Uraną sems iš vandenyno  (0)

JAV mokslininkai išrado specifinį itin poringą metalorganinį tinklelį, kuris 4 kartus efektyviau surenka jūros vandenyje esantį uraną nei visos iki šiol naudotos tokios paskirties priemonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Karolinos valstijos universiteto (JAV) chemikai, vadovaujami profesoriaus Wenbino Lino, pagamino metalorganinį tinklą, renkantį jūros vandenyje ištirpusius urano jonus. Iki šiol pačia efektyviausia urano „žvejojimo“ jūrose technologija buvo laikomos sintetinės gijos, kurių paviršius buvo padengtas uraną surišančiomis specifinėmis cheminėmis medžiagomis.

Skirtingai nuo jų, naujasis tinklas uranui išgauti laboratorinėmis sąlygomis veikia mažiausiai 4 kartus efektyviau ir lengvai ištraukia iš vandens žaliavą branduolinių elektrinių kuro elementams gaminti. Pasak mokslininkų, ateityje tokia technologija gali tapti alternatyviu brangaus kuro branduoliniams reaktoriams šaltiniu, taip pat radioaktyviosiomis atliekomis užteršto vandens valymo priemone.

Mokslininkų skaičiavimais, pasauliniame vandenyne yra apie 4 milijardai tonų ištirpusio urano. Tai maždaug 600 kartų viršija visas planetos sausumoje esančias šio metalo atsargas. Tačiau išgauti uraną iš jūros vandens yra labai sudėtinga dėl itin žemos jo koncentracijos: 3 dalys iš milijardo. Naudojant šiuolaikinius gavybos metodus tam reikėtų labai daug plastikinio adsorbento, o tai reikštų, kad Žemės vandenynai būtų užteršti plastiku.

Be to, tokia gavyba būtų labai brangi: 1 kg iš jūros vandens išgauto urano kainuotų nuo 1000 iki 2000 JAV dolerių, maždaug 10–20 kartų brangiau už dabartinę rinkos kainą.

Pasak JAV chemikų, naujasis gavybos būdas kur kas efektyvesnis ekonomiškai: laboratorijoje 1 gramas metalorganinio adsorbento surinko daugiau nei 200 miligramų urano, o tai laikoma geru rodikliu. Mokslininkai mano, kad naujoji technologija gali žymiai atpiginti urano gavybą iš jūros vandens. Net jei „jūrinis“ uranas būtų 2 kartus brangesnis už išgaunamą sausumoje, dėl įvairių ekonominių ir politinių priežasčių jis būtų gana konkurencingas.

Šiaurės Karolinos valstijos universiteto mokslininkų tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Chemical Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)