Pasiklausykite klimato kaitos: paskutinių 130 metų temperatūros duomenys paversti muzikos kūriniu (Video)  (0)

Lengviau suvokti per paskutinius 130 metų įvykusius didelius Žemės paviršiaus oro temperatūros pokyčius galima juos pateikus muzikiniu pavidalu. Panaudojęs mokslininkų surinktus ilgailaikius temperatūros matavimo duomenis, vienas Minesotos universiteto studentas parašė užburiantį kūrinį violončelei, praneša Slate.com. Rezultatas, girdimas video pabaigoje, labai paveikiai perteikia vis stiprėjantį planetos šiltėjimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastam žmogui suprasti visas su klimato kaita susijusias subtilybes nėra lengva. Ypač kai mūsų su klimatu susijusi atmintis yra labai trumpa, o labiausiai įstringa ekstremalūs įvykiai – dideli potvyniai ar ypač šaltos žiemos. Tačiau per ilgesnį laikotarpį pastebėti klimato pokyčius yra ganėtinai sunku, jau vien dėlto, kad šie yra labai lėti palyginus su žmogaus gyvenimo tempais.

Nors mūsų kasdienės patirtys tam gal ir nepritaria, bet ilgalaikių matavimų duomenys nemeluoja: metinė oro temperatūra pasaulyje tikrai kyla. Kita vertus, tai pristatantys mokslininkų grafikai yra sausi ir mažai paveikūs. Kartais šiuos grafikus ir diagramas pavertus į kitokią informacijos formą, jų pagrindinė mintis perduodama žymiai efektyviau. 

Minesotos universiteto studentui Danieliui Crawfordui kilo labai paprasta, bet geniali idėja: muzikiniu kūriniu įgarsinti NASA Goddardo Kosmoso tyrimų instituto surinktus Žemės paviršiaus oro temperatūros kaitos duomenis. Kiekviena nata atitinka vienerių metų vidutinę temperatūrą nuo 1880 iki 2012 metų.

Kylant temperatūrai, aukštėja ir grojama nata – kūrinio pabaigoje girdimos ypač aukštos natos atitinkančios paskutinius kelis dešimtmečius. Kūrėjo teigimu, artimiausiais metais metinei temperatūrai pakilus dar aukščiau, temperatūrą atitinkančios natos bus tokios aukštos, kad jau nebepateks į žmogaus ausimi girdimų garsų diapazoną.

Kviečiame su visu kūriniu susipažinti iš arčiau:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)