Kol ispanai piktinasi valdžia ir protestuoja, mažas miestelis Santanderas tampa išmaniausiu Europos miestu  (1)

Ispanijos gyventojai reiškia nepasitenkinimą ekonomine šalies padėtimi, o Atlanto vandenyno pakrantėje esantis senas Ispanijos uostamiestis tampa aukštųjų technologijų ir išmaniojo miesto sinonimu visame pasaulyje. Jutikliais nuklotas miestas jau spėjo pakeisti ir vietinių gyvenimo būdą, rašo „Dw“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-07-18 Kol ispanai piktinasi valdžia ir protestuoja, mažas miestelis Santanderas tampa išmaniausiu Europos miestu  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atvyko „Microsoft“ ir „Google“ atstovai

Santandero miestas Kantabrijoje turi vaizdingą pajūrio pakrantę, tačiau daug turistų nesulaukia.

Į miestelį pasaulio dėmesys pakrypo tuomet, kai čia apsilankė atstovai iš „Google“, „Microsoft“ ir Japonijos valdžios. Tai, kas sukėlė jų susidomėjimą, plika akimi beveik nepastebima: 12 tūkst. jutiklių, įtaisytų po asfaltu, pritvirtintų prie gatvės žibintų ir ant autobusų.

Jutikliai perduoda informaciją žmonėms apie automobilių laikymo aikštelių užimtumą, šiukšlių surinkėjams praneša, kurios šiukšliadėžės yra pilnos, jie taip pat gali automatiškai išjungti šviesas miestų gatvėse, kai jose nėra žmonių.

Jutikliai pirkti už 9 mln. eurų, gautų iš ES garantinio fondo, o jų veiklą prižiūri Luizas Munozas iš Kantrabijos universiteto.

„Ar matote šias antenas, štai ten, visai šalia medžio? – klausia jis. – Šios antenos gauna informaciją iš po žeme esančių jutiklių ir jas perduoda vadovavimo ir kontrolės centrui. Viskas yra nematoma.“

Išmaniausias Europos miestas

Santandero miestas yra vienas iš keturių miestų Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ir Serbijoje, kur jutikliai išmėginami, tačiau mažas 180 tūkst. gyventojų turintis Santanderas tam tinkamiausias, nes leidžia iki galo atskleisti visas jutiklių galimybes. Tai yra pirmasis miestas Europoje, kuriame jutikliai bus išbandyti prieš įdiegiant juos kitose vietose .

L.Munozas rodo pirštu į jutiklius ir skaitmeninius skydus, įrengtus netoli Santandero miesto centro, kuriuose matyti, kur ir kiek yra laisvų automobilių statymo vietų.

„Kai mašina pastatoma toje vietoje, kur įtaisytas magnetinis jutiklis, magnetinis laukas pasikeičia. Jutiklis perduoda šią informaciją, ji atnaujinama duomenų bazėje ir perduodama į skaitmeninius skydus“, – pasakojo L.Munozas.

Jutikliai siunčia duomenis į kontrolės ir duomenų centrą, juos į savo išmaniuosius telefonus per programėlę gauna ir tūkstančiai miesto gyventojų. Tai leidžia akimirksniu sužinoti, kokie keliai mieste uždaryti, kur yra laisvų vietų statyti automobilį ir kada vėluoja autobusai.

Informaciją papildoma ne tik iš jutiklių – pranešti apie nesklandumus gali ir gyventojai, juos nufotografuodami ir nuotraukas persiųsdami kitiems.

Technologijos padeda taupyti

Santandero gyventojai prie miesto plėtros prisideda ir siųsdami savo idėjas.

„Mes esame gavę 400 labai įdomių žmonių idėjų, kaip patobulinti miestą. Žmonės nenori skųstis, jie nori padėti sukurti geresnį miestą“, – džiaugiasi mieto meras Inigo de la Serna.

Skundai yra tai, ką pastaruoju metu tik ir girdi daugelis Ispanijos valdininkų, o Ispanijos miestų gatvės pilnos nepatenkintų protestuotojų. Tačiau Santandero miestas kitoks, žmonės čia stengiasi miestą padaryti geresnį ir tam pasitelkia išmaniuosius telefonus.

Santanderas sutaupo pinigų – maždaug ketvirtadaliu nei įprastai čia mažesnės elektros sąskaitos, penktadaliu mažiau mokėti reikia už šiukšlių išvežimą.

Dėl privatumo gali būti ramūs

Tačiau ar miesto gyventojai gali jaustis saugūs gyvendami mieste su tiek jutiklių, kai pasaulyje nuolatos kalbama apie duomenų apsaugos problemas ir šnipinėjimą?

Miesto centre yra kavinė „Plaza del Pombo“. Jeigu sėdėsite šioje kavinėje ir atsisiųsite „SmartSantander“ programėles į savo išmanųjį telefoną ir per miesto aikštę eisite jį iškėlęs, galėsite vien tik žiūrėdamas į telefono ekraną matyti, kas dedasi aplink – kurioje pusėje vyksta statybos, kad jums po kaire esančioje sporto prekių parduotuvėje tik ką prasidėjo išpardavimas ar kad šalimais esanti parduotuvė atsidarys pusvalandžio.

Ar atsisiuntus visas šias programėles miestas gali „matyti“, kur jūs buvote? Duomenų kontrolės centre dirbanti informacinių technologijų specialistė Veronica Gutierrez sako: „Mes vartotojų neregistruojame. Mes žinome tik tai, kad tam tikru metu tam tikras vartotojas naudoja kažkurią programėlę. Tai informacija, kurią mes gauname. Tačiau tokią pat informaciją gaunama ir apie interneto tinklalapiuose naršančius žmones.“

V.Guttierez parodo žemėlapį, kuriame matyti daug smulkių taškų. Tai – žmonės, kurie tuo metu naudojasi programėlėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: