Kodėl Lietuvoje negerėja nei sveikatos apsauga, nei sveikata?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vvv2 2013-05-02 13:16
- Kai imi galvoti apie tai ko nežinai, tai rezultatai tik blogėja. Tai labai gerai parodė "krizės įveikimo veiksmai Lietuvoje", pagilinę ir prailginę krizę Lietuvoje iki "negaliu"..
kiesza 2013-05-02 14:05
Pinigai skiriami vien gydyti ligas, o agitacijos apie sveiką gyvenseną nėra jokios. Visiems pensininkams ir šiaip ligų maišams kasmet trinantiems poliklinikų palatas aiškinama tik kokius vaistus nusipirkti, per TV taippat sukasi vaistinių reklamos kaip anksčiau sukdavosi alkoholio.. Manau daktarėliai ir kunigėliai (Nes bobutėms jų žodžiai mirtinai teisingi) turėtų žmonėms kalti, į galvas sveikos mytybos dietas, mankštos programas.
immortallt 2013-05-02 15:35
Todėl kad žmonės idiotai. Sveikata reikia rūpintis prieš susergant, o pas mus daug kas laikosi požiūrio - kam mirti sveikam. Pensininkam sveikas gyvenimas jau nepadės. Bet vaistų ryjimas ne pagal gydytojų nurodymus nieko gero... Mano močiutė bedavojasi kaip brangu vaistai... Esmė ta, kad jai mėnesiui vaistai gaunas 40 litų. Jinai minimum dar 200 išleidžia ant maisto papildų ir tai vadina vaistais. O išmokti gerti vaistus nuo kraujospūdžio prireikė infarkto ir insulto... Vaistų kontrolė irgi turi būti didesnė, bet žmonėms turi būti skiepijama, kad vaistai sveikatos nesuteikia, kad tik patys ją gali susikurti sportuojant ir žiūrint ką kiši į burną.
Simplicity 2013-05-02 16:12
Aplinkinius vadinti idiotais nėra gražu. Juo labiau, paskaičius kažkokio vietinės reikšmės žurnalo straipsnį. Jei atidžiau pažvelgsit į situaciją, tai visose laidose apie sveikatą kažkodėl yra kalbama apie vaistus ir įvairius maisto papildus, o ne sveiką gyvenseną. Nueikit pas šeimos gydytoja, tai tas neklausęs žuvies taukų, vitaminų ir imunitetą stiprinančių papildų išrašys. (Ir dar draugiškai pasiūlys tame pačiame pastate esančioje vaistinėje jų nusipirkit) Todėl kaltinti žmogų, kad tas „neteisingai“ maitinasi (juo labiau, vadinti idiotais) yra labai negražu. Nereikėtų pamiršti ir finansinio aspekto— ne kiekvienas išgali įsigyti sporto klubo abonimentą ir mokėti didesnę kainą už kokybišką produktą. Galima tik pasidžiaugti jog yra bent jau 17% pirkėjų, kurie gali sau leisti maitintis sveikai. p.s. Pastebiu jog dabartiniai niolikmečiai yra labiau nutukę, nei buvau aš ar mano bendraamžiai. Tada mes turėjom futbolą, krepšinį, tinklinį, valgėm kotletus mokyklos valgykloj ir gėrėm arbatą ar kompotą Dabar vaikams užtenka facebook'o ir apps'ų, o pats geriausias maistas — burgeris su puslitriu kolos ar sumuštinis su puodeliu espresso
Smėlis 2013-05-02 16:56
Oj, mūsų sveikatos apsaugos sistema palyginus tikrai nuostabi. Yra puikių pavyzdžių, kai į priimamąjį ateina gerokai prilupęs pilietis, kuriam mat galvą suskaudo, bandė gydytis alkoholiu, nepadėjo, tai dabar nori persišviest galvą. Ir juk jo negalima pasiųsti velniop. Apie jį tūpčioja įsiutusios seselės, rezidentai ir gydytojai, mokesčių mokėtojų pinigai eikvojami rentgenui ir tyrimams. O galiausiai jis išeina namo patenkintas, nes jam nieko nerado. Jei tokiems paskui išstatytų bent triženklę sąskaitėlę apsimokėti, eilės priimamajame sumažėtų keleriopai ir pagalbą gautų būtent tie, kuriems reikia. ^ True story No.1. Kita garudi istorija apie bobutę, kuri skundėsi daktarui, jog viastai nepadeda. Kai daktaras paklausė kaip ji juos geria, išgirdo atsakymą, kad dar negeria. ^ True story No.2. Aišku apie gydytojus, kurie tai į savo privatų kabinetą kviečia, tai būtent tuos, o ne kitus vaistus įkalbinėja pirkti, irgi daug galima pripasakoti. Visgi juokingiausia, kad tikrai geri gydytojai taip nesielgia. Su sveikata turėjau problemų. Tai buvo pats geriausias būdas atsirinkti gerą gydytoją: pasiūlyti apsilankyti privačiai. Visi, kurie tik pasijuokdavo ir liepdavo pas juos į ligoninę priėmimo metu ateiti, geriausiai ir rūpinosi. ^ True story No.3.
Arthuras 2013-05-02 17:18
Ir yra puikių pavyzdžių, kuomet labai blogai besijaučiantis ir turintis tuoj pat gauti pagalbą pilietis stovi eilėje priimamajame pusę dienos. True story.
Wildpants 2013-05-02 18:18
Man kiek panaši istorija buvo, 10 klasėj susilaužiau ranką, tai mama iškart nuvežė į ligoninę, bet pasakė, kad reik į rajono polikliniką eit, kur mums ir priklauso, tai su ta sulūžusia ranka ten nuėjom. O buvo vasara, tai traumotologai visi atostogavo tai pasiuntė atgal vėl į ligoninę... Tai taip kokį pusdienį ir praslampinėjau dėl biurokratinių nesąmonių... O ligoninėj seselė mane pamačius išsigando, kad nenualpčiau nes visas perbalęs iš skausmo buvau. Bet pats gydymas buvo tikrai kokybiškas ir efektyvus, bet iki jo dar reikai daug kabinetų pavarstyt dėl biurokratizmo.
immortallt 2013-05-02 21:30
Simplicity, šiais laikais informacijos daugiau nei reikia. Tad nesidomėjimas savo kūnu ir kas jam geriausia - trumparegiška ir idiotiška. Sportuot nereikia sporto klubo abonento. Gali namie daryti mankštą, gali bėgioti, gali žaisti tą patį krepšinį, futbolą ar tinklinį. Kaip bebūtų keista, kažkodėl žmonės mano, kad sveikas maistas yra brangus. Galiu pasakyti taip, jei maitinuosi visą mėnesį sveikai, tai mano mėnesio išlaidos būna iki 350LT, įskaitant ir daržoves, ir vaisius, prieskonius ir t.t. Norint būtų galima stipriai sutaupyti, nes aš pvz valgau sąlyginai dar daug mėsos, nes sportuoju. Pvz mano pusryčiai kainuoja grubiai 80ct. O gražu ar negražu vadinti man nesvarbu. Svarbu faktas, kad žmonės tampa tikrais idiotais. Vat dėl biurokratizmo tai pas mus problemos. Tai yra pagrinde dėl to, kad ligonines ir kitas sveikatos įstaigas valdo ne vadybinį/ekonominį išsilavinimą turintys žmonės, kurie minimalų supartimą turi apie sveikatą, o gydytojai, kurie nė velnio neturi supratimo apie įmonės ir jos finansų valdymą. Jau pradėjo "gaminti" specialistus šitam reikalui. Klausimas ar jie gaus tas vietas...
kionig 2013-05-02 23:02
Ir ne tik. Tampa avių bandomis, kurios šluoja vaistus iš vaistinių lentynų kada neva koks gripo vajus, arba juos vartoja, kai jų net nereikia. O, kad gydytojai išrašinėja ne tai ką reikia, tai yra pasekmė to, kad nesirūpinat savo organizmu t.y. gydytojai tikrai už jus nesužiūrės jūsų sveikatos. Užtat dabar gajus labai "gydymasis" 'natūralia medicina', homeopatija.
immortallt 2013-05-02 23:36
Na su homeopatija išsiskiria mūsų požiūriai, nes man padėjo. O ar tai placebas, ar ne, koks skirtumas man Svarbu gyventi kaip žmogus galiu. O dėl gydytojai ką skiria, na nežinau, kažkaip man gydytojai niekad neskubėjo skirti vaistų, nors jau senokai pas kokį lankiausi. Turbūt kokie 4-5 metai atgal. O šiaip tėvas dažnai lankos dabar, nes yra dėl ko, tai ko jau ko, bet tikrai nereikalingų vaistų neskiria ir kai paklausė apie papildus, tai išsireiškė, na jei pinigų turi, gali pabandyti, bet vargiai ar bus naudos.
vvv2 2013-05-03 11:05
Chronas 2013-05-03 19:26
Wooow! Iki 350 lt??? Kiek tu sveri, gal 40 kg? Kaip tau taip išeina? Papasakok daugiau! Man 1000 lt dažnai neužtenka, o mėsą valgau ne dažniau nei kartą į savaitę ir beveik visąlaik maistą gaminuosi namie. Tiesa, esu žuvies ir įvairių jūros gėrybių mėgėjas ir šiektiek paranojiškas dėl jų kokybės... Velnias! Susimąsčiau, jog esu labai netaupus
immortallt 2013-05-03 20:16
Pusryčiai - 70g grikių. Pietūs 200g vištienos + daržovių kalnas pagal sezoną (kokie 400g daržovių), pora vaisių pagal sezoną per dieną į tarpus. Vakarienei arba žuvies 300g + daržovių arba kiaušiniai, arba kokios varškės. Taigi pusryčiai gaunas apie 80ct, Pietūs apie 5 litai (daržovėms gaunas 2 litai, jei esi protingas ir kai ką pasiruoši iš vasaros/rudens), vaisiai dar kokie 2 litai, kiaušiniai (kuriuos dažniausiai valgau) gaunas apie 2 litus dar. Taigi sumoje 9,80, kas per mėnesį susidaro ~300 litų. Mėsą valgant pvz kiaulieną, o ne paukštieną stipriai galima sumažinti išlaidas mėsai O sveriu deja apie 2,5x daugiau nei sakei, nes ne visad išeina normaliai valgyti. Jei pradedi valgyti saldumynus, tai išlaidas per dieną padvigubini ar patrigubini labai greitai.
Arthuras 2013-05-03 21:16
Mhm, įdomiai... Grikiai, 75gramai? Juokauji gal? Reikia bent 100g. Plius, aš sausų grikių nepraryčiau - reikia bent mažo gabalėlio sviestuko ir stiklinės pieno. Paskaičiuokim: 100g grikių + 20g sviesto + 200ml pieno = 60ct+40ct+60ct=140ct. 200g vištienos krūtinėlės + pomidorai, agurkai po 100g + bananai 300g(kaip užkandis visai dienai) = 200ct + 50ct + 50ct + 140ct = 440ct 250g grynos lydekos(jau atšildžius) + daržovės + jogurto indelis = 600ct + ~100ct + 300ct= 1000ct. Va ir gaunasi 15.8lt. Tai čia tik smulkūs nukrypimai. Jau nebekalbant, kad reikia prieskonių, kokių alyvuogių, aliejaus ir t.t. ruošiant maistą, kad anas nebūtų prėskas. Ir žiūrėk, jau gaunasi 500lt, visada valgant namie. Tai apie ką skiedžiam?.. Nebent tau yra kaifas gyvent pagal super griežtą tvarkaraštį neleidžiant sau nei gramo daugiau. Tuomet galiu tik pasveikint.
