Radviliškio rajone vakar šėlo tornadas (Video)  (6)

Ketvirtadienį per pietus Radviliškio rajone praūžė tornadas. Apie tai informavusi skaitytoja nurodė, kad akimirką siautusi stichija nunešė dalį lakštų nuo ūkinio pastato stogo, apgadino ir kaimynų namą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji pasakojo, kad tornadas, kitaip vadinamas viesulas apie 13 val. siautė Radviliškio rajone esančiame Šniūraičių kaime. „Lauke apsiniaukė, šiek tiek pakilo vėjas ir net nespėjus sureaguoti visur aplinkui pradėjo skraidyti šiferio lakštai. Nunešti keli lakštai nuo ūkinio pastato, kaimynų namo stogas sugadintas daugiau (...). Viskas truko tik akimirką. Kaime gyvenantys žmonės pastebėjo, kaip laukuose sukosi viesulas“, - rašė ji.

Į portalą kreipėsi ir skaitytoja Loreta, kuriai pavyko iš tolo užfiksuoti tornado „rankovę“, judančią į Tytuvėnų pusę. „Sustojau, nes pamačiau besileidžiančią viesulo „koją“, ji susitraukė ir taip tris kartus – susitraukė, smailėjo ir sunyko greičiau negu išsileido“, - sakė Loreta. Pasak jos, tai truko apie 5 min., tačiau tornado „rankovė“ iki žemės taip ir nenusileido.

Pasak klimatologės Audronės Galvonaitės, tornado baimintis yra ko. „Tai yra griaunamoji jėga, žiūrint kokio stiprumo jis susidaro. Jeigu viesulas yra rimtas, koks yra anksčiau buvęs Šiauliuose ar Širvintose, jis verčia ne tik namus, bet pakelia ir autobusus, traktorius. Tai tikrai didžiulė griaunamoji jėga“, - kalbėjo ji.

A. Galvonaitės teigimu, viesulas paprastai yra lokalus ir eina siauru ruožu. Specialistė patarė netoliese pamačius viesulą esant lauke pulti į duobę, griovį, o jei žmogus yra namuose, stengtis būti namo kampuose, nes jie tvirčiausi. „Jei namie yra vonia ar tualetas su keturiomis sienomis, reiktų slėptis ten“, - sakė A. Galvonaitė.

Pasak klimatologės, viesulas Lietuvoje nėra retas reiškinys. „Kaip ir visi reiškiniai, jis formuojasi, kai susidaro dideli temperatūrų skirtumai, šiuo atveju, turi susitikti dvi skirtingos oro masės – šilta ir šalta“, - teigė ji.

Vaizdo siužetas:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(0)
(5)

Komentarai (6)