NASA astronomai: pamojuokite visus jus už 1,44 mlrd. km fotografuosiančiam Saturno zondui "Cassini"  (0)

Netrukus vienas produktyviausių žmonijos istorijoje kosminių zondų „Cassini“ pradės fotografuoti tarp jo ir Saulės atsidūrusį žieduotąjį Saturną. Tokia perspektyva atvers kerintį Saturno atmosferos ir jo žiedų sistemos vaizdą. Tačiau ne tik. Kai antroji pagal dydį planeta užstos Saulę, zondo „Cassini“ itin didelės skiriamosios gebos objektyvuose atsidurs ir „blyškus žydras taškelis“, kurį laikome savo namais – Žemė. NASA astronomai kviečia pamojuoti visus mus fotografuosiančiam zondui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši panoraminė Saturno fotografija, sudaryta iš 2006 m. rugsėjį fotografuoto Saulės užtemimo ties Saturnu pirminių nuotraukų, netruko tapti astronomine sensacija. Ne taip dažnai pasitaiko proga pažvelgti, kaip mes atrodome iš tokios tolybės. Matant mūsų pasaulį kaip vos įžvelgiamą blyškios šviesos taškeliuką kažkur tarp Saturno žiedų, kyla dvejopas jausmas – gėrėdamasis didingu, kvapą gniaužiančiu reginiu, vienu metu suvoki ir savąjį menkumą, ir didybę. Menkumą įkūnija mikroskopinis Žemės mastelis šioje fotografijoje. Didybę – faktas, kad žmonijai visgi pavyko į save pažiūrėti iš tokių tolumų. Kitą mėnesį, penktadienio naktį iš liepos 19-osios į 20-ąją, zondas „Cassini“ vėl pasislėps nuo Saulės už Saturno šešėlio. Tai įvyks tarp 00:27 ir 00:42 val. Lietuvos laiku. „Nuo pat to 2006 m. rugsėjo, kai iš „Cassini“ atsiųstų kadrų buvo sudėliota ši kerinti, bene įstabiausia fotografija (ji yra mano mylimiausia), be galo troškau padaryti tai dar kartą, tik dar geriau, – emocijų neslepia „Cassini“ vaizdų apdorojimo komandos vadovė Kerolin Porko (Carolyn Porco). – Šįkart tas kelias minutes noriu paversti galimybe bet kuriam Žemės gyventojui – visiems tuo pat metu – patirti, pasigėrėti unikaliu mūsų nuostabiosios melsvosios Žemės grožiu.“ K. Porko buvo viena iš iniciatorių garsiosios fotografijos „Blyškus melsvas taškelis“ („Pale Blue Dot“) – joje užfiksuota Žemė iš NASA zondo „Voyager 1“ perspektyvos. Tąkart, 1990-aisiais, zondas Žemę nufotografavo iš Neptūno orbitos.

„Tai bus diena, kai pasaulis galės švęsti“, – pridūrė entuziastingoji astrofotografė.

Būsimos naujos sudėtinės nuotraukos intencija – užfiksuoti visą panoramą: Žemę ir Saturno žiedus, nuo vieno krašto ligi kito, pasinaudojant raudonų, žalių ir mėlynų spindulių filtrais, dėl kurių taps įmanoma sudaryti tikrųjų spalvų fotografiją ir Saturną bei Žemę išvysti tokią, kokią matytume savo akimis. Beje, Žemė su Mėnuliu bus fotografuojami didelės skiriamosios gebos kamera. To „Cassini“ dar nėra daręs.

Gera proga pasijusti laimingaisiais išrinktaisiais – tai pirmas kartas istorijoje, kai žmonės tiksliai žinos, kada bus fotografuojami milijardų kilometrų atstumu.

„Žemė tomis minutėmis bus tik pikselio dydžio – mūsų planetą ir zondą „Cassini“ tuomet skirs 1,44 mlrd. kilometrų, – pasakoja NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos, „Cassini“ projekto mokslininkė Linda Spilker. – „Cassini“ komanda tikisi suteikti pasauliui galimybę pamatyti, kaip jų gimtieji namai atrodo iš Saturno. Viliamės, kad tomis minutėmis, kai būsite fotografuojami, pamojuosite Saturnui ir zondui „Cassini“ iš Žemės.“

Tad nepamirškime naktį iš liepos 19-osios į 20-ąją, nuo 00:27 iki 00:42 val. Lietuvos laiku naktiniame danguje susirasti Saturną ir jam pamoti – tuo metu į mus žvelgs ir mus fotografuos „Cassini“!

„Štai jie. Štai mūsų namai. Štai mes. Ten – visi, kuriuos mes mylime, kuriuos žinome, apie kuriuos esame girdėję. Ten savo gyvenimus praleido visos iki vieno žmogiškosios būtybės… Vargu ar egzistuoja geresnis būdas pademonstruoti kvailą žmogaus pasipūtimą, išpuikimą, didybę.“

Carl Sagan, apie fotografiją „Blyškus melsvas taškelis“ („Pale Blue Dot“)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)