Azijoje – tikras karščio pragaras  (6)

Šiaurės rytų Azijoje įsikūrusioms valstybėms ši vasara tapo nepakeliamai karšta, skelbia naujienų tarnyba CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos mieste užfiksuotas rekordinis karštis. Pietų Korėjoje apribotas oro kondicionavimo sistemų naudojimas, mat šalyje baiminamasi pristigti elektros energijos. Karščio rekordai užfiksuoti ir Šanchajuje. 

Didžiulė kaitra pražudė ne vieną žmogų, padarė žalos gyvuliams ir derliui.

Naujas rekordas

Japonijoje dėl karščių nuo gegužės pabaigos iki rugpjūčio pradžios užfiksuotos 52 mirtys, beveik trečdalis žmonių mirė praėjusią savaitę. 

Pirmadienį Japonijos pietuose esančiame Šimanto mieste temperatūra pasiekė 41 laipsnį. Anot Japonijos meteorologijos agentūros, tai naujas šalies rekordas. 

37-iose iš 47-ių Japonijos prefektūrų agentūra paskelbė įspėjimą dėl karščių. Aukšta temperatūra vakarinėje, centrinėje ir pietinėje šalies dalyje gyvenančius japonus kamuos dar daugiau kaip savaitę. 

Energetinė krizė

Karštas oras rūpesčių sukėlė Pietų Korėjoje, kurioje baiminamasi dėl įtampos elektros tinkluose. Techninių problemų jau buvo nustatyta, teko uždaryti kai kuriuos atominius reaktorius. 

Pareigūnai įspėja, kad šaliai gresia energijos krizė.

Siekiant išvengti elektros energijos trūkumo, pirmadienį valstybės tarnautojams nurodyta biuruose išjungti oro kondicionierius ir vengti naudotis liftais.

Šis nurodymas nuskambėjo praėjus porai dienų po to, kai Gimhae mieste buvo užfiksuotas šalies dešimtmečio karščio rekordas. Minėtame mieste oras įkaito iki 39,2 laipsnių. 

Antradienį šalies meteorologai paskelbė naują įspėjimą – maksimali temperatūra artimiausiomis dienomis daugelyje šalies vietų viršys 35 laipsnius. 

Alinantys karščiai

Aukšta temperatūra jau ne vieną savaitę kamuoja ir kinus. Po to, kai liepą buvo užfiksuotos karščiausios dienos per pastaruosius 140 metų, Šanchajuje praėjusią savaitę keturias dienas iš eilės termometrai rodė daugiau kaip 40 laipsnių karščio. Tai pirmas kartas, kai 23 mln. gyventojų turinčiame didmiestyje termometro stulpelis pakilo taip aukštai.

Kinijos nacionalinis meteorologijos centras antradienį paskelbė antrą pagal stiprumą karščio pavojaus lygį. Jis galioja centrinėje ir pietinėje Kinijoje. Pavojus skelbiamas 20-tą dieną iš eilės.

Agentūra karščių iškamuotiems kinams suteikė ir šiek tiek vilties. Prognozuojama, kad per artimiausias tris dienas karštis ims slūgti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (6)