Kaip gumine timpa atšaldyti skardinę gėrimo? (Video)  (5)

Artėja vasara – metas, kai karštą vidudienį magės gurkšnoti vėsius gėrimus. Bet jei po ranka nebus šaldytuvo ar šaltkrepšio? Ne bėda. Vienas išradingas vyrukas netrukus pademonstruos, kaip skardinę gėrimo atšaldyti paprasčiausia gumine timpa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idėjos autorius pradžiai siūlo susirasti gabalėlį tampomos (ne kramtomos!) gumos ir truputį paeksperimentuoti – pirmiausia, prisidėti virš viršutinės lūpos (anot išradėjo, viršutinė lūpa yra jautriausia temperatūrai kūno vieta). Guma bus kambario temperatūros. Tada gumą įtemkite ir prie lūpos pridėkite dabar. Šilta? Kitas veiksmas – atleiskite įtemptą gumą ir jos temperatūrą "pamatuokite" dar sykį. Vėsu? Vėsiau už kambario temperatūrą.

Kelių laipsnių temperatūros skirtumas susidaro šitaip tampant gumą? Idėjos autorius Jorgas Spravė (Joerg Sprave) naujienos pabaigoje publikuotame vaizdo siužete pademonstruos temperatūros matavimus, kuriuos jis atliko su lazeriniu temperatūros matuokliu – nukreipus jo spindulį į kokį nors paviršių, įrankio ekranėlyje netrukus pasirodo skaičiai, rodantys paviršiaus temperatūrą.

Skirtingai nei vaizdo siužete eksperimentą namų sąlygomis nufilmavęs vyrukas, gumos netempsime ir išduosime, kad skirtumo amplitudė tarp įtemptos ir atpalaiduotos gumos yra net 12°C. O tai yra pakankamai daug (palyginkite, kai lauke ar, neduok die, kambaryje būna +6°C ir +18°C).

Kai tik iki +6°C atvėsta atpalaiduota guma – o tokia temperatūra artima šaldytuvo temperatūrai. Išeitų, jog pakanka įtempti gumą, palaikyti ją įtemptą (10-15 sekundžių), kol atvės iki kambario temperatūros, o tada atpalaiduoti ir po ja pakišti skardinę gėrimo? :)



Tiesa, kad skardinė gėrimo atšaltų, guma reikės patampyti ne sykį ir ne dešimt – tą juokdamasis pripažįsta ir išradimo autorius. "Tačiau idėja to verta!" – juokauja Jorgas. Kad skardinė kaip reikiant atvėstų, reikės labai daug laiko, tačiau iš principo toks šaldymo būdas yra įmanomas – tokiu metodu pasirinktą objektą galima atšaldyti 6 laipsniais žemiau kambario temperatūros. Tiesa, gumą teks patampyti. O jei norėsite atšaldyti tik tarą (tuščią skardinę), procesas vyks gerokai greičiau – po vienintelio gumos įtempimo kambario temperatūros skardinė atvėsta dviem laipsniais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(0)

Komentarai (5)