Mokslininkai konstatavo pasaulinio atšilimo „pauzę“  (1)

Pasaulinis klimato atšilimas dėl natūralių priežasčių šiuo metu laikinai stabtelėjo, tačiau vėliau neišvengiamai tęsis, teigia D. Britanijos klimatologai. Pasak jų, dabartinė atšilimo „pauzė“ nėra tokia netikėta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klimatologų teigimu, per paskutiniuosius 10 - 15 metų vidutinės Žemės paviršiaus temperatūros pasaulyje dėl natūralių priežasčių, tokių kaip šilumos kaupimasis pasaulio vandenynų gelmėse, žemo Saulės aktyvumo ir ugnikalnių išsiveržimų, didėjo nebe taip sparčiai, kaip ankstesniais dešimtmečiais. Ugnikalnių į atmosferą išmestos dalelės atspindi Saulės šviesą ir vėsina orą. Be to, šilimo „pauzė“ esą kilo ir dėl natūralių klimato svyravimų, sakoma pranešime.

Vis dėlto D. Britanijos Meteorologijos tarnybos ekspertai ir klimatą tiriantys mokslininkai tvirtina, kad jog pasaulinis atšilimas stabtelėjo tik laikinai. Pasak jų, tarp 1998 ir 2012 m. klimatas vidutiniškai šilo vos po 0,04 Celsijaus laipsnio kas dešimtmetį. 1970 - 1998 m. laikotarpiu šis rodiklis siekė 0,17 laipsnio.

Mokslininkų teigimu, neseniai atlikti pasaulio vandenynų temperatūros dideliame gylyje matavimai liudija, kad šiluma dabar absorbuojama žemesniame gylyje, o tai gali būti susiję su aktyvesne vandenynų cirkuliacija, „slepiančia“ šilumą didesniame gylyje.

Pasak klimatologų, klimato šilimo stabtelėjimų ar sulėtėjimų periodai nėra neįprasti, jie ne kartą istorijoje buvo užfiksuoti, be to, jie prognozuojami sudarinėjant klimato modelius. Manoma, kad dėl natūralių klimato svyravimų tokie laikotarpiai gali būti fiksuojami mažiausiai 2 kartus per šimtmetį.

Nors kompiuteriniai klimato kaitos modeliai nenumatė dabartinės šilimo „pauzės“, daktaro Richardo Allano iš Rydingo universiteto teigimu, ilgalaikėse prognozėse buvo numatyti lėtesnio klimato šilimo dešimtmečiai, tačiau mokslininkams sunku numatyti, kada konkrečiai jie prasidės tikrovėje, sakoma pranešime. Pasak mokslininko, per artimiausius 50 metų pasaulis gali susidurti su dar vienu greitu vidutinės temperatūros kilimo laikotarpiu.

Pastaraisiais metais pasaulyje fiksuojamos temperatūros neatitinka ankstesnių prognozių ribų, ir jei klimato kaitos modeliai atsižvelgtų į globalios temperatūros matavimus, atliktus per paskutiniuosius 10 metų, labiausiai tikėtina, kad klimato atšilimas sumažėtų 10 procentų, teigia mokslininkai. Tai reikštų, kad vidutinė temperatūra pasaulyje vis tiek padidėtų 2 laipsniais lyginant su ta, kuri buvo prieš prasidedant pramonės revoliucijai. Didesnė temperatūros kilimo riba reikštų dramatiškiausias klimato šiltėjimo pasekmes. Minėtasis padidėjimas įvyktų vos 5 - 10 metų vėliau, nei prognozuojama dabartiniuose kliamto kaitos modeliuose, sakoma pranešime.

„Jei ir toliau tęstume dabartinę emisijų tendenciją, 2 laipsnių padidėjimą pasiektume maždaug 2060 metais, o tai reikštų 5 - 10 metų vėlavimą“, - tvirtina Lydso universiteto profesorius Piersas Forsteris.

D. Britanijos Meteorologijos tarnybos atstovas daktaras Peteris Stottas teigia, kad reikia tikėtis lėtesnio klimato šiltėjimo laikotarpio, nors, pasak jo, vidutinės globalios temperatūros išlieka aukštos: 12 iš 14 karščiausių meteorologinių stebėjimų istorijoje metų buvo po 2000-ųjų. Žmogaus poveikio klimatui įrodymai per šį laikotarpį esą dar labiau sustiprėjo: sparčiai tirpsta jūrinis Arkties ledas, Šiaurės pusrutulyje mažėja sniego danga.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: