Didysis Magelano Teleskopas: 140 tonų veidrodžiai rodys 10 kartų ryškiau už "Hubble" (Video)  (0)

Didysis Magelano Teleskopas (Giant Magellan Telescope, GMT) taps vienu didžiausių antžeminių teleskopų žmonijos istorijoje, pro kurį astronomai tolimuosius pasaulius stebės beprecedenčiu ryškumu. Ką sako vien tai, kad atokiausius visatos užkampius Didysis Magelano Teleskopas rodys 10 kartų ryškiau už legendinį kosminį teleskopą "Hubble". Vilkikas šalia šio teleskopo atrodo kaip žaislinė mašinėlė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atakamos dykumoje (Čilė) statomas gigantiškasis teleskopas bus užbaigtas po 10 metų ir reikalaus ypatingo preciziškumo bei priežiūros. Magelaną sudarys septyni "tobuli veidrodžiai" – kiekvienas toks svers po 20 tonų. Optinė sistema bus pastatyta uždarame 22 aukštų statinyje. Ne šiaip statinyje, o statinyje, kuris sukiosis į visas puses. Pastate bus kranų, liftų, oro kondicionavimo sistemų, elektros instaliacijos, skysto azoto, skysto helio – viskas labai sudėtinga. Teleskopas ir jo kupolas – tarsi šokėjų pora, kurioje partneriai turi idealiai atliepti vienas kitą. Ir veidrodžių, ir jų kalibravimo kokybė šio projekto sėkmei yra nepaprastai svarbus dalykas ir didžiulis iššūkis. "Šią optiką privalome pagaminti itin precizišką, tad kai šviesa – keletas fotonų, kurie keliavo 5, 10 mlrd. metų – atskries ir pataikys į šio teleskopo veidrodį, mes iš tokių tolybių atneštos informacijos neprarasime", - aiškina Magelano teleskopo statybų direktorius Patas Makartis (Pat McCarthy). Teleskopą statanti komanda neabejoja projekto sėkme ir verte.
"Mes matysime – TIESIOGIAI – pirmųjų galaktikų formavimąsi, pirmųjų supernovų sprogimus, pirmąsias juodąsias skyles ir jų formavimąsi – matysime, kaip visata, kurioje gyvename dabar, tokia tapo, - tvirtina projekto GMT vadovė Vendė Fridman (Wendy Freedman). – Bet kurio iš šių veidrodžių paviršius yra toks lygus, kad jei vieną tokį 8 metrų veidrodį išdidintume iki JAV dydžio (nuo Rytinės iki Vakarinės pakrantės), aukščiausias kalnas toje teritorijoje būtų tik pusės colio (1,25 cm) aukščio, - pasakoja astronomė.

"Dabar gaminame 4 iš 7 veidrodžių, - atskleidžia P. Makartis. – Pirmasis veidrodis jau pagamintas visiškai, antras šlifuojamas, trečiajam statome formą, kurioje rugpjūtį pradėsime lydyti stiklą, o ketvirtojo veidrodžio formos ir stiklo medžiagos jau keliauja pas mus ir kai jų sulauksime, imsimės ketvirtojo veidrodžio gamybos."

"140 tonų sveriančią veidrodžių sistemą laikys plieno konstrukcijų kalnas, - tęsia V. Fridman. – O kur dar antriniai veidrodžiai."

Apie ypatingąjį teleskopą pasakojama šiame vaizdo siužete:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(0)
(6)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: