Šiaurės Korėjos lagerių kasdienybė: motinos verčiamos žudyti kūdikius, už maisto vagystes užmušami vaikai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

- 2013-08-26 13:42
Dar vienas TSRS mylėtojas su amebos smegenimis... Su bulvėmis ir žąsimis pasaulinėje rinkoje nepakonkuruosi - būtų dar 1960 - 1970 metais reikėję sugalvoti ką nors naudingesnio nei mėšlo knisimas. Manai, nebūtų sumąstyta?
Arns 2013-08-26 14:05
Sėkmės teorija? Likimo piršto duotybės teorija? Jei ekonomika būtu evoliucija, sutikčiau, kad geriausiems sekasi, o blogesni gali bandyti vytis. Tačiau deja tai sudėtingesni procesai, priklausantys nuo daugelio aplinkybių. Ir jei XIII amžiuje buvo turtingiausias kraštas, nereiškia jog tas pats ir XXI-ame. O daugelis tvirtintojų "kaip mus nuskriaudė" šitai pamiršta. Nes ko gero priklauso chroniškų miegalių klubui, tikinčiam jog po Vytauto Didžiojo mirties, lietuviai miegojo iki pat XX amžiaus pradžios, paskui sovietiniu laikotarpiu ėmė ir prisnūdo... Ekonomikai sukurti ir pasikeisti reikia priežasčių, o ne apeliacijų į sėkmingus pavyzdžius. Jei tai veiktu, nebūtu tokios padėties, kuri egzistuoja dabar. (t.y skirtingo išsivystimi ekonomikos, net ten kur nebuvo diktatūrinių rėžimų) Pasvarstykim, kas būtu jeigu būtu. Tarkim 1945 m. TSRS atsitraukia į savo ribas, buvusias iki 1939 vasaros. Lietuva pasiprašo gauti pinigų iš Maršalo plano. 1) turim agrarinę valstybę, su daug ūkininkų, retas iš jų turi pinigų praplėsti savo ūkius daugiau nei turimi 80 ha (daugiau neleido Smetoniai įstatymai turėti) 2) visi ūkiniai - vienkiemiai, jokios organizacijos nebuvo nė požymių 3) neturime verslininkų, advokatų ir medikų. Daugiau kaip 60% šių specialistų buvo žydų tautybės, ir juos sunaikino naciai 4) į valdžią grįžta A. Smetona (kaip žinia, per nelaimę ji mirė jau gerokai po karo) ir senoji nomenklatūra (prieštaraujantiems, pasidomėti valdžia tarpukariu) Net teoriniam šuoliui aišku, jog per daug inkarų vienoje vietoje. Ar buvo to laikmečio liberalų, pasiruošusių atlikti kokį šuolį? (šiuo atveju ieškom iš tarpukario žmonių, neatsižvelgdami ar jie žuvo per karą) Ar iš to žvelgdami, ir lygindami su kitomis Europos valstybėmis (kad ir tais pačiais skandinavais), buvo objektyvių priežasčių atlikti ekonomikos šuolį, perorientuojant ūkį (žvelgiam į tuometės ekonomikos poreikius ir galimybes)?
immortallt 2013-08-26 14:16
Arns, tu man papasakok, kur buvo išvystyta ta pramonė dar pasaulyje prieš Lietuvai patenkant į SSRS sudėtį? Kokia ta industrija buvo sukurta? Neefektyvi, nekokybiška, atsilikusi nuo pasaulio. Taip, buvom agrarinis kraštas, bet vienas labiausiai išsivysčiusių agrarinių kraštų Europoje. Dar paneik, kad labai daug turto sovietai nusavino, derlių vežė pas save, o kas iškilo, tai vis tiek buvo statoma vietinių, tik su nurodymu. O kas buvo pagaminta, didžioji dalis vis tiek išvežama. Agrarinis kraštas ir šiais laikais - Ispanija. Dar visai nesenai ir jie itin gerai gyveno, kol persitaškė pinigais.
- 2013-08-26 14:18
Dar kartą kartoju - Su bulvėmis ir žąsimis pasaulinėje rinkoje nepakonkuruosi - būtų dar 1960 - 1970 metais reikėję sugalvoti ką nors naudingesnio nei mėšlo knisimas. Manai, nebūtų sumąstyta? Klausimas - ar dabar sprendžiama masinės emigracijos problema? Klausimas - ar fantastiniu nepriklausomos Lietuvos atveju būtų buvusi emigracija į geriau besitvarkančias Vakarų valstybes? Klausimas - ar fantastiniu atveju po kažkokio laiko nebūtų imtos spręsti emigracijos problemos? Airija. Tampėsi iki 8-to dešimtmečio kaip skurdžių valstybė, kol pagaliau vietiniams atėjo gera mintis - šviesti, dirbti, ir kurti kažką geriau nei airiškas viskis.
