Birželio 16-osios naktį virš Čeliabinsko užfiksuotas švytėjimas (Video)  (2)

Praėjusią naktį Čeliabinsko apskrities gyventojai filmavo ir fotografavo vidurnaktį ryškiai sušvitusį naktinį dangų, informuoja "RIA.ru". Iš pradžių buvo manoma, kad tai – šiaurės pašvaistės, tačiau paaiškėjo, kad su "aurora borealis" vadinamomis šiaurės pašvaistėmis šis reiškinys neturi nieko bendra. Vidury nakties ryškiai nušvitusį ir kurį laiką švytėjusį dangų išvydę Čeliabinsko apskrities gyventojai baiminosi, kad tai nebūtų dar vienas meteoritas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistų vertinimu, virš Čeliabinsko birželio 16-osios naktį švytėjo aukštai stratosferoje susidarę sidabriškieji debesys, kuriuos iš šiaurinės pusės apšvietė už šiaurinio poliarinio rato šiuo metu nenusileidžianti saulė. Tai naujienų agentūrai patvirtino Rusijos mokslų akademijos Atmosferos fizikos instituto Viršutinių atmosferos sluoksnių fizikos laboratorijos vedėjas Anatolijus Semionovas.

Sekmadienį internete pasirodė filmuoti kadrai ir liudininkų pranešimai, kad naktį virš Čeliabinsko buvo stebimas švytėjimas, panašus į šiaurės pašvaistę.

"Tai, ką mačiau – tipiški sidabriškieji debesys, o ne šiaurės pašvaistė, - tikino A. Semionovas. – Vidutinėse platumose jie matomi puikiai (jie neretai matomi ir Lietuvoje). Sidbariškieji debesys kybo maždaug 81 km aukštyje, juos sudaro mikroskopiniai ledo krisleliai. Tokie debesys susidaro vasarą."

"Tokie debesys matomi šauriniame pusrutulyje todėl, kad dabar šiaurės ašigalyje – poliarinė diena, saulė už horizonto nenusileidžia ir apšviečia sidabriškuosius debesis iš už horizonto, - pridūrė mokslininkas. – Pas mus, vidutinėse platumose saulės nusileidimo kampas (žemiau horizonto) sudaro 12 laipsnių, mes esame šešėlyje, todėl tie debesys taip gerai matosi."


(14)
(0)
(0)

Komentarai (2)