Vegetarizmas – raktas į ilgaamžiškumą? Kas gyvena ilgiau

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Acme 2013-06-07 12:34
Tai yra vegetarai sveikiau gyvena, neturi žalingų įpročių ir daugiau juda. Norėčiau pamatyti palyginimą, kur visaėdžiai neturintys žalingų įpročių ir daug judantys palyginami su vegetarai, greičiausiai gyvenimo trukmė būti panaši, ar netgi ilgesnė visaėdžių, dėl įvairiapusiško maisto t.y. kiek gyvena pažangiai mąstatis visaėdis. Mes turi pakankamai išteklių ir dėl to nematau reikalo juos taupyti. Gyvunų išskiriamas metanas yra absorbuojamos aplinkos t.y. suminis efektas yra nulinis, pagrindinis dalykas, kuris prisideda prie šiltnamio efekto yra iškastinio kuro deginimas. Ir pataisysiu, riebalai yra skaldomi iki riebalų rūgčių, glicerolio ir priklausomai nuo trigicerolio tipo iki trečio komponento pvz.: fosfato, be to riebalams priskiriami įvairūs steroliai pvz.: cholesterolis. Mėsa nėra atgyvena, tu tik taip mąstai, žmogui yra visaėdis, ir jis gali prisitaikyti prie įvairaus maisto, bet žmogus evoliucionavo valgydamas mėsą ir augalinį maistą, be mėsos ypač riebalų, žmogus negalėjo anskčiau pasotinti daug energijos naudojančių smegenų. Vegetarai dažnai daro klaidą galvodami, kad visaėdžiai yra durni ir neišsilavinę, tai daugelis iš jų tokie, bet ne visi, bet didžioji dalis vegetarų irgi yra tokie patys. Užsiimant vegetarizmu, reikia žinoti ką darai, ką valgyti ir pan, nes vegetarai gali žymiai lengviau sau pakenkti, negu visaėdžiai. Ir ar tikriniesi vitamino B12 kiekį?
Sloth 2013-06-07 13:46
Daugelis draugų, kiek kalba apie vegetarus, yra neigiamos nuomonės. Kodėl? Nes vegetarai perša savo nuomonę ir ideologiją, labai panašiai kaip religiniai fanatikai. Ilčių argumentai, sveikatingumo argumentai, žmogus nesutvertas valgyt mėsos ir pan. Visi vadovaujasi tais pačiais argumentais idant įrodytų savo tiesas, tik bėda tame, kad tie argumentai niekiniai ir jau seniai paneigti. ( Puikus viso to pavyzdys yra Hm - tiesiog tipinis vegetaras demagogas ) Visgi, yra keli kiti vegetarizmo pranašumai: sąmoningumas dėl aplinkos. Vegetarą, kuris pasako, kad nevalgo mėsos, nes yra prieš gyvūnų žudymą, arba tokį gyvenimo būdą pasirinko dėl ekologinių paskatų - palaikau ir suprantu. Vegetarą, kuris mano, kad žmogus neturi iltinių dantų, kad mėsa yra universalus blogis arba, kad mėsa žaloja sielą - laikau idiotu. Pažįstu vieną vegetarą, ko gero vienintelį, kuris savo požiūriu užkrečia. Jis niekada nebando kitų atversti į vegetarizmą, nesivelia į bereikalingas diskusijas. Paklaustas, kodėl tai daro, jis tiesiog atsako, kad toks jo pasirinkimas. Ir nėra jis nei trupučio socialiai izoliuotas. Kartu su draugais eidami pietauti, tiesiog atsižvelgiame, kad tarp mūsų yra vegetaras. Užsakome 4 patiekalus grynai iš daržovių ir vieną/du mėsos/žuvies. Štai ir visas sudėtingumas. Ilgainiui, kai matai žmogų nevalgantį mėsos, aktyviai sportuojantį ir gerai besijaučiantį, energingą, tuomet tai tikrai tampa užkrečiama, susimąstai, ar ta mėsa iš tiesų yra būtina. O jeigu prieini išvadą, kad tau mėsa nėra būtina ir jei esi susirūpinęs dėl mėsos pramonės/žudymo tuomet jos atsisakyti yra labai lengva. Pats šiuo metu pakeičiau mitybos įpročius: anksčiau mėsos valgydavau bene kiekvieną dieną, dabar - kelis kartus į savaitę ne dideliais kiekiais. Ir kuo toliau tuo labiau panašu, kad galėčiau jos apskritai atsisakyti. Bet vėlgi, tai yra kiekvieno pasirinkimas.
