Mėnulio kalnuose – teleskopai iš Žemės (Video)  (0)

Po 3 - 5 metų viename iš Mėnulio Pietų ašigalio rajone esančių kraterių turėtų pradėti veikti nuotoliniu būdu iš Žemės valdomas optinis ir radijo teleskopai. Šios Mėnulio observatorijos projektą vykdo Tarptautinė Mėnulio observatorijos asociacija ir privati bendrovė „Moon Express“. Jų atstovai pranešė galutinai parinkę tinkamiausią vietą teleskopams įrengti: tai bus Malaperto kraterio šlaitas, skelbia „Wired.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čia ketinama sumontuoti maždaug 2 metrų skersmens radijo teleskopą ir mažesnį optinį teleskopą. Naujieji teleskopai Mėnulyje naudosis svarbiausiais privalumais: čia nėra elektromagnetinio „triukšmo“ ir atmosferos, todėl stebėjimų kokybė nuo to nepriklausys.

Radijo ir optinių teleskopų perkėlimo į Mėnulį idėja nėra nauja: astronomai seniai svajojo apie galimybę vadinamojoje tamsiojoje Mėnulio pusėje, kuri visą laiką nusisukusi nuo Žemės, įrengti observatoriją, kurioje naudojami instrumentai pateiktų nepalyginamai kokybiškesnius nei Žemėje ar palydovuose esančių teleskopų stebėjimų duomenis, sakoma pranešime. Tačiau tokie teleskopai priklausytų nuo radijo signalus į Žemę retransliuojančių Mėnulio palydovų, o tai pareikalautų didelių lėšų.

Tuo tarpu Tarptautinė Mėnulio observatorijos asociacijos ir „Moon Express“ parinkta vieta būsimai Mėnulio observatorijai leidžia apsieiti be retransliatorių, nes ji bus tiesioginio matomumo iš Žemės zonoje, sakoma pranešime. Taip pat, pasak specialistų, fizinės sąlygos Malperto kraterio rajone yra šiek tiek švelnesnės nei tamsiojoje Mėnulio pusėje.

Netoli Mėnulio Pietų ašigalio įrengti teleskopai 90 proc. viso vienos Mėnulio dienos, trunkančios beveik vieną Žemės mėnesį, laiko bus Saulės apšviestoje srityje, o tai reiškia, kad techninė įranga bus eksploatuojama esant stabiliai maždaug 50 laipsnių šalčio temperatūrai. Čia įrengtos saulės baterijos galės sukaupti pakankamai energijos, būtinos teleskopams funkcionuoti. Be to, pasak projekto vykdytojų, dėl minėtųjų fizinių sąlygų Mėnulio Pietų ašigalis yra viena tinkamiausių vietų ir būsimajai gyvenamajai bazei statyti.

Manoma, kad šio Mėnulio regiono kraterių dugne gali būti didelės vandens ledo, padengto dulkių sluoksniu, sankaupos. „Moon Express“, kuri bus atsakinga už teleskopus gabensiančio kosminio aparato nuskraidinimą į Mėnulį, ateityje ketina imtis Mėnulyje vandens, metalų ir mineralų gavybos. Jos prireiks pirmiesiems Mėnulio kolonistams, sakoma pranešime.

Planuojama iš pradžių į Malperto kraterį paleisti žvalgomąjį mėnuleigį, kuris ištyrinėtų teleskopams parinktą vietovę. Teleskopų įrengimo Mėnulyje projektas vertinamas maždaug 100 mln. dolerių. Šias lėšas tikimasi surinkti iš tarptautinio projekto dalyvių ir iki 2018 m. nuskraidinti teleskopus į Mėnulio Pietų ašigalį.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: