Tarptautinė kosminė stotis išbandys lazerinį ryšį (Video)  (0)

NASA planuoja Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) įrengti eksperimentinę optinio ryšio sistemą ir išbandyti naują lazerinio ryšio technologiją. Šios technologijos bandymai turėtų prasidėti šių metų pabaigoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

OPALS (Optical Payload for Lasercomm Science) pavadinta eksperimentinė ryšio sistema, pasak NASA atstovų, padės sukurti naujus kosminio ryšio būdus, kurie gerokai padidins ryšio su kosminiais aparatais galimybes. Įprastinį radijo ryšį pakeisiančios optinio ryšio sistemos padidins ryšio kanalo pralaidą ir sustiprins jų saugumą.

OPALS sistema jau atgabenta į J. F. Kennedy kosmoso tyrimų centrą Floridoje, ji jau ruošiama paleidimui į kosmosą, sakoma NASA pranešime. Šį eksperimentinį įrenginį šių metų pabaigoje į TKS planuojama atskraidinti automatiniu kosminiu laivu „SpaceX Dragon“, kurį į orbitą iškels „Falcon 9“ raketa.

Planuojama, kad kosminio optinio ryšio bandymai truks 90 dienų.

OPALS bus sumontuota išorinėje TKS dalyje, ji palaikys ryšį su antžemine lazerinio ryšio stotimi Kalifornijoje (JAV), sakoma pranešime. Pasak NASA inžinierių, kad būtų galima įsivaizduoti kosminės optinio ryšio sistemos sudėtingumą ir preciziškumą, pakanka įsivaizduoti tokią situaciją: jums einant reikia be perstojo 2 minutes tiksliai šviesti lazeriu į už 15 metrų esantį tašką, kurio skersmuo atitinka žmogaus plauko storį. Ši analogija esą atitinka kelių šimtų kilometrų aukštyje virš Žemės sparčiai skriejančios kosminės stoties bandymą palaikyti ryšį su nejudančiu antžeminiu objektu.

Jei NASA specialistams pavyks sėkmingai išbandyti OPALS sistemą ir jos pagrindu sukurti patikimą kosminio lazerinio ryšio įrangą, kosmoso tyrimų galimybės bus labai išplėstos, sakoma pranešime. Lazerinio ryšio sistemos iš kosminių aparatų į Žemę gali perduoti kur kas daugiau duomenų, nei šiuo metu naudojami radijo ryšio kanalai. Optinis ryšys labai pravers šiuolaikiniams mokslinių prietaisų davikliams ir didelės raiškos fotokameroms, surenkančioms gigabaitus duomenų.

NASA ekspertai mano, kad į OPALS panašios ryšio sistemos 10 - 100 kartų padidins duomenų perdavimo spartą lyginant su dabartinės radijo ryšio sistemomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)