Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Adom 2013-06-06 23:49
Beje, pastebiu tendenciją, kad kaip ir tikinčius Dievu, taip ir vegetarus bandoma su žemėmis maišyti. Galbūt todėl, kad taip pat kaip žmogus užduoda klausimus apie gyvenimo prasmę, egzistencinį tikslą, sielos reikalus, taip ir apie buvimą kūne, sveiką gyvenimo būdą. Turbūt tiesą sakė mokslininkai, kad mėsaėdžiai yra agresyvesni, kas matosi iš komentarų. Klausimas kionig'ui, paminėjusiam aršumą - tai vis dėl to, kurie yra radikalesni?
kionig 2013-06-07 00:02
Oi, tik jau nereikia čia to hipiškumo. O, tie kas aršesni, tai puikiai parodo Castelluci spektaklis Miokardo infarkto tik negauk
langas 2013-06-07 00:07
norėčiau paprieštarauti ponui vegetarui: mėsa žmonės vartoja tūkstantmečius ir ją valgė dar prieš mokėdami išsikepti aišku tai būdavo daug sunkiau pasiekiamas dalykas. kažkur visi kažka girdėjo bet netgi čia technologijose rašė, kad yra labai tikėtina, kad žmogus nuo beždžionės atsiskyrė kai išmoko termiškai apdoroti mėsą nes tada reikalingas mažesnis laikas ieškoti maisto nes gali pasisavinti daug didesnį kiekį reikalingų kalorijų ir tą papildomą laiką skirti inicializavimuisi, būrimuisi į bendruomenes, aukštesnių klausimų sprendimui ir t.t. pasakymas - žmogaus organizmas yra nepritaikytas vartoti mėsa yra toks pat kaip žmogaus organizmas yra nepritaikytas vartoti daržoves nors nesam karvės bet nesam ir vilkai. žmogaus organizmas prisitaikė vartoti beveik viską (palyginus pagal gyvūnus) ir yra vienas iš universaliausių šiuo požiūriu. mėsos valgymas kaip tik leido žmonėms išplisti ir užkariauti daug tolimesnes teritorijas - pvz pragyvenkite tik iš to ką užauginate be šiuolaikinių technologijų vien tik iš daržovių net ir mūsų klimato zonoje, net tas pačias bulves atvežė palyginus labai neseniai į Lietuvą, o pasiskaitinėkite ką darydavo 100 metų atgal senoliai viduržiemį kur tik padžiuvę ar sūdyti lašiniai gelbėdavo. pražystu ne vieną vegetarą ir man patinka jų požiūris, kad vegetarizmas tai gyvenimo būdas bet nemėgstu tų kurie pradeda įrodinėti, kad vegetarai tai kažkas tokio kas "turi būti" o mėsos valgymas yra blogumas. mėsa pati savaime yra geras dalykas o viskas priklauso nuo jos kokybės ir paruošimo, juk jūs nevalgote atšaldytų pomidorų po to jų prisikepę ant aliejaus ir dejuojate kur dingo visi vitaminai ir kad liko jovalas tik kažkoks. beje pražystu ir vegetarų kurie vėl kartais pabandymui kartais valgo mėsos bent jau vienas jų teigia, kad tai daro dėl to, kad pradėjo slinkti plaukai. ir pabaigai, mano nuomonė šiais laikais vegetarizmas yra tikrai tokia labiau mada nei nauda čia kaip su hipsteriais
immortallt 2013-06-07 00:27
Žmogaus organizmas dar ir kaip prisitaikęs virškinti mėsą - jei žmogus netoleruoja pieno (negali suvirškinti pieno baltymų), tai trydą paleidžia greičiau, nei spėja stiklinę padėti. O šiaip Adom darai klaidą, sakydamas, kad vegeterai ilgiau gyvena, nes pradėję domėtis sveika gyvensena atsikratė ydingų įpročių. Pagal tave gaunas, buvo alhašas, prasigėręs, prasirūkęs, ėdantis kas papuola ir išgirdo apie vegetarišką gyvenimo būdą - nuo tos dienos jis išsiblaivė ir pradėjo sveiką gyvenimo būdą. Čia kaip ir buvo tyrimas apie tai, kad žmonės pakartotinai naudojantys plastikinius butelius vandeniui ilgiau gyvena, bet realiai jie ilgiau gyvena, nes jie rūpinasi savo aplinka ir savimi, o ne dėl buteliuko. Loginę seką ir priežastingumą reikia išlaikyti.
