Uraganų geografija: įspūdingas interaktyvus visų planetos uraganų per 170 metų žemėlapis  (0)

Galbūt iš pirmo žvilgsnio tai panašu į meno kūrinį, tačiau šiuose pusrutuliuose vaizduojama, kur ir kokiomis kryptimis per pastaruosius 170 metų planetoje siautėjo uraganai. JAV Nacionalinė Okeanų ir atmosferos administracija (NOAA) sukūrė beprecedentį dinaminį pasaulio žemėlapį, kuriame sužymėtos visų uraganų trajektorijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso žemėlapyje pažymėti 11 967 tropiniai ciklonai, kurie šėlo Žemėje nuo pat 1842 m., kai buvo įkurta NOAA ir uraganai pradėti registruoti, duomenis renkant iš laivų, švyturių, o dabar – moderniomis palydovinėmis priemonėmis.

Interaktyvųjį žemėlapį rasite spustelėję šią nuorodą. Pele galima priartinti ar nutolinti pageidaujamą Žemės rutulio regioną ir spustelėti dešiniau viršuje esančią opciją "Hurricanes" ("Uraganai"). Tuomet žemėlapyje bus nubraižytos uraganų trajektorijos ir bus galima pamatyti lokalų arba globalų šios stichijos šėlsmo tendencijų vaizdą.

Spalvota skalė žemėlapio viršutinėje dalyje nurodo audros kategoriją (penkios uraganų kategorijos ir keletas silpnesnių tropinių audrų kategorijų).

"Dar prieš palydovinę meteorologijos erą uraganų trajektorijos buvo nustatomos pagal laivų įgulų pateikiamus duomenis. Nors jie gana patikimi, tikėtina, jog į žemėlapį pakliuvo ne visi anuomet siautėję štormai, - pripažįsta NOAA specialistai. – Geostacionarieji palydovai meteorologijoje sukėlė revoliuciją, tad dabar ciklonų keliai neturi galimybės išlikti nepastebėti – situacija visame pasaulyje skenuojama kas keletą minučių."

Žemėlapis nuostabiai iliustruoja, kurie planetos kampeliai uraganų niokojami labiausiai. Tikromis uraganų karalystėmis galima laikyti vidurio ir šiaurės vakarinę Atlanto vandenyno dalį, vakarinę Ramiojo vandenyno dalį ir Bengalijos įlanką – ten uraganų sezoniškumo nėra ir taifūnai žemyninę dalį talžo apskritus metus. Lyginant vakarinį ir rytinį pusrutulius, mažiau uraganų būna vis dėlto vakariniame.
(7)
(1)
(-1)

Komentarai (0)