blizzard 2013-06-07 15:46
Visų organizmas skirtingas. Aš pvz valgau mažai daržovių, daug mėsos ir geriu daug kavos, tačiau niekuo nesiskundžiu. Kitas gyvena "sveikai" valgo lapus geria arbatėlę ir t.t. ir jis vis vien tų problemų turi.. nuo to nepabėgsi.. O gyvūnų žudymas ir kitokios nesąmonės kurias svaigsta vegetarai tai yra tik jų pačių menko supratimo padarinys. O kas sakė kad medžiai, krūmai, salotos ir t.t. nėra gyvi orgnanizmai ir juos skabyt galima? Ar jau tipo jeigu medis nejuda tai jau jis nėra gyvas padaras? Medis lygiai tokia pati gyvybės forma kaip ir gyvūnai.. p.s. Būtų įdomu padirbt prie tokių žmonių kurie nevalgo mėsos ir pažiūrėt kaip jiems sekasi dirbt sunkų fizinį darbą.. nes man be mėsos sekasi iš ties sunkiau..
macchiato 2013-06-07 16:15
Atsiprašau iš anksto, jog drįstu priskabinti prie pono aukštojo išsilavinimo. Tikiuosi kovos menais po šio pareiškimo nepagrasinsite. Vienaip ar antraip, riebalai į ką skaidomi? Vandenį ir glicerolį?.. Galbūt aš miegojau per pamokas, bet kiek pamenu riebalai dvylikapiršėje žarnoje pirmiausiai emulguojami, tuomet lipazė išskaido riebalą į glicerolį ir riebalų rūgštis ir galiausiai patenka į limfagyslę (jei gerai pamenu). Toliau apie formules. Ar čia kalba eina apie sočius ir nesočius riebalus? Ar viso labo jie nesiskiria viengubu ir dvigubu ryšiu tarp C atomų (aišku ir cis/trrans) .. Nieko neturiu prieš vegetarizmą (nors gal ir turiu geriau pagalvojus..), bet kaip bebūtų nesikišiu į tai. Nenoriu, jog galvotumėt, kad specialiai prisikabinėju prie mažmožių, tačiau tikriausiai noriu parodyti, kad, tamsta, patsai galite klysti ten, kur manote esąs teisus .
MrT 2013-06-07 17:39
Tau perplėšti medžio lapą ir perplėštį gyvą katiną yra tas pats? Koks čia menkas supratimas? Išteklių ir žemės ploto kiekis reikalingas užauginti tavo mėsai ir daržovei manau yra akivaizdus? Kuom yra kvaila saugoti išteklius? Jei nori valgyt mėsą - prašau, bet žemės išteklių tausojimas ir anti-gyvūnų žudymas yra geras ir kilnus tiklas. Nors pats ir nesu vegetaras, bet tokie žmonės įkvėpia, kaip minėjo Sloth, ir pats pradėjau rečiau valgyt mėsą. Nors ir dirbų aktyvų darbą, bet nejaučiu nuovargio ir tik pats įsitikinau, jog jos valgyti kiekvieną dieną nebūtina. Nors pastebiu jog dauguma laikosi "po manęs nors ir tvanas" požiūrio.
