Tyrimas: mirtis linkusi užsukti per gimtadienius  (4)

Šveicarijos mokslininkų tyrimas, kurio išvados paskelbtos žurnale „Annals of Epidemiology“, atskleidė, kad tikimybė mirti per savo gimtadienį išauga 14 proc.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai tokią išvadą padarė išnagrinėję 2,4 mln. Šveicarijos gyventojų mirties laiką ir aplinkybes per paskutiniuosius 40 metų. Tyrimo autoriai tvirtina, kad su artėjančiu gimtadieniu susijęs liūdesys gali turėti mirtinų pasekmių. Statistiniai mirtingumo duomenys liudija, kad gimimo dieną mirčių skaičius būna 13,8 proc. didesnis, nei bet kurią kitą metų dieną.

Pasak tyrėjų, šis pavojus didėja su žmogaus amžiumi: vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių atveju rizika išauga net iki 18 proc. 

Gimtadienių fatališkumas statistiškai susijęs su atskirų asmenų ligų paaštrėjimu, sakoma tyrimo išvadose. Duomenys liudija, kad gimtadienio metu 18,6 proc. išauga rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligos, įskaitant infarktą, taip pat 21,5 proc. padidėja mirtino insulto pavojus. Per savo gimtadienį miršta 10,8 proc. daugiau vėžiu sergančių žmonių.

Nustatyta, kad gimimo dieną vyrų savižudybių skaičius vidutiniškai išauga 34,9 proc., taip pat per gimtadienį 28,5 proc. padaugėja nelaimingų atsitikimų su fataline baigtimi.

Mokslininkai kol kas neranda paaiškinimo, kodėl egzistuoja didžiausia tikimybė mirti per savo gimtadienį. Vienų manymu, mirtinai sergantys žmonės iš visų jėgų stengiasi sulaukti eilinės savo gimimo dienos, taip stengdamiesi įveikti dar vieną gyvenimo trukmės pakopą. Tačiau kiti tyrėjai tvirtina, kad tokią prielaidą neigia mirtingumo statistika.

Taip pat keistą fatališkų gimtadienių dėsningumą bandoma aiškinti su prieš gimimo dieną, ypač jubiliejinę, stiprėjančiu stresu ir išaugusia vadinamąja gimtadienio depresija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(0)
(0)

Komentarai (4)