Netikintys žmonės yra protingesni?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2013-08-14 16:41
Na, labai tikėtini rezultatai. Labai gali būti, kad taip ir yra. Priminė kitą tyrimą, kur rado dėsningumą tarp netikėjimo ir psichinių ligų. Tikinčiajam gyvenimas aiškesnis, ir tos ligos gresia mažiau. Užtat mes protingesni!
Rukis 2013-08-14 16:42
Žinoma reikia nepamiršt kad mokslinės hipotezės ir prielaidos grindžiamos stebėjimais, moksliniais tyrimais, skaičiavimais. Mokslas keičiasi, tobulėja: paneigtas teorijas keičia naujos. Tuo tarpu "Dievo" niekas pakeist negali, o ir prieštaraut tam neturėtų. Religijų tiesos nekintančios, neginčijamos ir todėl jos yra nieko vertos. Gal būt, vieną dieną, net reliatyvumo teorija bus paneigta naujais atradimais. O religiniai fanatikai visada bus įsikabinę savo tūkstančius metų kartojamos, bet gražios smėlynų pasakėlės.
vvv2 2013-08-14 16:44
- Na taip. o kas negerai? Visatos atsiradimo laikais dėsniai buvo kitokie nei dabar, taip pat visatos išnykimo laikais dėsniai bus kitokie nei dabar!
Pumper 2013-08-14 16:50
Kuom jie kitokie buvo? Pagrįsi savo kalbas ar vėl numosi ranka ir ignoruosi?
Fikcija 2013-08-14 17:03
baikit svaigti apie mokslo neklystamuma http://lt.wikipedia.org/wiki/Lobotomija Ir kur cia skirtumas tarp mokslo ir inkvizicijos?Bet kokia zmogaus veikla yra pasmerkta klaidoms skiriasi tik ju kiekis.
nondescript 2013-08-14 17:10
O man kaip tik tikintys žmonės atrodo nemalonūs, žiūri iškarto smerkiančiu žvilgsniu, maždaug "kaip tu gali netikėt, taigi keliausi pragaran", iš netikinčių daug daugiau tolerancijos galima sulaukt. Aišku yra daugybė neatsakytų klausimų, mokslas negali į viską atsakyt, bet tai ne priežastis tuos atsakymus išgalvot pačiam. Jau geriau tada tikėt pačia nežinomybe, kad yra dalykų kurių nežinom ir nesužinosim.
Pumper 2013-08-14 17:10
Nemaišyk su religija.
MrT 2013-08-14 17:10
Oho, jau net gamtos dėsniai keistis pradėjo. Prie didelių energijų visos keturios sąveikos susijungia į vieną. Tik prie mažų energijų jos yra matomos kaip atskiros. Jau yra įrodyta, jog stiprioji ir silpnoji sąveikos gali tapti viena. O ar gali kitos yra tiriama. Įdomu būtu išgirst įrodymus apie naujus dėsnius visatos pradžioje. Vėlgi ar veiks ar neveiks dėsniai nėra pagrindo taip galvoti, nes nėra jokių įrodymu, kad taip gali atsitikt. Kaip ir nėra pagrindo tikėti dvasiomis ar dievais. Nėra pagrindo tikėti - netikima. Nereikia pritempinėti tikėjimo prie mokslo, nes niekas nesiremia tikėjimu. Jeigu nėra pagrindo manyti vienaip ar kitaip - tiesiog tai yra ignoruojama. Gal nebestatome VAE, juk gal pasikeis visatos dėsniai ir sunkieji elementai nustos skilt. Įdomus mąstymas
punktyras 2013-08-14 17:14
Prielaidos gaunamos iš stebėjimų ir/ar modeliavimo, iš prielaidų gimsta hipotezės, o jeigu jos pasitvirtina – teorijos . Tikėjimas be įrodymų – religijos prerogatyva.
Shinigami 2013-08-14 18:01
Butu gerai jei žmogus galėtu gyventi be tikėjimo (ne religija, o tikėjimas). Problema tame, kad žmogus negali gyventi neturėdamas bent kažkokio nusistatymo kažkokiu klausimu. Kad ir dievo egzistavimo klausimas. Vieni rėkia, kad jis egzistuoja, bet neturi jo egzistavimo įrodymų. Kiti rėkia, kad jis ne egzistuoja, bet taip tai neturi jokių konkrečių įrodimų jam paneigti. Taigi nei viena pusė neturi savo įsitikinimams patvirtinti įrodimų. O įsitikinimai be įrodimų tėra tikėjimas. Tikru netikinčiuoju gali save vadinti tik tas kuris į bet koki klausima pateikia įrodymus (paneigiančius arba patvirtinančius) arba nesivelia į to klausimo nagrinėjimą dėl duomenų trukumo.
Pumper 2013-08-14 18:52
Todėl nei mokslas (nes mokas būtent įrodymais ir pagrįstas) nei ateizmas (nes įrodymai neigiamybei neegzistuoja - yra tik egzistavimo įrodymų nebuvimas) ir nėra tikėjimas.
mnv 2013-08-14 19:23
Atlikus lobotomija zmogaus elgesys pasikeisdavo, t.y. tai "veike" tam tikra prasme. O inkvizicija tai jau geriau butu lyginti su kokiais politiniais susidorojimais.
moo 2013-08-14 19:32
Jei tik save gali įvardinti ateistu, vadinasi . To jūs ir nepagaunate. Tačiau, jei apie tai nei galvoji, nei tau rūpi draskytis forumuose t.y. tau neegzistuoja tokios nesąmonės - tu tikrasis netikintysis. Tokių čia, matau, nėra Aš, štai, šachmatininkų forumuose bei diskusijose nei lankausi, nei man yra įdomu ar kieta yra jų bendruomenėje B2-B4 (su visa derama pagarba).
Pumper 2013-08-14 19:42
Kai šachmatininkai pažeidinės žmogaus teises, bandys kurti visiem įstatymus tik pagal save ir pan., tada atsiras ir a-šachmatininkų ir galėsi sakyti, kad jie tiki šachmatų neegzistavimu ar dar kokį briedą. Iš kitos pusės ta pačia logika galima sakyti, kad tikintys einantys į ateistų forumus yra netikintys, homofobai protestuojantys gėjų paradą yra homoseksualai (Gražulio atveju tuom nė neabejoju) ir pan.
Rukis 2013-08-14 19:47
aktualios. Pirma tegu tikintieji ir religingieji pasilaiko tas nesąmones sau, o ne kiša tas savo religines tiesas visiems per prievartą.
moo 2013-08-14 19:48
, sutinku, tačiau žmonės yra linkę taip elgtis visame kame (tikėjimas, politika, mėgstamas brand'as, ir t.t.), vieni radikaliau, kiti prie progos. Jei tu tikintysis, bandysi įrodyti savo tiesą (kaip? priklausys nuo situacijos, būdo ar išsilavinimo), jei ateistas - savo. Tik abejingas žmogus nekiš tau jo tiesos, kuri jam tiesiog nerūpi.
FtBall 2013-08-14 20:54
Pripažinti mokslo naudą... Pripažinti, kad mokslas kolkas neturi atsakymų į visus klausimus... Suvokti tai, kad nors parašyta, kad Kristus ėjo vandeniu, iš vandens darė vyną, tai nebūtinai taip ir atsitiko... <- Tai ir yra tikėjimas, mano nuomone. Tačiau viską sugadina tam tikri dalykai. Pavardinkit tai, kas šiandien buvo blogai/gerai. Blogų dalykų sąrašas be abejo bus ilgesnis. Taip pat labai greitai pamirštat žmones, kurie nors ir tiki, tačiau yra puikūs pašnekovai.
Donattello 2013-08-14 21:07
Visas tikėjimas atsirado iš baimės mirti. - seniai seniai jei žaibuodavo tikėta Tai perkūnas svaidosi žaibais už bogų žmonių nuodėmes Bet kai atėjo supratimas kas tas dangus ir kas yra žaibas, tikėjimo skleidikai kartelę iškėlė dar aukščiau - dievas sukūrė visatą va. ir stebi mus kad... nesikeiktumėm ar pan briedas. dabar linksma o kadais už tokias mintis ant laužo
shift 2013-08-14 21:09
Jei galima, plačiau. Ačiū. Tik iškart susitarkim, kad vidurmažius ir inkvizicijas palikim ramybėj, nes jau koktu skaityti tą patį per tą patį.
slack 2013-08-14 21:10
geriau atliktų tyriną. kas protingesni kapitalistai ar komunistai.