Teritorijos Lietuvoje, kur gyventojų tankumas – kaip Sacharos dykumoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2013-09-10 10:22
Šitas procesas vadinasi urbanizacija. Jei ne Sovietų sąjungą, tai jau senai būtų įvykę.
nondescript 2013-09-10 12:04
Nebijokit, jei toliau sėkmingai visimės ES sulauksim svečių iš Kinijos, Indijos ir kitų valstybių. O tokie mokslininkų pasvarstymai tik iškelia klausimus, bet jokių veiksmų nesiima, jei jau taip norit apgyvendint "Sacharos dykuma", kurkit ten darbo vietas, bet aišku niekam neapsimoka.
Shanti 2013-09-10 12:13
Manau labai gerai, kad Lietuvoje atsiranda ramiu vietu
Simplicity 2013-09-10 12:23
Sarkazmas?
nondescript 2013-09-10 13:17
Ne sarkazmas, tiesiog taip atsitiko kitose Vakarų Europos šalyse, keista, kad čia į tai neatsižvelgia.
Simplicity 2013-09-10 14:03
Jei žiūrėsim į oficialiai pateikiamą statistiką, tai šiuo metu atlyginimai dar tik grįžta į 2008 metų lygį. http://db1.stat.gov.lt/statbank/selectv ... 3=&rvar14= Ekonomistai prognozuoja, kad į prieškrizinį lygį grįšim tik 2014 metais. http://vz.lt/article/2013/9/4/prognozuo ... izini-lygi Tebeturim ir 190 tūkstančių bedarbių, kuriems net valytojų darbo nėra. http://www.ldb.lt/Informacija/DarboRink ... acija.aspx Kokios įsidarbinimo galimybės lietuvių kalbos nemokančiam atvykėliui, esant tokiai ekonominei situacijai? Kaip jau kažkada rašiau, azijiečiams ir afrikiečiams (buvusių kolonijų gyventojams) yra kur kas paprasčiau prisitaikyti toje šalyje, kurios kalbą jie moka. p.s. Vienintelis teigiamas dalykas— dirbančiųjų skaičius pamažu vejasi prieškrizinį lygį. Jei prie to prisidėtų didesnis atlyginimų augimas, tai būtų galima tikėtis geresnių rezultatų. (Dar būtų gerai, kad didesnis dėmesys būtų skirtas regionų vystymuisi, o ne vien tik Vilniui)
femto 2013-09-10 23:33
Jums neuzkliuvo legendoje zymejimas? Mano nuomone, turetu buti atvirksciai nei yra, balta-tuscia, juoda-pilna. Bent jau visur zymima kuo tankiau, tuo tamsiau..
mental1ty 2013-09-10 23:39
Straipsnyje lygino su Sachara, užtat tas teritorijas, kur panašus gyventojų tankumas ir nuspalvino juodojo žemyno spalva.
immortallt 2013-09-11 12:36
Simplicity, darbų yra daugiau nei norinčių dirbti. TIk niekas dirbti nenori. Jokių įgūdžių nereikia turėti, tik kažkiek norėti dirbti, pasirodyti laiku darbe ir blaivam. Norinčių dirbti - nėra. Tas pats ir kitose srityse. Pvz mano darbe, jei dirbi pilną etatą, gali pasidaryti į rankas +50% nei vidutinė alga Vilniuje. Darbuotojų trūksta. Mano kompanijoje priimami užsieniečiai labai lengvai. Šiuo metu naujas padalinys atidarytas orientuotas į Afriką. Ten susamdyti vietiniai dirbti nuotoliniu būdu. Tiesa, vadovas mano (jis kuruoja ir Afriką) baigia nupušti - nieko neįmanoma iš jų išspausti. Prieškrizinis lygis buvo euforija, tai nebuvo kažkas realu, tai kaip tik ką prabudus po gero sapno - jautiesi labai gerai, o priežasties kaip ir nėra. Šiuo metu ekonominė situacija ženkliai tvaresnė ir tuoj bus geresnė. Tik tokio vartojimo ir taškymo nebus, nes žmonės kol kas dar prisimena pamoką.
