Superatsparumas: chemikai išrado polimerą, kuris susidėvėjęs arba pažeistas atkuria save  (2)

Amžina automobilinė alyva? Superatsparūs įvairių mechanizmų ir kitų įrenginių komponentai? Panašu, kad jau netrukus tai taps realybe. JAV chemikai išrado naują polimerų rūšį, kuri sugeba atkurti save jį pažeidus arba jam susidėvėjus. Atradimas pristatytas žurnale "Nature Chemistry".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Mums pavyko pademonstruoti, kad naikinančias jėgas galima nukreipti kita tėkme – taip, kad jos atkurtų besidėvinčias detales, - pareiškė Djuko universiteto (JAV) chemikas Stivas Kregas (Steve Craig). – Tokiu būdu, jei mūsų sukurtas polimeras savo konsistencija bus panašus į "gniaužomąją gumą" (angl. – silly putty), tai jis virs plastmase, analogiška minkštiems rašiklių gaubtuvėliams. Jei polimeras bus skystas, tai pažeistas jis taps panašiu į gelį."

S. Kregas su kolegomis eksperimentavo su dibromciklopropanų klasės (DBC) polimerais, kurių atskiros dalys turi angliavandenilių žiedą iš trijų "grandžių" ir du bromo atomus. Pats žiedas nėra kažkuo itin įdomus, tačiau jam sąveikaujant su kitu polimeru – polibutadienu, prasideda įdomūs dalykai.

Įkaitus arba esant mechaniniam poveikiui, angliavandenilių žiedas DBC monomeruose pradeda irti ir suformuoja laisvuosius radikalus. Šios "uodegos" dėl bromo atomų lengvai prisijungia prie vieno iš dviejų polibutadieno grandžių centre esančių vandenilio atomų. Tiesa, būtina, kad skirtingų polimerų molekulės būtų tolygiai pasiskirsčiusios po visą medžiagą.

Mokslininkai patikrino savo "kūdikio" atsparumą, nedidelį kiekį skysto polimero paveikę ultragarso bangomis. Kaip ir buvo tikėtasi, DBC ir polibutadieno mišinys ne tik nesuiro, bet ir tapo tvirtesnis, atsparesnis – virto geliu. Po to tyrėjai gautu geliu pripildė plastiką išspaudžiantį švirkštą ir išspaudė gelį į tam tikrą formelę. Joje gelis sukietėjo ir tapo tvirta mase.

Chemikai teigia, kad šią technologiją bus galima naudoti gaminant "amžinąsias alyvas" ir superatsparias detales įvairiai technikai. Tiesa, pirma reikia išspręsti menkos "saviremonto" spartos problemą.
(21)
(0)
(0)

Komentarai (2)