Simplicity 2013-06-07 01:12
Aš tai tik vieno dalyko nesuprantu. Jei vegetarai taip rūpinasi gyvūnais, tai kurių velnių valgo jų maistą?
faktas 2013-06-07 01:21
Šiaip prieš porą metų ir pats bandžiau tapti vegetaru. Kadangi tuo metu aktyviai bėgiodavau, vegetariško gyvenimo neištvėriau net mėnesio. Ištisai svaigo galva ir buvo silpna. Tik bulvės ir dideli ryžių kiekiai laikinai gelbėjo... Ir šiaip kad pasisotinčiau, turėdavau suvalgyti labai daug daržovių. Taip pat reikia turėti omeny, kad dabartinės hidroponinėse sistemose užaugintos daržovės skurdžios mineralais ir neretai prisotintos trąšomis bei kitomis cheminėmis medžiagomis. Žinoma, galima maitintis daržovėmis su ženklu, bet tokios mitybos kaina viršija įprastos mitybos mėsa ir žuvimi kainą. Logiškai mąstant, taip neturėtų būti. Manau, kad reikia gyventi kompensacijomis. Kartais reikia išgerti alaus arba vyno. Alkoholis vienareikšmiškai nesveika fiziologiškai, bet vakaras su draugais ir geru vynu - sveika psichologiškai. Riebus kietasis sūris labai nesveika organizmui, bet koks skonis!!! Net pats sveikiausias salotos lapas neprilygs... Šašlykai labai nesveika... Seksas milijardams atnešė siaubingas ligas arba mirtį. Žodžiu, sveikas gyvenimas - gyvenimas kompensacijomis. Gyvenimas fiziškai maksimaliai sveikai yra daug labiau žalingas nei kad atrodo iš pirmo žvilgsnio.
Hm 2013-06-07 01:34
Na taip brangūs mėsėdžiai, tiesiogine prasme. Esate pilvo vergai ir mąstote skrandžiu, jei jums reikia įrodinėti akivaizdžius dalykus. Gamtoje žvėrys su iltimis mėsėdžiai - visaėdžiai, be ilčių žoliaėdžiai... O straipsnį jūs bent skaitėte?...
faktas 2013-06-07 01:42
Spėju, mokykloje nelankei biologijos pamokų... Pagal dantų formą gyvūnai į plėšrius ir augalėdžius skirstomi tik 4 klasėje. Gaila, kai žmonės, sugebėję pasiekti aukščiausią visatos suvokimo lygmenį, realiai savo žiniomis vis dar plūduriuoja 4-toje klasėje.
Giedrius- 2013-06-07 02:19
Jei jau dalintis asmenine patirtimi. Tai mano aplinkoje, atsižvelgiant į tai, kiek ūkio darbų kartais tenka, gyventi vegetariškai būtų fiziškai neįmanoma, arba žalinga. Gyvenant bendrabutyje, iš naujo išradau mitybos produktų piramidę (tą pačią, nuo ketvirtos klasės diegiamą ). Tiesa, kad pagrindas turi būti grūdai, avižos, dribsniai ir visi kiti makaronai... Tada gausiai vaisių, prie mėsos ypač citrusinių arba obuolių. Rūgštys skaido tai, kas mėsos dėka formuoja kraujagyslių ligas, o jos tai ir yra šių dienų didžiausia sveikatos ir mitybos bėda ir pasekmė. Mėsos vartojimą reikėtų žiūrėti pagal paties fizinį aktyvumą. Nesudegintas riebus maistas nusės patys žinot kur. Protiniam darbui labiau įtakos turi gliukozė - lašiniai nei prie ko. Nei mitybos, nei religiniai fanatikai nėra gerai. agreed?
MrT 2013-06-07 02:41
Kodėl taip užsipuolė visi vegetarus? Visus, kuriuos teko sutikt, nevalgo mėsos dėl ekologinių priežasčių - stengiasi tausoti išteklius. Vegetaram skiriams plotas išauginti maistą yra žymiai mažėsnis. Gerbiu už žemės ištekliu tausojimą.
X-log 2013-06-07 03:23
[quote="Giedrius-"]Gyvenant bendrabutyje, iÅ¡ naujo iÅ¡radau mitybos produktų piramidÄ™ (tÄ… paÄ
Pypkiu 2013-06-07 07:52
šiaip ką reiškia angliavandenių perteklius ir proteinų trūkumas? visur kur angliavandeniai rekomenduojami kaip pagrindinis energinos šaltinis. paprasta formulė 3:1:1. proteinų neturi būt suvalgoma tiek kiek angliavanddenių, jokių būdu
immortallt 2013-06-07 09:24
Piramidė yra gera, bet reikia minimaliai apdorotas kruopas vartot, o ne pvz baltą duoną, kuri praktiškai bevertė. Reikia pilno grūdo duoną valgyt. Makaronai - kietųjų kviečių tik (Italijoje iš kitokių miltų draudžiama gaminti makaronus) ir pan. Žmogus yra visaėdis, jei negalėtų valgyti mėsos, greitai atsidurtų ant tualeto po pirmo kąsnio. Pamatyti pavyzdį, kaip žmogus netoleruoja kokio nors maisto galite pasižiūrėti į Laktozės netoleruojančius.
