Įrodyta, kad iš Saulės sklinda antimedžiaga  (10)

Astronomai atrado, kad kartu su Saulės plazmos pliūpsniais iš mūsų žvaigždės išmetamos ir egzotiškos antimedžiagos dalelės. Šis atradimas gali padėti mokslininkams geriau suprasti mįslingą antimedžiagos fenomeną, skelbia „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad Saulėje vykstantys žybsniai gali paskleisti tam tikras antimedžiagos daleles, buvo prognozuojama jau seniai, tačiau tik dabar pirmą kartą mokslininkams pavyko gauti tokio reiškinio įrodymą. Antimedžiagos dalelės, išmestos į kosminę erdvę kartu su įelektrintų medžiagos dalelių srautu, turi tokią pat masę ir kitas savybes, kaip ir jas atitinkančios įprastinės medžiagos dalelės, tačiau skiriasi priešingu krūviu.

Mokslininkai mano, kad prieš maždaug 13,8 mlrd. metų atsiradus Visatai antimedžiagos buvo maždaug tiek pat, kaip ir medžiagos. Tačiau dėl kažkokių priežasčių antimedžiagos ir medžiagos dalelių anihiliacija sunaikino didžiąją dalį antimedžiagos, ir Visatoje ėmė dominuoti medžiaga, kuri vėliau tapo planetomis, žvaigždėmis bei galaktikomis, sakoma pranešime.

Natūralių antimedžiagos šaltinių Visatoje tyrimai gali padėti mokslininkams suprasti, kodėl po Didžiojo sprogimo medžiaga „įveikė“ antimedžiagą. „Tai, kad tokios (antimedžiagos – red.) dalelės susidaro Saulės žybsnių metu, nėra staigmena, bet dabar pirmą kartą pavyko užfiksuoti jų sukeliamus efektus“, – teigiama Naujojo Džersio technologijos instituto mokslininkų grupės, vadovaujamos Gregory D. Fleishmano, pranešime. G. Fleishmanas šio tyrimo rezultatus pristatys šią savaitę vyksiančiame 44-ajame Amerikos astronomų sąjungos Saulės fizikos skyriaus susirinkime.

Pranešama, kad Saulės plazmos pliūpsniuose tyrėjai užregistravo antimedžiagos daleles pozitronus, įprastinių elektronų priešingybę. Saulės paviršiuje vykstantys galingi procesai medžiagos daleles išmeta į kosminę erdvę ir pagreitina iki beveik šviesos greičio. Dėl sąveikos su atomų branduoliais tokiame natūraliame dalelių greitintuve, iš visko sprendžiant, ir atsiranda pozitronai.

Pozitronai buvo aptikti pasitelkus NASA Saulės observatoriją SOHO ir Japonijoje veikiantį Nobeyamos radioheliografą, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(0)
(0)

Komentarai (10)