sugaištant šiek tiek ilgiau, tačiau sumažinant algoritmų skaičių.

4.      Viršutinio sluoksnio kombinavimas (PLL) – Paskutiniai viršutinio sluoksnio pertvarkymai, kuriuos atlikus, surenkamas Rubiko kubas. Reikalingas 21 algoritmas, tačiau ši skaičius taip pat gali būti sumažintas išskaidant veiksmus.

Video pamoka šiems žingsniams spręsti (naudojant tik 16 algoritmų):

Na, o norintys išvysti, kaip atrodo rekordiniu greičiu surenkamo Rubiko kubo procesas, jį pamatyti galite šioje naujienoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Andrius Venclauskas
(40)
(46)
(-36)

Komentarai (6)