Shinigami 2013-06-07 09:44
Efektyviausias išteklių tausojimo metodas - tai dauginimosi ribojimas. Visa kita tik vaikų žaidimai. Nes pradėjus maitintis tik žole, padaugės maisto. O padaugėjus maistui padidės ir dauginimasis (žiūrėk į Indus).
Triusis 2013-06-07 09:59
neai?ku ko cia tiketi reikia vienam straipsnyje ra?? kad vegetarai mir?ta kitam kad jau gyvena gyvenime reikia sporto ir gyventsi ilgai ir sveikai.
Acme 2013-06-07 11:18
Žmogus turi iltis, tik mažesnės negu kiti gyvunai, bet iltys nereikalingos mėsos valgymui. Žmogaus dantų kombinacija pritaikyta valgyti ir mėsą ir augalinį maistą. Žmogaus žarnynas gan trumpas apie 12 metrų, santykis su ūgiu 7, tai yra ne toks ligas palyginus su žoleėdžių. Mes turime pakankamai žemės ir gėlo vandens galime tad galime užsiauginti mėsos. Žmogus pradėjo naudoti krakmolingą maistą prieš 10 tūkst. metų, kai įvyko agrikultūrinė revoliucija, yra įrodymų, kaip akmens įrankiai prie gyvųnų kaulų prieš 2,5 milijono metų, taigi žmogus yra visaėdis. Tai ką valgai, kad sugebi išlaikyti svorį, nes be šiuolaikinės technologijos, neturėtum jokių šansų gyventi valgydamas vegetrišką maistą, kaip ankštines kultūras, riešutus ir pan., nes jų didelius kiekius žmogus sugeba išauginti tik naudodamas šiuolaikines technologijas, kurių nebuvo prie 2,5 mil. metų. Tavo pateikiami "faktai" ir daromas klaidos yra būdingos vegetarams, nes pažįstu žmogų, kuris žino, kad žmogus yra visaėdis, bet visvien yra veganas. Kokį maistą valgyti yra kiekvieno žmogaus pasirinkimas, o aš esiu visaėdis, nes mėsa skanu ir maistinga.
nihilistas 2013-06-07 11:58
Žmogaus kūnas yra tikrai universalus ir nereikia absoliučiai atsiriboti nuo jokio maisto. Faktas, kad reikia vengti aprodorotų angliavandenių, kaip cukraus ir taisyklė - kuo mažiau produktų pagamintų iš miltų. Pilnagrūdžiai gaminiai aišku geresni, bet ir pilno grūdo gaminiai savo verte nėra labai puikus šaltinis. Tikiu, kad galima maitintis tik vegetariškai, tačiau tai reikalautų žymiai daugiau išmanymo bei LAIKO gaminimui bei derinimui. Jeigu betkokioje mėsoje yra visos amino rūgštys, tai vienam grūde/vaisiuje to nerasi dėl to reik maišyt ir kombinuot skirtingus patiekalus skiriant žymiai daugiau dėmesio. Pati idėja nėra utopiška, aš mėsaėdis, tačiau vadovaujuos taisykle, kad prisilaikyt saiko ties viskuom Bulvės, ryžiai, grikiai, avižos ir kitos kruopos sudaro mano pagrindą, toliau gausus kiekis daržovių ir tada galiausiai mėsa (dažniausiai vištiena). Ai beje, dėl žalios mėsos ir ilčių - vienas skaniausių man ir lengvai virškinamų patiekalų yra "totoriškas kepsnys" (kelių valandų max šviežiai papjauta jautiena su pipirais ir žaliu kiaušiniu). Aišku juo nepiktnaudžiausi, bet jeigu kažkoks produktas organizmui yra blogas - jis sukelia nemalonius pojučius, ko daugeliui žmonių nebūna. Pagrindinis dalykas, dėl ko negalėčiau tapt grynu vegetaru yra socialinis atsiribojimas. Turiu bendradarbį, kuris yra grynas veganas (vien žalias neapdorotas maistas, jokių gyvūlinių riebalų). Kuomet žmogus negali su kolektyvu eit papietaut, pabendraut vien dėl to, kad jam "niekas netinka ir jūs tik nuodijat savo organizmus", tai laikui bėgant matosi, kad tas žmogus tampa atsiskyręs, vengia kontakto, netgi psichologiškai pažeidžiamu tampa. Jeigu kas gali pilnai integruot vegetarizmą į savo socialinį gyvenimą tai valio ir sveikintina, bet aš to negalėčiau, nes tuomet visą maistą reiktų gamintis namie. Miesto kavinėse pasirinkimas mažas, o ką jau bekalbėt apie keliones, kurių būna nemažai.. Visur reikia balanso ir nei vienas kraštutinumas nėra geras