Kirtiklis 2013-08-26 16:29
Tai va - gaunam MARŠALO plano pinigų, atstatyti ir atgaivinti ekonomiką, gaunam draugą - JAV. Be agrarinės valstybės buvo statomi ir įvairios gamyklos. Ar žinai ką reiškia kai prakunta ūkininkai ir gali leisti savo vaikus į gimnazijas, universitetus siekti mokslo, geras pavyzdys yra 19 amžius, kaip susiformavo vidurinė klasė ir inteligentija, iš tų pačių agrarinių-ūkinių baudžiavinių žmonių. Atsiradus finansavimui kaip ant mielių būtų buvęs kilimas, kaip ir kitų vakarų Europos šalių. Įstatymai keičiami ir priimamos pataisos nuo laikmečio, organizacijos taip pat atsiranda. Naujos nišos - baigusiems aukštąjį mokslą turtingų ūkininkų vaikams. Grįžęs Smetona ką veiktų, kokios partijos būtų ar vadovai - nėra aišku ir beveik sunkiai numatoma, bet tai nebebūtų senoji tvarka kaip iki karo, dar turėtų įtakos kitos valstybės Lietuvos vidaus politikai. Ekonominis kilimas būtų daugiau nei akivaizdus, dar prie to prisidėtų ES kūrimas Tie vadinami inkarai, ne amžini, surūdytų per kelis dešimtmečius. Sovietų išnaikinta inteligentija pasiektų rezultatų kaip ir jų vaikai. I pavyzdys - Suomija, agrarinis, pelkėtas su prastesniu klimatu kraštas sugebėjęs pakilti, ir iki WW2 daugelis suomių gyveno iš žemės ūkio. Ir panašus veiksmas vyksta dabar kaip iš 1990 agrarinio ir prastos kokybės produkcijos bei žaliavų krašto, virstam į paslaugų kraštą, reik laiko išlipti iš duobės ir pradėti vytis kitus maratonininkus ekonomikos lenktynėse. Sovietai nieko gero nedavė ir nesuteikė šiam kraštui, kaip ir kitoms valstybėms įskaitant ir pačius Rusus kuriuos dar slegia sovietmetis bei to laikmečio garbintojas Putinas.
Arns 2013-08-26 16:39
immortallt, tavo atveju atsakau: mano komentarą suprask kaip atsaką į kažkieno paleistą ir propaguojamą mitą "jei ne TSRS gyventume kaip Suomija ar net geriau". Kažkaip besitaškančių juo daug, pasakojančių iš kokių išteklių tai būtu įgyvendinta nesigirdi. Juo labiau tolsta ir klausimas, ar būtu tokia visuomenė persiorientavusi į šių laikų ekonomiką. Nes pvz tokia šalis kaip Graikija, jos biudžetą apie 80% sudaro paslaugos, ir kaip žinome, likusi apgaulinga buhalterija. Ar mes turėjome net tokią, ne industrinę alternatyvą? -, matau mano komentaras pataikė dešimtuku. Tiki "sėkmės istorija" ir "likimo piršto duotybės teorija". http://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_Tiger Tau paskaičius neskamba iš šios serijos? Kaip manai, jei verslo sąlygos būtu tokios pačios, tačiau vienos gimtoji anglų (na beveik) ir ji šalia trijų didžiųjų Europos ekonomikų (JK, Prancūzija ir Vokietija) bei turi neribotą priėjimą prie jūros net didžiausiems konteineriniams laivams ir kita, vidutiniškai kalbančia anglų (bent jau kaip antrąja kalba), sunkiai pasiekianti net dvi didžiąsias rinkas (Prancūzija ir JK) bei dvigubai toliau nuo vandenyno prekybos kelių ir t.t. Kas gautu pirmenybę? Ekonomika jau ne kartą įrodinėjo, tas pats planas ne visur vienodai suveikia. Ir jei yra kelios konkuruojančios rinkos vienu metu, dažniausiai laimi tik viena.
immortallt 2013-08-26 16:56
Arns, yra vienas faktas, lyginant kurioje vietoje Europoje pagal išsivystymą buvome prieš ir po, matomas akivaizdus atsilikimas. Kaip minėjo, Suomija turi prastesnę vietą geografiškai, nelabai turi tų pačių resursų, prastesnis klimatas žemės ūkiui, bet sugebėjo be SSRS pasiekti aukštą lygį. Pas mus iššaudė ar išvežė visus protingus žmones turėjusius turtą. Tai žinoma, kad tada jau nebūtų buvę kam statyti Lietuvos. Aišku, nebūtume lygūs su Vokietija. Bet kai tu pakalbi, atrodo jei ne tarybų sąjunga, tai mes dabar iš vis kaip Zimbabvėje gyventume.
