Fizikas paneigė teoriją, kad visata nuolatos didėja

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vvv2 2013-08-28 11:40
- taip, o mūsų stebima bei matuojama "realybė" yra ne kas kita, kaip "kvantinio vakuumo fazinė kaita", tai jau buvo žinoma senovės Egipto senosios karalystės žyniams.
AlvydasR 2013-08-28 11:46
to nežino, arba nenori žinoti.. na tiesą sakant ir nesvarbu. Svarbu, kad pats sau prieštarauja.
Myslius 2013-08-28 21:16
Yra toks testas kaip atpazinti ar visata pleciasi ar ne. Vadinasi "Tolman surface brightness" test. Veikimo principas gana paprastas, jei erdve pleciasi (kol keliauja fotonas) tai nesvarbu koks erdves pletimosi modelis - pavirsiaus sviesis kis kaip (z+1)^-3 ar tai -4 (vieni vienaip kiti kitaip teigia). Gana gudriai sugalvota. Tyrimai pvz kaip: http://arxiv.org/pdf/astro-ph/0509611v2.pdf rodo jog nesiplecia. Yra reliatyvume toks four vector (3 erdves ir viena laiko). Panasiai kaip ir Niutono dinamikoj, kiekvienas turi judejimo krypti. Taigi kai t buvo nulis, kiekvienas objektas toki vektoriu turejo igyti, jei vektoriu kryptis butu vienoda, visata ir butu islikusi singuliarine, taigi galima speti kad pasiskirstymas yra tolygus 3+1 erdvelaikyje. Tokiu atveju kiekvienas objektas nuo kiekvieno tolsta reliatyvistiskai, gaunasi homogeniskumas ir izotropiskumas. Cia geriausiai atvaizduoti tiktu Epstein'o diagrama, su tolygiu pasiskirstymu. Jei turit komentaru apie sita galit pakomentuot http://www.physicsforums.com/showthread.php?t=707158 Is paskaiciavimu panasu kad toks nesipletimas o tiesiog reliatyvistinis judejimas gana arti stebejimu. Tokiam modeli istiesu nieko ypatingo nevyksta: nei mase dideja, nei pletimasis vyksta, nei kazkokie objektai traukiasi, nei jokios dark energijos itakoja. Gana paprastas paaiskinimas, neivedama jokiu nezinomu desniu, geriau Tolmano testa paaiskintu (FLRW numato ^3 desni, SR-^1, o fiksuojamas ^0.83), taip pat paaiskintu kodel susiformavo masyvus objektai taip greitai. Beto fiksuojamas sviesis gana arti stebejimu. Na kolkas mano tokia teorija, galit komentuot jei idomu. Edit: Daug darbu yra su Tolman'o testais, rezultatai gana kontraversiski, vieni teigia jog statiska, kiti jog ne. nesiplecia: http://arxiv.org/pdf/1009.0953v4.pdf http://arxiv.org/pdf/astro-ph/0509611v2.pdf pleciasi: http://arxiv.org/abs/astro-ph/9511061 As manau nesiplecia. Gal paskutiniu laiku islendancios teorijos apie didejancias mases ir yra tokiu testu pasekme? Matomai kazkas negerai su stebejimais, tai kazka naujo sugalvot bando. Reiks atidziau tais testais pasidomet.
vvv2 2013-08-29 10:30
- tik keletas pastebėjimų (alternatyvų?): a) jeigu plečiasi erdvė (ne materija), mes negalim to fiksuoti būdami tos erdvės viduje. b) Fotonas yra judanti dalelė, tai jam priskiriama energija E=hv , kur h yra Planko konstanta, o v – dažnis. Tuomet raudonąjį poslinkį fotonas gali įgauti dėl kelionėje prarastos energijos, kas pasireiškė kaio dažnio sumažėjimas. c) Singuliarinis taškas gali būti suprastas (paaiškintas?) tik kaip energijos perėjimas iš vienos formos į kitą. (kaip kad švytuoklės sinusinė kerta nulio tašką (singuliarą), potencinė energija atsiranda iš nulio!).
svetys 2013-08-29 10:46
Na, jei ji plečiasi tai kaip vadinasi tas daiktas, kuriame ji plečiasi? Motininė erdvė, ar kaip? O gal paprasčiausiai tik erdvėje kažkas gali plėstis (o ne pati erdvė)?
vvv2 2013-08-29 11:03
svetys 2013-08-29 14:09
Na, kai prie matematines sąvokos neina prisirišti (rasti nulį/koordinačių ašį), tai paprasčiausia tą sąvoką laikyti konstanta (nekintančia). O tai gaunasi jovalas (kas tada jei galaktikos tolsta viena nuo kitos greičiau nei didėja erdvė - materija kažkada vėl susitrauks į tašką?)...
Myslius 2013-08-29 17:09
a) Tas pats Tolmano testas parodys. Manyčiau kiekvienas nesiplečiantis sprendimas prognozuoja ^1 dėsnį. b) kelionėje prarandama fotono energijos teorija, vadinasi tired light teorema, gana sena ji, galbut net uz Big Bang'o senesne. Irgi berots ^1 dėsnis pagal Tolmaną. c) galimas variantas, bet nebūtinai, šiaip manau nėra to singuliariumo.