Žvilgsnis iš kosmoso: ar įžiūrite Didžiąją Kinų Sieną?  (0)

Plačiai paplitusi nuomonė, kad Didžioji Kinų Siena yra vienintelis žmonijos statinys, matomas iš kosmoso. Pabandykite ją surasti štai šioje palydovinėje Kinijos nuotraukoje. Ką šiuo klausimu mano iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) neseniai grįžęs kanadiečių astronautas Chrisas Hadfieldas (Chris Hadfield) ir kiti orbitoje ar už jos ribų pabuvoję žmonės?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-06-07 Žvilgsnis iš kosmoso: ar įžiūrite Didžiąją Kinų Sieną?  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, jog Kinų Siena matoma iš kosmoso, tėra mitas. Iš tiesų nesunkiai pamatyti ją iš kosmoso plika akimi nėra įmanoma. Savaime suprantama, "Apollo" misijų astronautai Kinų Sienos nematė ir iš Mėnulio, nors štai jau daugiau kaip keturis dešimtmečius gyvuoja ir tokia legenda. Iš orbitos prieš keletą savaičių sugrįžęs astronautas Ch. Hadfieldas šį populiarų mitą sugriovė dar sykį. "Didžioji Kinų Siena iš orbitos plika akimi neįžiūrima, - pareiškė kanadietis. – Ji pernelyg siaura, be to, vingiuodama sutampa ir susilieja su natūralaus kraštovaizdžio linijomis." Tą patį yra patvirtinęs ir 2003 m. į kosmosą pakilęs pirmasis kinų taikonautas Jangas Livėjus (Yang Liwei) – jis pro savo orbitinės kapsulės iliuminatorių Kinų Sienos taipogi neįžvelgė. NASA patvirtino, kad JAV astronautas Lerojus Čiao (Leroy Chiao) nufotografavo pirmąją įrodomą Didžiosios Kinų Sienos iš kosmoso nuotrauką pro TKS iliuminatorių 2004 m. Jis fotografavo maždaug už 300 km į šiaurę nuo Pekino plytinčią Mongolijos teritoriją. Pats L. Čiao plika akimi jokios sienos neįžiūrėjo ir nebuvo tikras, kad Kinų Siena matyti jo užfiksuotame kadre. Šis kadras buvo padarytas 180 mm lęšiu. Jei Didžiosios Kinų Sienos joje neįžiūrite, čia – patikslinta nuotraukos versija su patarimais, kur tiksliai reikia mėginti įžvelgti sienos kontūrus. Kokie apskritai žmogaus rankų darbo statiniai matomi iš kosmoso? TKS astronautai ne sykį yra minėję, jog pro TKS iliuminatorių pamatyti senąsias Gizos piramides yra gana nesunku. Tačiau geriausiai iš orbitos matyti keliai ir ilgi tiltai. Šie statiniai išsiskiria kaip ilgos tiesios linijos raižytame kraštovaizdyje.
Savaime suprantama, itin gerai iš orbitos yra matomi miestai naktį – nes jie išspinduliuoja daug šviesos.

Kad Didžioji Kinų Siena būnant Mėnulyje nėra matoma, patvirtino dar "Apollo" misijų astronautai. Geriausiai iš Mėnulio įžiūrimas dalykas yra baltai mėlynas gimtosios mūsų planetos burbulas. Nors iš kosmoso matyti daug žmogaus pastatytų statinių, Didžiosios Kinų Sienos iš kosmoso nepamatytumėte.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(2)
(3)

Komentarai (0)