Arns 2013-08-26 17:00
Arns 2013-08-26 17:18
are electronics (21.6 percent), machinery, vehicles and other engineered metal products (21.1 percent), forest industry (13.1 percent), and chemicals (10.9 percent). http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Finland Taigi, bemaž 50% ekonomikos sudaro industrija, dar 10 % miškininkystė. Kažkur matyta? Manau kasi ne toje vietoje. Paveldėta po TSRS žlugimo kažkas panašaus, bet net turint šiokį tokį pagrindą, niekas nepavyko. Tikras jog Suomija savo ekonomikos kilimu nesusijusi su savo kaimyne Švedija (dėl kurios pastangų ir iš Carinės Rusijos pasitraukė ir paskui Žiemos kare sėkmingiau laikėsi?). Ar Lietuvos atveju, būtume turėję užtarėją, kai bene geriausias tarpukario draugas daugeliu klausimų (ypač Vilniaus) buvo TSRS?
immortallt 2013-08-26 17:29
Arns, kas paveldėta?! Gamyklos, kurios viekė pagal 20-30 metų atsilikusias technologijas? Produkcijos kokybė neatitinkanti pasaulinių kainų, o patys produktai ženkliai patobulėję? Jei gaminant cementą, pro šalį viskas bėgdavo - visiems buvo dzin. Energetinės sąnaudos keliais kartais didesnės ir t.t. ir t.t. Viskas buvo pagrįsta ant pigių dujų.
Arns 2013-08-26 17:38
tu beviltiškas... Miegančios tautos atstovas... Skaičiuodamas dabartį, įvertink kad viskas ne iš niekur atsirado. Ne nuo pliko lauko buvo pradėta. Kai koks suomis, vietoje kaliošų sugalvojo NOKIA mobiliuosius kurti (tikėtina ir pakartotina). Kai lietuvis Jonas privatizavo fabriką, jis sugalvojo tik plytas pardavinėti (neįtikėtinai išmanus ir bene vienintelis tinkamas panaudojimo būdas).... Tiesiog neįtikėtinas optimizmas apie netolimą praeitį ir labai didelis pesimizmas apie tolimą praeitį
- 2013-08-26 17:59
A, pasak tavęs, suomis gudresnis, nei lietuvis? Tiksliau, visi gudresni, nei lietuviai, ir lietuviai tinkami tik rusams tarnaut?
Arns 2013-08-26 18:15
.
Kirtiklis 2013-08-26 19:25
Augo įmonių skaičius, galvoji būtų sustoję augti. Ar tu tikras kad Smetona būtų grižes ir vėl tapęs diktatoriumi? Apie ES, jei LT turtinga su pertekliniu biudžetu, ir t.t į ES būtumeme išokę su Skandinavais t.y apie 1990, kas dar labiau skatintų ekonomiką. O žiūriu pagal tave, be SSRS, Lietuva būtų daug blogesnėje padėtyje, ar net žlugus, nei dabar yra. Be jos niekaip - nieko nepastatytų ir žiūrėtų Lietuviai kaip visi dirba o patys prašytų išmaldos kaip Afrikos šalys. Nei velnio.
Arns 2013-08-26 20:08
?
Kirtiklis 2013-08-26 20:17
Nevertinu pagal emocijas, nes čia yra "kas būtų.." bet vienas faktas yra toks kad, prasčiau tikrai negyventumėme nei dabar.
Arns 2013-08-26 20:31
daug žmonių vertina, nes sakydami "pavogė mūsų suomišką ateitį" visiškai neatsižvelgia į kokia Suomija buvo (pvz net kiek tie patys miškai pradėjo duoti daugiau pelnei nei prieš 100 metų), kiek draugiškų kaimynių buvimas (ypač Švedijos) davė naudos. Pamiršdami jog Lietuvoje kardinaliai viskas priešinga, ir dar nuniokota karo, išnaikintas ne vienas vežamasis ekonomikos sluoksnis. Taigi, aš žinok labiau statyčiau už panašioje padėtyje buvimą. Ko gero turėtume įspūdingiau atrodantį Kauną, Klaipėdą ir gal labiau vienkieminį kaimą, kaip pvz Austrijoje. Tiesiog menkai tikėtina, jog be kokio sukrėtimo, būtu pasikeitusi tarpukariu vykdyta plėtros politika. O ekonominiai šuoliai, kaip pvz Airijos, prasidėjo tik apie 1990 m. Iki tol industrija pasaulyje diktavo ryškiasnes madas nei paslaugų sektorius. O be išteklių šalys (Airija, Graikija, Portugalija) pasiekė tik pasiekus ketvirtąjį ūkio laiptelį (jis atsirado tik įsitvirtinus industriniam likusiame pasaulyje).