Hm 2013-06-07 12:01
Hm... Na jūs visiškai su savo "mėsinę" argumentacija nusiritote iki alkoholikų lygio - valgau, nes negaliu nevalgyti - silpna, svaigsta galva, alkio jausmas - gryn mėsinė abstinencija... Vengiate diskusijos iš esmės, kabinėjatės prie mažareikšmių dalykų. 1. Straipsnyje aiškiai parašyta - vegetariškai maitintis sveikiau. Vegetarai gyvena sveikiau, ir tik dėl to, kad pažangiau mąsto, ir dėl to ir nevalgo mėsos. Mėsa maitintis neracionalu visom prasmėm: Nesveika kūnui ir protui (tai labai svarbu), bereikalingai švaistomi žemės ištekliai, mėsai auginamų gyvulių išskiriamas metanas stipriai didiną šiltnamio efektą... Priminsiu kaip organizmas įsisavina baltymus ir riebalus. Virškinamajame trakte baltymai skyla į amino rūgštis, kraujas jas perneša į lastelę, o lastelė iš jų sintezuoja jai reikiamus baltymus. Riebalai skaldomi į gliceriną ir vandenį. Skirtumas tarp augalinės kilmės baltymų ir riebalų, ir gyvulinės kilmės tik toks, kad gyvulinės kilmės b. ir r. cheminė formulė sudėtingesnė ir juos organizmui sudėtingiau skaidyti... Jei vėl kabinėsitės prie mano išsilavinimo (aukštasis), prie mano fizinio stovio (30 metų užsiiminėju joga ir rytų kovos menais), tai geriau dar kartą įdėmiai perskaitykite straipsnį nuo pradžių, pagalvokite ar verta žmonijai rizikuoti savo ateitimi, dėl kvailų įpročiu. Labai svarbu sugebėt prisitaikyti, prie besikeičiančių sąlygų. Jei ledynmečio laikotarpiu maitintis mėsa buvo būtinybė, tai dabar atgyvena...
vienasniekas 2013-06-07 12:22
nevadinčiau vegetarizmo religija, tai tiesiog pavadinimas, etiketė; tas pats kas pavadinti kaip nors žmogų kuris nevartoja tarkim pieno produktų arba alkoholio (abstinentas). Tai gali būti tarkim dėl sveikatos priežasčių - tiesiog organizmas nepriima, t.y nevirškina. Bet vegetaras kuris nevalgo mėsos dėl idejos - tam kad išsaugoti išteklius, ar todėl kad gaila gyvūnų, arba todėl kad neturi ilčių, ir dar svarbiau - kitiems kiša tas idėjas - čia jau kažkokie psichologinio nesveikumo požymiai. Dėl ilgaamžiškumo čia kažkas gerai pastebėjo.. Turbūt niekam nekyla abejonių kad nevartojant alkoholio ir nerūkant pavyktų kažkiek praiilginti gyvenimą, ar bent jau turėti mažiau sveikatos sutrikimų. Bet ką tai kečia? Vegetarai gal nepastebėjo bet šitame pasaulyje visi valgo vieni kitus, viena gyvybės forma valgo kitą. Nors man visada buvo įdomu kiek mėsėdžių liktų jei reikėtų pačiam pasipjauti gyvulį jau nekalbant apie auginimą ar medžioklę.
Adom 2013-06-07 12:31
Na, žinoma, per vieną dieną gyvensenos kardinaliai nepakeisi. Juk žmogus kiekvieną akimirką siekia gerai jaustis, ieško ir bando taikyti sau tai, kas, jo manymu, bus jam naudingiau. Jeigu šiuo momentu be mėsos negali išgyventi - privalai ją valgyti, tik reikia žinoti, kad yra ir alternatyvų, kai vieną rytą prabudus į karbonadą ar kotlečiukus nebesinorės žiūrėti.