Mokslininkai: pasaulinis atšilimas artėja prie negrįžtamumo ribos  (26)

Australijos mokslininkai pranešė paruošę jų manymu iki šiol patį patikimiausią klimato kaitos iki 2100 metų modelį. Melburno ir Viktorijos universitetų klimatologai remiasi savo atliktu tyrimu, kurio rezultatai liudija, jog iki 2100 metų vidutinė temperatūra Žemėje vargu ar pakils daugiau nei 6 laipsniais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau, pasak tyrimo autorių, jau šį šimtmetį pasaulinis atšilimas turėtų kirsti vadinamąją negrįžtamumo ribą: Žemėje nuo to laiko bus šilčiau daugiau nei 2 laipsniais pagal Celsijų. Australijos mokslininkai tvirtina, kad norint išvengti rimtų klimato permainų būtina kuo staigiau mažinti šiltnamio dujų emisijas.

Australų mokslininkų prognozė remiasi nauju anglies dvideginio įtakos temperatūros didėjimui ir įprastinių klimato modelių lyginimo metodu. Iki šiol pasaulinio atšilimo prognozavimo sudėtingumas buvo susijęs su pagrindinių klimato kaitos priežasčių kontrolės problemomis. Naujojo tyrimo rezultatai liudija, kad daugiau nei 60 proc. neapibrėžtumo dabartinėse klimato šiltėjimo prognozėse yra susiję su vieninteliu veiksniu. Tai klimato jautrumas, sakoma Melburno universiteto pranešime.

Antroje vietoje yra anglies ciklo ir vėsinamo aerozolių poveikio derinys, sudarantis 37 proc. prognozių neapibrėžtumo. Šių parametrų patikslinimas leido smarkiai padidinti prognozavimo tikslumą, nors tam tikra neapibrėžtumo dalis vis tiek išlieka, teigia mokslininkai.

Vidutinės temperatūros Žemėje padidėjimas 6 laipsniais sukeltų katatastrofiškas pasekmes: smarkiai sumažėtų bioįvairovė, milžinišką žalą patirtų žemės ūkis, o dėl pasibaisėtinų sausrų, potvynių, ilgai trunkančių karščio bangų ir audrų pasaulis būtų praktiškai nebetinkamas patogiai gyventi.

Tuo tarpu 2 laipsnių globalinis atšilimas paverstų klimatą labiau nenuspėjamu. Tokiu atveju padaugėtų uraganų, potvynių ir sausrų, pasunkėtų žemės ūkio gamybos sąlygos, prasidėtų masinė žmonių emigracija iš klimato ekstremalumų siaubiamų regionų, sumažėtų biologinė įvairovė sausumoje ir ypač vandenynuose, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(0)

Komentarai (26)