Aukštas kūno masės indeksas didina tulžies akmenų riziką, ypač moterims  (0)

Nauji tyrimai atskleidė priežastinį ryšį tarp aukšto kūno masės indekso (KMI) ir padidėjusios rizikos susirgti tulžies pūslės akmenlige. Rezultatai publikuoti Amerikos Asociacijos Kepenų Ligų Tyrimams (American Association for the Study of Liver Diseases) žurnale Hepatology.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinis Diabeto ir Virškinimo ir Inkstų Ligų Institutas (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)) tulžies akmenis apibūdina kaip į žvirgždą panašią medžiagą, kuri gali atsirasti esant cholesterolio – kuris sudaro apie 80 % tulžies akmenų – tulžies druskų ar bilirubino pertekliui tulžies pūslėje.

Tulžies pūslės akmenligė yra viena dažniausių ir daugiausiai lėšų pareikalaujančių virškinimo sistemos ligų, kurios gydymas Amerikoje pareikalauja 5,8 milijardų dolerių. Ankstesni tyrimai jau yra parodę didesnę tikimybę sirgti tulžies pūslės akmenlige turint aukštą KMI, tačiau iki šiol nebuvo aišku, ar šiuos reiškinius sieja priežastinis ryšys.

Norėdami pagilinti ryšio tarp KMI ir tulžies pūslės akmenligės rizikos supratimą dr. Anne Tybjærg-Hansen su komanda iš Kopenhagos Universitetinės Ligonines Danijoje tyrė 77 679 dalyvius iš bendrosios populiacijos pasitelkiant Mendelio randomizaciją – metodą, naudojantį genetinę variaciją tirti modifikuojamų rizikos faktorių vaidmenį sukeliant ligas. Per 34 tyrimo metus 4 106 dalyvių išsivystė simptomatinė tulžies pūslės akmenligė.

Susirgę dalyviai Dažniau buvo moteriškos lyties, pagyvenę, mažiau fiziškai aktyvūs. Mokslininkai pastebėjo, kad lyginant su sveikais, sirgę asmenys labiau linkę naudoti hormonų pakaitos terapiją (hormone replacement therapy, HRT) bei vartoti mažiau alkoholio. Duomenų analizė parodė KMI padidėjimo ir tulžies pūslės akmenligės rizikos sąryšį su apibendrinta 2,84 santykine rizika (hazard ratio, HR). Nagrinėjant KMI ir lytį, mokslininkai pastebėjo didesnę santykinę susirgimo riziką moterims nei vyrams (atitinkamai HR=3.36 bei HR=1.51).

Šie duomenys rodo, kad kiekvienas papildomas KMI vienetas (1kg/m2) riziką sirgti tulžies pūslės akmenlige didina 7 proc‥ „Nutukimas yra žinomas rizikos faktorius tulžies pūslės akmenligei. Mūsų tyrimas rodo svarbų aukšto KMI vaidmenį šios ligos atsiradime,“ apibendrina dr. Tybjærg-Hansen. „Duomenys patvirtina žalingą nutukimo poveikį sveikatai ir pabrėžia gyvenimo būdo pokyčių, padedančių mesti svorį nutukusiems ir viršsvorį turintiems asmenims, svarbą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Simonas Jesmanas
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)