Kinijos žiniasklaida: Marso kolonizavimo programa – apgavystė  (11)

Ne pelno siekiančios Nyderlandų organizacijos „Mars One“ ketinimai 2023 metais išlaipinti pirmuosius žmones Marse skamba drąsiai, todėl nenuostabu, kad jais tiki ne visi. Antai Kinijos žiniasklaida teigia, kad šis projektas yra akių dūmimas, skelbia Space.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos dienraštis „People's Daily“ paskelbė publikaciją pavadinimu: „Kolonija Marse – apgavystė? Daugiau nei 10 tūkst. Kinijos gyventojų ja patikėjo.“

Straipsnyje nurodoma, kad projekte užsiregistravo per 10 tūkst. žmonių iš Kinijos, kurie norėtų 2023 metais nuskristi į Marsą, nors galimybės grįžti į Žemę neturės. Primename, kad norą dalyvauti šiame projekte yra išsakęs ir vienas lietuvis, o iš viso užsiregistravo per 80 tūkst. žmonių iš viso pasaulio.

Registracija „Mars One“ projekte yra mokama – Kinijos gyventojams ji kainuoja 11 dolerių, o, palyginimui, JAV – 38 dolerius.

Kinijos žurnalistai išsiaiškino, kad „Mars One“ yra užregistruota organizacijos įkūrėjo Baso Lansdorpo namuose, Amersforto mieste. Tačiau jos būstinė įsikūrusi nuomojame biure.

„Žurnalistams apsilankius kompanijos būstinėje, ten nebuvo jokio „Mars One“ ženklo ar logotipo, – skelbia dienraštis. – Biure buvo B.Lansdorpas ir jo kolegos, kurie užėmė tik kelis stalus didžiulėje atviroje erdvėje. Tai leidžia manyti, kad „Mars One“ projektas gali būti apgavystė.“

„People‘s Daily“ taip pat teigia, kad jų kalbintas Kinijos mokslininkas šį projektą išvadino „triukšminga komercine apgaule“.

„Mars One“ atmeta tokius šmeižikiškus kaltinimus ir pabrėžia, kad jų ambicingi planai yra tikri.

„Mūsų planai sėkmingai įgyvendinami. Mes jau sudarėme sutartį su JAV kompanija, kuri pradės gaminti aplinkos kontrolės ir gyvybės palaikymo sistemas bei Marso paviršiaus tyrinėjimams reikalingus kosmonautų kostiumus“, – teigė „Mars One“ atstovė Aashima Dogra.

Minima kompanija yra Arizonoje įsikūrusi „Paragon Space Development Corp.“, su ja sutartis buvo sudaryta kovo mėnesį. Ši bendrovė taip pat bendradarbiauja su kita ne pelno siekiančia organizacija „Inspiration Mars Foundation“, kuri planuoja 2018 metais nusiųsti du astronautus į Marsą, tačiau jie planetos paviršiuje nesileis, o tik ją apskries ir grįš į Žemę.

B.Lansdorpas kitam leidiniui nurodė, kad registruoti „Mars One“ jo gyvenamuoju adresu buvo protingiau, nei nuomojamo biuro. Šiuo metu projektas vyksta numatytu grafiku.

„Mūsų planas yra labai sudėtingas, bet mes žinojome, kad taip bus, dar kai jo ėmėmės, – sakė B.Lansdorpas. – Mes esame įsipareigoję išlaipinti žmones Marse 2023 metais.“

Jis jau ne kartą yra sakęs, kad šiai misijai reikiamos technologijos jau yra išrastos dabar. Skaičiuojama, kad gyvenamųjų vietų Marse įrengimas ir pirmųjų keturių žmonių nuskraidinimas kainuos apie 6 mlrd. dolerių, o vėliau skrisiančių naujų gyventojų kelionės kainuos po 4 mlrd. dolerių. Projektas bus transliuojamas Žemėje, tarsi realybės šou, o jį numatoma finansuoti iš reklamos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(0)
(0)

Komentarai (11)