Pirmasis Ekvadoro palydovas susidūrė su sovietinės raketos fragmentais  (4)

Pirmasis Ekvadoro palydovas „NEE-01 Pegaso“ ketvirtadienį susidūrė su sovietų laikais paleistos raketos nešėjos fragmentais. Skirtingai nei buvo manyta anksčiau, palydovas nebuvo sunaikintas. Smūgis nebuvo tiesioginis, kalbama tik apie susilietimą, taigi dar yra vilčių, kad palydovas išliks darbingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mažasis palydovas „NEE-01“ buvo sukurtas projekto „CubeSat“ įgyvendinimo metu, jo matmenys sudaro 10 x 10 x 75 cm, svoris – 1,2 kg. Tai vienintelis palydovas, kuris buvo sukurtas vien Ekvadoro kosminės agentūros (EXA) specialistų pajėgomis – projekte nedalyvavo nė vienas užsienio ekspertas. Pirmąjį vaizdo įrašą į Žemę jis perdavė gegužės 16 d.

Nepaisant sėkmės, Ekvadoras vis dar nepriskiriamas kosminių valstybių klubui, kadangi palydovo paleidimui į kosmosą naudojo kinų gamybos raketą nešėją „CZ-2D“.

„NEE-01“ susidūrimo su kosmoso šiukšlėmis grėsmė buvo nustatyta likus parai iki susidūrimo, tačiau pakoreguoti orbitą per tokį trumpą laiką nebuvo įmanoma. Dabar EXA ekspertai bando užmegzti ryšį su kosminiu aparatu ir nustatyti žalos dydį.

Palydovo kūrimo darbai kainavo 800 tūkst. JAV dolerių, o paleidimo kaštai siekė apie 500–700 tūkst. JAV dolerių.

Spėjama, kad susidūrimas įvyko su raketos nešėjos „Ciklon-3“ fragmentais. Pastaroji 1985 metais į orbitą iškėlė detalios radioelektroninės žvalgybos palydovą „Celina-D“.

Kosminės šiukšlės – bendra problema. Nuolat į kosmosą iškeliančios palydovus valstybės nėra nustačiusios jokių teisinių normų. Juridiškai kosminė erdvė nėra kažkieno nuosavybė, todėl reikalavimai kompensuoti nuostolius neturi prasmės, juo labiau, kad šiuo atveju to reikėtų reikalauti iš neegzistuojančios valstybės.

Ekvadoro kosminės agentūros specialistai tam atvejui, jei su pirmuoju palydovu kažkas įvyks negero, yra sukūrę antrą palydovą – „NEE-02 Krysaor“. Jei šiuo metu orbitoje esantis palydovas bus sugadintas nepataisomai, jo vietą užims naujasis. Jei problemas pavyks išspręsti, tuomet „NEE-02“ bus paleistas į kosmosą Saulės link.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (4)