_alvydas_ 2013-05-03 23:09
Tikrai daug daug geriau prevencija. Bet vistik susirgus. Gydymo schemos kurios tinka galbūt didesnei daliai yra taikomos visiem. Na pvz. druska. Privalgyk vakare sūrai turbūt ryte atsibusi patinęs ir su padidėjusiu kraujospūdžiu. Išgerk sūrai (iki 0,9%) nei ten patinsi (greičiau net buvę patinimai išnyks), nei (greičiausia) kraujospūdis pakils, ypač jei esi pablyškęs tai yra didelė tikimybė,kad tas kraujospūdis dar ir sumažės.
kionig 2013-05-03 23:29
Kodėl tai būtent skiedimas? Jei visą mėnesį tokiu valgiaraščiu prasimaitini, tai kodėl gi neįmoma? Labai panašu į vegetarišką maistą arti. Šiaip žiūrint į tokio valgiaraščio kiekį vienas privalumas yra toks, matyt, kad nepersivalgai. Įdomu būtų pamatyti kaip su kalorijų kiekiu gaunasi.
immortallt 2013-05-03 23:36
Ne tai pradėkime nuo kitko... Pusryčiams juodos eršketo ikros - porą indelių po 35g po 350 litų už indelį. Pietums argentinietiškos jautienos kepsnys - 500 litų už 150g. O vakarienei omarą šviežią už kokius 200 litų. Aš tau išvardijau savo mitybos planą ir kiek gaunasi. O grikių aš ir 70g virtų prisiėdu pakankamai ir nelabai betelpa. Po pusryčių dažniausiai po valandos sportuoju, tai daugiau privalgius pykina. O dėl sviesto ir druskos aišku skaniau, bet riboju tokius dalykus. Ir čia dar nėra griežta dieta. Jei būtų griežta, dar mažiau vaisių būtų. O žmonėms, kurie sveria mažiau ir porcijos mažesnės būtų. Jeigu nori taupyti pinigus, tai galima stipriai išspausti pietų ir vakarienės atžvilgiu. Stipriai didinti grūdinių kultūrų, pvz avinžirnių, kurie turi daugiausia augalinės kilmės baltymų. Vasarą daržovės kainuoja iš vis pigiai ir norint gali prisiruošti žiemai labai daug. Pvz šįmet pas močiutę užsiauginsiu daug moliūgų vienų iš skanios veislės, nes tie tradiciniai lietuviški tik kiaulėms šerti tinka. Iš esmės žmonės nori pigiai valgyti, bet perka labai daug visokio šlamšto, kaip pvz sūreliai, kurie sotumo nesuteikia, o kainuoja daug. Pvz pusgaminiai tai iš vis kainuoja kosmosą. Realiai jei nori taupyti, tereikia tik noro.
Arthuras 2013-05-04 00:01
Su tuo galiu tik sutikt, užauginti savo - ir skanesni, ir pinigų susitaupo.
immortallt 2013-05-04 00:44
Arthurai, kruopos yra sveika Manai aš neskaniai valgau? Galiu kirsti lažybų, kad aš skaniau valgau sveikai Taigi kreivas mąstymas, kad sveikas maistas negali būti skanus Tuo pačiu ir palankiai metant svorį. Nori tikėk, nori ne, sportuoju daugiau už daugumą lietuvių, bet su antsvoriu bėdų turiu, gal tiksliau ne antsvoriu, o svoriu. Aš nesakau, kad būtinai taip reikia maitintis, bet jei pinigai striuka, tai ir imiesi taupymo plano. Kodėl visų toks įsitikinimas, kad visi žmonės, ir tie kurie nelabai sugeba prisidėti prie visuomenės gerovės, bet turi galėti valgyti palyginus prabangų maistą? Kada dar istorijoje žmonės gyveno taip lengvai kaip dabar? Net prieš 20 metų buvo prastesnis gyvenimas, o ką jau kalbėti prieš 50 metų.
Arthuras 2013-05-04 00:51
Čia ne tas variantas, kai reikia remtis istorija. Reikia remtis dabartimi ir faktais, kurie galioja dabar.