Sukurtas bene 1000 kartų jautresnis vaizdo jutiklis  (4)

Galbūt netolimoje ateityje namuose pamiršta fotoaparato blykstė bus menka bėda, nes naujasis vaizdo jutiklis leis išgauti geros kokybės, ryškias nuotraukas net ir prietemoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komandos iš Singapūro Nanyang technologijos universiteto (NTU Nanyang Technological University) sukurtas vaizdo jutiklis pasižymi ypač dideliu jautrumu tiek matomai šviesai, tiek ir infraraudoniesiems spinduliams. Tai leidžia jį pritaikyti ne tik veidrodiniuose fotoaparatuose bet ir stebėjimo bei palydovinėse kamerose.

Jutiklio, kurio jautrumas – maždaug 1000 kartų didesnis nei daugumos šiuolaikinių fotoaparatų, pagrindas yra sudarytas iš grafeno. Grafenas – ypač stiprus, labai paprastos atominės struktūros anglies junginys, pasižymintis gumai prilygstančiu lankstumu, didesniu nei silicio laidumu, o taip pat ši unikali anglies atmaina yra kur kas atsparesnė karščiui nei deimantas. Grafenas sudarytas iš vieno atomo storio mineralo grafito sluoksnio, kuris mokslo bendruomenėje jau pelnė pripažinimą 2010 metais: jo atradėjams Andre Geimui ir Kostya Novoselovui buvo skirta Nobelio fizikos premija, o pati medžiaga buvo įvardinta kaip „ateities medžiaga“.

Naujojo vaizdo jutiklio atradėjo Wang Qijie, dirbančio NTU universitete, teigimu, tai – pirmas kartas kai plataus spektro, pigus ir ypač dideliu jautrumu pasižymintis jutiklis buvo pagamintas vien tik iš grafeno. Profesorius tikisi, kad jo atradimas bus pritaikytas ne tik plačiai visuomenei skirtuose produktuose, bet ir palydovuose bei kitose mokslo srityse.

W. Qijie sukurtas jutiklis išsiskiria tuo, kad naudoja „šviesą užlaikančias“ nano struktūras, kurių pagrindas – jau minėtas grafenas. Tai leidžia šviesai išlikti sensoriuje daug ilgiau nei tradiciniuose jutikliuose, taip gaunamas daug stipresnis signalas, kuris skaitmeniniame fotoaparate perdirbamas i nuotrauką.

Šiandien dauguma vaizdo jutiklių gamintojų kaip pagrindą naudoja metalo oksido puslaidininkį, tačiau Wang teigimu, iš grafeno pagamintas jutiklis yra kur kas efektyvesnis ir leidžia išgauti daug ryškesnes ir raiškesnes nuotraukas.

Kurdamas jutikli Wang Qijie atsižvelgė į šiuo metu naudojamus gamybos metodus, todėl jutiklių gamintojai ateityje galės gaminti jutiklius naudodami tuos pačius procesus tik pakeisdami dabar naudojamą pagrindą grafenu.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(0)

Komentarai (4)