Sukurtas procesorius, kurio sudėtyje nėra puslaidininkių  (9)

Fizikas Yok Khin Yap iš Mičigano technologinio universiteto (JAV) pasiūlė savo alternatyvą silicio tranzistoriui, praneša puslapis Daily tech. Jam kilo idėja išdėstyti kvantinius taškus ant izoliuoto pagrindo, o elektros srovė, jei tik pakankama įtampa, turėtų judėti tarp taškų dėl tuneliavimo efekto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaroji idėja nėra visiškai nauja, tačiau tokio pobūdžio sistemos anksčiau veikdavo, tik esant labai žemoms temperatūroms, o tai neleido šios sistemos laikyti visaverte tranzistoriaus pamaina.

Profesorius Y. K. Yap išsprendė šią problemą, patalpindamas auksinius kvantinius taškus, kurių dydis – apie 3 nm, ant pagrindo, sukurto iš boro nitrido nanovamzdelių. Studentų, stebėjusių minėto išradimo darbą demonstracijos metu, teigimu, elektronai neįtikėtinai tiksliai peršokdavo iš vieno taško į kitą.

Naujosios technologijas didelis privalumas yra tai, jog nėra elektros nuotėkių išskiriamos šilumos pavidalu, kadangi tokioje sistemoje nėra puslaidininkių. Gauto tranzistoriaus dydis sudaro mikrometro ilgio ir 20 nanometrų pločio – panašaus dydžio ir dabartiniai tranzistoriai.

Šiuo metu progresyvi sistema yra patentuojama. Kada ji galėtų pakeisti šiuolaikinius tranzistorinius kompiuterius, išradimo autorius neatskleidžia, tačiau reikia manyti, kad taip atsitiks toli gražu dar ne greitai.

FACEIT. LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (9)