Naujai atrastos egzoplanetos metai trunka 8,5 val.  (1)

Neseniai atrasta egzoplaneta (planeta, esanti ne Saulės sistemoje) „Kepler 78b“ astronomus nustebino neįtikėtinai trumpais metais, trunkančiais vos 8,5 valandos. Tiesa, ji per karšta egzistuoti gyvybei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Masačiusetso technologijos instituto (angl. – Massachusetts Institute of Technology, MIT) mokslininkų atrasta planeta yra labai arti savo žvaigždės – net 40 kartų arčiau nei Merkurijus nutolęs nuo Saulės. Anot astronomų, „Kepler 78b“ paviršiaus temperatūra siekia 2760 laipsnių Celsijaus karščio, o viršutinis planetos sluoksnis yra visiškai išsilydęs, rašo sciencedaily.com.

„Planeta yra sudaryta iš lavos, todėl tikrai neįmanoma, kad joje egzistuotų gyvybė“, – teigė MIT fizikas prof. Joshas Winnas.

„Kepler 78b“ buvo atrasta, užfiksavus jos skleidžiamą šviesą. Pasirodo, planeta atspindi 20–60 proc. visos į ją patenkančios žvaigždžių šviesos.

Mokslininkai tikisi apskaičiuoti „Kepler 78b“ masę – tai būtų pirmoji Žemės dydžio egzoplaneta, kurios masė tiksliai apskaičiuota.

„Kepler 78b“ atrasta analizuojant kosminio teleskopo „Kepler“ atsiųstą informaciją. J. Winnas su komanda ištyrė daugiau nei 150 tūkst. žvaigždžių. Pagrindinis tikslas buvo ieškoti Žemės dydžio planetų, kurių orbitinis periodas yra labai trumpas. Kadangi tai – ypač daug laiko reikalaujantis darbas, buvo pasitelktas vadinamasis Furjė transformacijos metodas.

Neseniai ta pati mokslininkų komanda, vadovaujama prof. Saulo Rappaporto, atrado planetą „KOI 1843.03“. Ji apie savo žvaigždę atsisuka dar greičiau – per kiek daugiau nei 4 valandas. Pasak S. Rappaporto, tam, kad planeta galėtų suktis taip arti savo žvaigždės, ji turi būti labai tanki.

„Vien faktas, kad planetos sukasi taip arti savo žvaigždžių, įrodo, kad jos yra labai tankios. Ar visatoje egzistuoja trumpesnį orbitinį periodą turinčių egzoplanetų – klausimas lieka neatsakytas“, – teigė prof. J. Winnas.

Tiesa, tai, kad planetos orbitinis periodas yra labai trumpas, dar nereiškia, kad joje negali egzistuoti gyvybė. Kai kurios planetos sukasi apie vadinamąsias rudąsias nykštukes – žvaigždės, kurios jau yra atšalusios, taigi planetoje gali būti palanki atmosfera gyvybei.

Atradimas publikuotas leidinyje „The Astrophysical Journal“.

Nors „Kepler“ apie mūsų visatą suteikė neįtikėtinai daug informacijos, rugpjūčio 15 dieną NASA mokslininkai paskelbė, kad jiems nepavyko sutaisyti sugedusio teleskopo ir tolimesnis misijos likimas nežinomas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (1)