Europa pasiuntė rekordinio svorio krovinį į TKS  (0)

Rekordinio svorio - 6,6 tonos - krovinys buvo pasiųstas į Tarptautinę kosminę (TKS) stotį, kai Europos raketa trečiadienį iškėlė į orbitą krovininę kapsulę, startavusi iš Prancūzijos Gvianos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kapsulė, gabenanti maisto, vandens ir deguonies atsargų, medžiagos moksliniams eksperimentams ir specialių gardėsių TKS įgulos nariams, buvo iškelta raketos „Ariane 5“ iš Europos kosmodromo Kuru vietovėje numatytu laiku - 18 val. 52 min. vietos (ketvirtadienį 0 val. 52 min. Lietuvos) laiku.

Automatinė kapsulė „Albert Einstein“ atsiskyrė nuo raketos nešėjos praėjus valandai po starto virš Naujosios Zelandijos ir pasiekė orbitą maždaug 260 kilometrų aukštyje.

Dar maždaug po pusvalandžio kapsulė išskleidė keturis saulės baterijų „sparnus“ ir pradėjo automatinę navigaciją, orientuojantis pagal žvaigždes, kad susitiktų su kosmine stotimi.

„Štai ir viskas. Viskas gerai - tiekiama elektra, veikia antenos; viskas, ko mums reikia, kad nuskrietume prie TKS“, - Europos kosmoso agentūros generalinis direktorius Jeanas Jacques'as Dordainas paskelbė iš Kuru skrydžių valdymo centro.

Nepilotuojamas aparatas turėtų susijungti su TKS birželio 1-ąją apie 400 kilometrų aukštyje virš Žemės, skriejant apie 28 tūkst. kilometrų per valandą greičiu.

Beveik 20,2 tonos sverianti kapsulė atliks ketvirtąją ir priešpaskutinę ESA krovinių gabenimo į TKS misiją. „Albert Einstein“ buvo iki šiol sunkiausias raketos „Ariane“ iškeltas aparatas.

Ši misija taip pat buvo 55 iš eilės sėkmingas „Ariane 5“ startas, nurodė kosminių technologijų bendrovė „Astrium“ gaminanti šias gyvybiškai svarbias raketas.

Automatinė krovinių kapsulė dydžiu prilygsta dviaukščiam autobusui: jos ilgis - 10 metrų, o skersmuo - 4,5 metro.

Per šį skrydį kapsulė, dar vadinama automatine krovinių perkėlimo priemone (Automated Transfer Vehicle, ATV) nugabens į TKS iki šiol didžiausios įvairovės krovinį - iš viso 1 400 daiktų, tarp jų drabužių, įrankių ir maisto astronautams, kurio turėtų pakakti keliems mėnesiams.

„Albert Einstein“ taip pat skraidina iki šiol sunkiausią sausąjį krovinį - beveik 2,5 tonos sveriančius objektus, sukrautus į 209 krepšius, išdėliotus ant kapsulės vidinių lentynų.

Kapsulės bakuose yra apie 4,8 tonos degalų, kurių prireiks manevruojant prieš susijungiant su TKS. Vėliau ATV atliks kosminio buksyro vaidmenį - savo raketiniais varikliais iškels orbitinę stotį į didesnį aukštį.

TKS skrieja aplink Žemę žemoje orbitoje ir yra stabdoma atmosferos, todėl ši kosminė laboratorija nuolat artėja prie mūsų planetos paviršiaus - maždaug 100 metrų per dieną.

Įjungus ATV variklius, taip pat bus įmanoma pastumti TKS iš kelio artėjančioms kosminėms nuolaužoms.

Baigusi savo misiją ATV-4 turėtų atsiskirti nuo TKS ateinantį spalį, pripildyta maždaug 6 tonų šiukšlių ir žmonių gyvybinės veiklos atliekų. Įskriejusi į atmosferą, kapsulė sudegs virš Ramiojo vandenyno.

Penktoji ir paskutinė ATV „Georges Lemaitre“, pavadinta Didžiojo sprogimo teorijos apie Visatos susikūrimą tėvo vardu, turėtų būti pasiųsta į TKS ateinančiais metais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)