Simplicity 2013-06-07 18:32
Istorija, nutikusi mano buvusiam bendradarbiui. Viename, darbuotojams skirtame renginyje taip jau nutiko, kad kažkokiu mistiniu būdu į vegetarišką patiekalą pateko gabalėlis mėsos. Sunku žodžiais perteikti tą veido išraišką ir elgesį žmogaus, kuris keturis ar penkis metus maitinosi vien tik žalumynais ir netyčia užkando mėsos Mes iš pradžių ne juokais išsigandom, kad žmogus springsta ir vos nepuolėm Heimlicho metodų taikyt, bet nurimom kaip pats išspjovė Visas persigandęs godžiai rijo vandenį ir bandė nuplauti mėsos skonį. Ką tuo noriu pasakyti? O gi tai, kad kartais vegetarizmas iš gyvenimo būdo peraugą į psichikos sutrikimą. (Vieni „miršta“ netyčia mėsos užkandę, o kiti skleidžia savo tikėjimo žodį jei ne prie bendro stalo, tai bent jau internetiniuose forumuose )
Arthuras 2013-06-07 19:10
Mmmm... Šašlykiukas su svogūniukais... Rūkytas kumpis, žuvis... Kas nenorit mėsos - nevalgykit. Bet jūs niekaip neįrodysit, kad vegetarai yra kažkuo pranašesni. Mėsą, žuvį žmogus kuo puikiausiai toleruoja - nereikia čia skiesti.
Mortifer 2013-06-07 21:29
Mesa valgau 2-3 kartus per diena, nevengiu alkoholio, tabako, sekso ir kitokio gerio. Taip pat valgau nemazai darzoviu, vaisiu, kartais pavartoju ir tokiu kvailu dalyku kaip daiginti kvieciai ar buroku sultys. Daug judu, megejiskai zaidziu futbola ir boksuojuosi. Moku pats uzsiaugint vista, triusi, kiaule, gruda, darzove, juos nugalabyt ir suvalgyt, moraliniu problemu del to neturiu. Neriboju saves jokiuose fiziologiniuose dalykuose, esu isitikines, kad kunas tau turi pasakyt, ko nori, o ne dibilai. Kas pusmeti issamiai tikrinuosi sveikata ir gydytojai tegali konstatuot, kad as sveikas kaip jautis. Mano gyvenimas pilnavertis ir puikus. Vegetarus su rimta ideja ir nekankinancius saves palaikau. O visokiem dvasios ir proto ubagam galiu palinket tik greiciau numirt ir nesidaugint (arba bent nekankint savo vaiku).
sielinas 2013-06-07 21:57
Debilizmas raktas į durnyną Jo ir aš mėsos nevalgau tik kumpį, dešrą, kotletus, karbonadus...
Kirtiklis 2013-06-08 10:40
Žolės skabymas išgelbės planetą , ir vegetarai dar galėtų pasakyti kad jei valgysim žolę išgelbėsim badaujančius Afrikos vaikus. Norit visi padėt planetai - eikit į kaimo trobelę, atsisakykit visko, galit turėti : medinį namą (iš nuvirtusių medžių pastatyta, daržą, ir rūbų iš linų.) O dabar Vegetarai sako - valgydamas salotas, gelbsčiu planetą, ir po sėdu į automobilį 10 litrų 100km naudojanti, grįžęs einu į dušą ( cheminės priemonės!) dar TV/Muzika ar telefoną pasikraunu (elektra!) ir .t.t Čia tik savęs apgaudinėjimas kad tu nevalgydamas mėsos kažkam padedi.
mykolas 2013-06-08 12:11
Aš laisvai galiu be mėsos dirbti fizinį darbą ir dar pasportuoti po darbo. Dažnai girdžiu iš bendradarbių, kad be mėsos jie "nesijaučia pavalgę", ir tai skamba juokingai, nes visi taip sakantys turi viršsvorio Štai vienoj darbovietėj pristatydavo pietus į objektą - kotletai cepelinai ir pan. Po tokių pietų nedirbt, o miegot norėdavosi. Iki pietų užkirtęs kruopų jausdavausi pilnas jėgų.
MrT 2013-06-08 12:29
Vegetarizmas nėra vien mėsos nevalgymas - tai gyvenimo būdas. Todėl vegetaras, norėdamas tausoti išteklius, rinksis viešąjį transportą arba dviratį, norėdamas nusiprasti nenaudos dušo želė kiekvieną kart, nes to ir nereikia, norint atsikratyti prakaito kvapo ir t.t. Pradėk nuo savęs. Jau geriau daryti bent tiek, negu nieko. Tai tada pradėkime visi rūkyti ir gerti, nes vistiek nevalgome/negyvename 100 proc. sveikai. (naudojant tamstos logiką priėjau tokios išvados)
faktas 2013-06-08 12:45
O tie, kurie sako, kad mėsa kenkia, gal galėtumėte pasakyti konkrečiai, kaip ir kam kenkia?