perihellis 2013-09-11 12:51
va pagaliau kažkas arčiau tiesos. Yra žmonės, kurie tiesiog niekada nedirbs, siūlyk jam betkokį atlyginimą ir betkokį darbą, jie jo nedirbs. Vieni valkataus, kiti gers, kiti vogs, bet nedirbs ir niekuo niekaip jų nepakeisi. Deja nemaža dalis tokių žmonių gyvena kaimo vietovėse. Na dar nemaža dalis jų išvažiavę 'dirbti' į skandinavų šalis ar pakeliui link vakarų-pietvakarių. Žmonės tiesiog tingi dirbti, nenori dirbti. Dažnam atrodo, kad išvažiavus iš savo kaimo į miestą viskas savaime susitvarkys, ten gi darbo daugiau, tai pinigai tiesiog byrės iš dangaus. Nors, kai domėjausi, pamenu, buvo galybė priemonių, siūlymų verstis vienokia ar kitokia veikla kaimo teritorijose ir iš to itin gerai uždirbti. Tereikėjo tiesiog kažką daryti.
immortallt 2013-09-11 13:27
Jei jau apie kaimą - augink/gamink gerus produktus, kad ir ne visai ekologiškus, bet daugmaž, tai klientų Klaipėdoje aš duočiau iškart bent 5-10. Nuperkami kiekiai būtų pakankami šeimai pragyventi. O čia net nieko neieškojus ir nedirbus. Prie Klaipėdos vienas žmogus tik vežasi gyvus upėtakius iš Lenkijos (upėtakiai Lenkijoje tai beveik kaip cepelinai Lietuvoje) ir juos čia išdarinėja, marinuoja arba rūko. Klientų trūkumu žmogus nesiskundžia ir nesiskundė, net krizės metu.
Vytax 2013-09-11 14:12
Tam, kad būtų galima gyventi ir kažkuo verstis kaime reikia turėti kapitalo. Net ir kokių paprastų daržovių auginimui reikia neišvengiamai turėti žemės, turėti technikos, pastatų, žinių, patirties ir t.t.. Čia vien tik didelio noro dirbti tikrai nepakanka. O pas mus sukasi būtent skurdo ratas. Neturi kaimo žmonės pakankamai kapitalo, todėl jie mažai uždirba ir neturi galimybių sutaupyti ir modernizuoti savo ūkių ir taip kaupti kapitalo.
immortallt 2013-09-11 14:18
Vytax, nekalnu apie 100ha. Tam, kad auginti kokias avietes ar šilauoges tūkstančių nereikia. Beje, yra eksperimentinė programa, kur žmonės gyvenantys kaime gali gauti kokį gyvūlį, arba sodinukų bei užsiiminėti žemės ūkiu. Deja norinčiųjų labai stipriai sumažėja, kai sužino, kad negalės prakalti iškart gyvūlio/sodinukų. Taip pat socialinis būstas siūlomas kaime, su žeme ir galimybe užsiauginti bent sau daržovių - stovi laisva. Vėl, viskas grįžta prie to, nenori jie iš to skurdo patys lipti, nori, kad juos kas nors iškeltų, kol patys galės toliau pijokaut.
Vytax 2013-09-11 15:27
Apie bomžus nekalbėkime. Jie tiesiog degradavę. Ir tai nėra statistinis kaimo gyventojas.
andriulis 2013-09-11 15:51
Iš kur tuos mitus ištraukia, kad žmonės neina dirbti? Dirbti eina tuntais (IKEA pavyzdys), o vergauti (maxima) niekas nenori. Aš pamenu situacija prieš krizę, visada sakydavau, kol žmonės pardavinės save kaip vergus, tol ir gyvensim atitinkamai. Dabar kai kurios įmonės neprisišaukia darbuotojų ir jų likimas tik vienas - gerinti darbo sąlygas. Atsikratyti reikia vergų sindromo, jog dirbti turi pradėti nuo ūbago lygio. Visa tai atspindi emigracijos dydis.
Simplicity 2013-09-11 15:58
Immortallt, nekalbėk apie kaimą, jei su juo nesi susidūręs. Jau net turint 3 hektarus žemės be žemės ūkio technikos neišsiversi. (Pasidomėk kiek kainuoja savadarbiai traktoriai ir smetonos laikų prikabinami padargai.) Na, o ten kur technika, prasideda išlaidos kurui, priežiūrai ir remontams. Pirk dar sėklą, trąšas, insekticidus ir tavo derlius taps auksiniu. Gali nieko nepirkti, bet tada „krušies“ nuo sutemų iki aušros ir realiai nieko neturėsi. Skaičiuok neskaičiavęs, bet mažame ūkyje gali dirbti tik iš idėjos. Kastuvu galima tik kelias lysves (kelis arus) pagal namą susiskvarbyti, vagą bulvių ir morkų užsiauginti, tačiau Maximoje su akcija bulvės ir morkos yra pigesnės. Kaimai laikėsi tik ant senų žmonių, nes tiems buvo nedirbamą žemę laikyti. p.s. Lietuvoje už MMA nedirbę (dirbę už daugiau) išlekia į UK ar Norvegijos fabrikus ir ten išsišiepę dirba po 50 valandų per savaitę už tenykštį MMA. Tai gal visgi problema ne pačiame darbuotojuje, o tame ką tas lietuviškas MMA gali tau duoti? Jei aš už lietuvišką MMA nedirbčiau, tai automatiškai būčiau priskirtas alkoholikų, degradavusių tinginių ir nenorinčių dirbti grupei? (Tiesa pasakius, net tie patys 1600 litų į rankas dabar atrodo tokie juokingai maži pinigai, kad net neįsivaizduoju kaip iš tiek reikėtų vienam išgyventi.)
immortallt 2013-09-11 16:05
Na tai vienas man aiškina, kad ką daryti kai nieko neturi. Kitas iškart, kad reikia pradėti vos ne direktoriais dirbti. Viskas priklauso nuo žmonių noro ir sugebėjimų, gali labai norėti, bet jei elgsis kaip vaikas ir supratimas bus kaip vaiko - nieko nesigaus. Problema ne tai, kad trūksta darbų, ar kad trūksta gerai apmokamų darbų ar pan., problema ta, kad arba žmonės save nuvertina, kaip pats rašei, ir tada nekelia savo kvalifikacijos ir lieka prastai apmokamais, arba net nesistengia siekti būt verti daugiau. O šiaip kaimai tai didžioji dalis likę buomžai. Daug žemių apleistos, nors būtų galima daryti ką nors, jei tik nori. Bet noro mažai. Ir tik nereikia pradėti apie trečius asmenis kalbėti. Kažkodėl, kurie nori, padaro, kurie nenori - tie kaltina kitus. Daug pavyzdžių savų pažįstamų ir giminių tarpe turiu, kurie pradėjo nuo absoliutaus nulio, net vienas dabar turtingas dėdė pradėjo nuo vaikų namų. Tad pirmas planas kaip atsikratyti nedarbo Lietuvoje - išmokyti žmones dirbti. Nori bet kokios išmokos ir esi darbingas žmogus - eini dirbti, tada gauni išmoką. Ką dirbti? Nu pvz miesto tvarkymas - savivaldybė daug išleidžia, o sumokėti vis tiek negali. Šitaip būtų sutaupytos dar ir valstybės lėšos. Nėra įstatymų sakot? Yra. Pasižiūrėkit, Druskininkai ir berods Ignalina, jau tai daro keletą metų - idealiai švaru, o biudžetas mažas. Prieštarauja ES? Neprieštarauja. Dirbti niekas neverčia. Nenori - nedirbi, bet ir išmokų negauni. Šildymo kompensacijos turi būti NAIKINAMOS. Kokios dar kompensacijos butų savininkams? Jie turtingesni už mane! Kodėl aš negaunu kompensacijų? Ir pan. ir pan., nes dabartinė sistema tiek Lietuvoje, o ypač vakaruose augina ne visuomenės narius, o parazitus. Simplicity, miestuose MMA niekas nemoka jau senai. Ir nereikia slėpti fakto, kad jei ne vokeliai, vidutinė alga turbūt būtų 50% didesnė. O su kaimu aš susidūręs, tik gal idėja, apie poros hektarų ūkį kiek skiriasi.
perihellis 2013-09-11 16:18
prisiminiau vieną paveiksliuką: https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 3272_n.jpg reiktų žiūrėt viršutinę vidurinę diagramą. Įtariu Lietuva aplenktų ir Vokietiją
immortallt 2013-09-11 16:41
Jo, sakyčiau, būtų kokie 80% kaip nėr ką.
Vytax 2013-09-11 21:56
Nežinau kur tu gyveni, bet pas mus jau ūkininkai pešasi dėl menkiausio žemės kavalkėlio. Žemės kaina jau pasiekė 12tūkst./ha.