Kalcio turtingas maistas pailgina moterų gyvenimą  (0)

Kalcio turtinga dieta – tiek šio mineralo turtingas maistas, tiek ir papildų vartojimas, gali pailginti moterų gyvenimo trukmę, rodo Kanadoje atliktas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

McGill universiteto mokslininkai panaudojo didelio 1996-2007 metais Kanadoje atlikto tyrimo apie osteoporozę rezultatus. Stebėta 9033 vyrų ir moterų sveikata, analizuojant, ar kalcis jų sveikatai turėjo kokios nors teigiamos įtakos. Kol truko tyrimas, mirė 1160 jo dalyvių.

Nustatyta, kad moterys, kurios per dieną gaudavo iki 1000 miligramų kalcio, gali gyventi ilgiau palyginti su tomis, kurios šių papildų nevartojo. 

Tyrimo vadovas dr. David Goltzman pastebi, kad nustatyta, jog kasdienis kalcio vartojimas susijęs su mažesne moterų mirties tikimybe. Ta nauda pastebėta, kai moterys vartojo iki 1000 miligramų kalcio per dieną, nepriklausomai nuo to, ar kartu buvo vartojamas vitaminas D.

Mokslininkai taip pat padarė išvadą, kad vienodą naudą teikė kalcis, gaunamas su pieno produktais, ne pieno produktais ar papildais. 

Tačiau šiuo tyrimu negauta duomenų, kad kalcis galėtų pailginti vyrų gyvenimo trukmę. 

Tyrimo ataskaitą paskelbė „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“, praneša medicalnewstoday.com.

Jau seniai nustatyta, kad žmogaus organizmui būtini tam tikri kiekiai kalcio, kad jo kaulai būtų sveiki. Kalcis sudaro 1,5–2 proc. žmogaus svorio, o 99 proc. žmogaus kalcio sukaupta jo kauluose ir dantyse.

Pagrindiniai maistiniai kalcio šaltiniai yra pienas ir jo produktai (ypač fermentinis sūris), mineralinis vanduo, grūdai, jautiena, žuvis, soja, riešutai, saulėgrąžos, kopūstai, brokoliai, žemuogės, kriaušės, slyvos.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama kalcio paros norma yra 800 miligramų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)