Giedrius- 2013-06-08 12:55
Visai be mėsos? Kiek laiko šitaip? Dažnas mėsos valgymas apsunkina - faktas kaip blynas, ji išsilaiko žarnyne, tarpais sustoti reikia.
Sloth 2013-06-08 13:14
Iš kur jūs ištraukiate, kad be mėsos negalima dirbti fizinio darbo? Su draugu vaikštom į sporto salę, jis vegetaras, o forma geresnė už mano žymiai. Yra gausu vegetarų bodybuilderių, sportininkų, netgi MMA kovotojų. Šitas forumas tiesiog apaugęs apkerpėjusiais, stereotipų supančiotais troliais.
Arthuras 2013-06-08 13:35
"Geležinis" argumentas. Taip, yra žmonių, kurių tikslas yra tobulas kūnas - jie didelę dalį laiko praleidžia sportuojant, derinant mitybą, gaminant maistą ir pan. Ne visiems tai įdomu, ne visi turi tam laiko. Apsidairyk, kiek aplinkui ne vegetarų, kurie atrodo normaliai, turi sveikatos, yra energingi.
Sloth 2013-06-08 13:50
Arthuras, Visų pirma, aš ne vegetaras ir nieko prastumt nemėginu. Lygiai taip pat nemėgstu žmonių, kurie bando visiems prikišt savo gyvenimo būdą ir vegetarizmą. Taipogi puikiai suprantu, kad yra aplinkui pilna ne vegetarų, kurie gyvena sveikai. Ir aš atsakinėjau būtent tiems žmonėms, kurie mano, kad nevalgydamas mėsos žmogus pats patampa daržove ir neturi energijos. Tai - grynų gryniausias absurdas, o didelė dalis žmonių turi tokį įsitikinimą. Pasiskaityk prieš tai buvusius komentarus. Mano argumentas, anaiptol ne geležinis, o pats paprasčiausias. Niekas nekalba apie kažkokį mistinį daug laiko atimantį mitybos planavimą. Tam normalus studentas, kurio prioritetas - išsilavinimas, tikrai neturi laiko ir apie tai nėra jokios kalbos. Esmė tame, kad net ir smarkiai nederinant mitybos galima palaikyti gerą fizinį aktyvumą. Tam užtenka paprasčiausiai nusipirkti vitaminų, kurių sudėtyje būtų B12 pavyzdžiui. Taip, kad tavo komentaras visiškai pro šalį. Nežinau, gal nuoskaudos kažkokios, kad taip puoli.
kionig 2013-06-08 13:52
Tai, kad toks požiūris ir vyrauja dabar: sveikam mirti gaila. Irgi atskira religija
Arthuras 2013-06-08 14:25
Aišku, būnam vegetarais, bet ant viršaus užgeriam maisto papildais. Manau, jei jau šnekam apie vegetarizmą ir sveiką mitybą, tai atmetam visus cheminius papildus, nes juos gausiai vartojant apskritai bevertį š. gali valgyt... Eilinis, normalus žmogus, gyvenantis Lietuvoje (turiu omeny klimatines sąlygas), kuris dirba protinį darbą ir dar pasportuoja - neturės nei laiko, nei galimybių normaliai/pakankamai maitintis vegetariškai nevartojant jokių papildų. Kaip ir sakiau, su sąlyga, kad nepašventi viso gyvenimo mitybai ir sportui. P.S. gal ir tas tavo draugas krūvos maisto papildų sportuojantiems nevengia?..
Sloth 2013-06-08 14:49
Bet vat žiūrėk, pažįstu eilinį paprastą studentą, kuris gyvena Lietuvoje užsiiminėja kovos menais ir kartais pavaikšto į sporto salę - laiko gaminti vegetarišką maistą jis kažkaip atranda. Mitybai daug laiko neskiria, apart to, kad pasižiūrėti naujų vegetariškų patiekalų receptų. Papildų nevartoja. Apie ką mes tuomet kalbam? Keistas tu žmogus, sprendi apie visus pagal save.