Elektroninėmis tatuiruotėmis galima fiksuoti smegenų veiklą (Video)  (0)

Elektromagnetinį smegenų aktyvumą stebėti galima ne tik su daug vietos užimančia medicinine įranga, bet ir su laikina elektronine tatuiruote. Kalifornijos mokslininkų sukurtais lipdukais įmanoma stebėti netgi įsčiose besivystančio vaisiaus gyvybinius rodiklius, praneša NewScientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarytum laikinos tatuiruotės ant odos klijuojami lipdukai su plauko storio elektroninėmis grandinėmis buvo sukurti 2011-aisiais metais, Kalifornijos universitete. Toddo Colemano ir jo vadovaujamos mokslininkų komandos sukurta technologija tuomet buvo galima fiksuoti ne tik raumenų bei širdies skleidžiamus elektrofiziolognius signalus, tačiau ir nežymų smegenų veiklos aktyvumą.

Siekdami patobulinti savo išradimą mokslininkai optimizavo elektrodų išdėstymą taip, kad jais būtų galima stebėti labiau kompleksiškas elektromagnetines smegenų bangas, pavyzdžiui, vadinamuosius P300 signalus. Pastarieji iš priekinės smegenų dalies ima sklisti žmogui sukoncentravus dėmesį į tam tikrą stimulą.

T. Colemano vadovaujama komanda keliems tiriamiesiems su užklijuotomis elektroninėmis tatuiruotėmis nurodė akylai stebėti vienas po kito jiems rodomus paveikslėlius ir suskaičiuoti kiek kartų jie pastebės tam tikrą objektą. Kai tik tiriamasis pastebėdavo šį objektą, elektroninis lipdukas užregistruodavo P300 signalą. 

San Franciske vykusiame Kognityvinių neuromokslų draugijos susitikime, išradėjų komanda teigė, kad šia technologija registruojamų duomenų tikslumas nenusileidžia tradicinio elektroencefalografinio tyrimo tikslumui.

Mokslininkai ketina modifikuoti savo išradimą taip, juo kad surinkti duomenys belaidžiu ryšiu galėtų būti persiųsti į išmanųjį telefoną. Taip pat siekiama pritaikyti technologijos naudojimą depresija ir Alzheimerio liga sergančių žmonių kasdienybėje. Iš elektroninės tatuiruotės fiksuojamų duomenų būtų galima nustatyti ar sergančiam asmeniui suveikė jo vartojami vaistai.

Kadangi visi lipduką sudarantys elektroniniai komponentai nėra brangūs ir gaminami masiškai, nebrangi būtų ir pačių lipdukų gamyba. Tai reiškia, kad technologiją galima pritaikyti besivystančiose šalyse gyvenančių nėščių moterų vaisiaus stebėsenai. T. Colemanas su savo komanda yra gavę finansavimą iš Bilo ir Melindos Geitsų Fondo ir jau kuris laikas dirba ties šiam tikslui skirta lipduko modifikacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)