Registracija baigėsi: į Marsą skristi panoro 5 vyrai iš Lietuvos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

00400 2013-09-13 20:56
Pz kaip ruošiasi milijardais $ pasišvaistyt, kai tuo tarpu pasauly skurdžių pilna.
omg 2013-09-13 21:05
Gelezine logika Su tokia logika niekada nieko nepasiektumeme, geriau skurdziams atiduodam Beje pats ar daug uzdirbi? Mesos ir pyrago perki? Atostogoms lieka? Kaip dristi kai pasaulyje zmones skursta ir badauja!
kionig 2013-09-13 21:06
Jei kažkas nepatinka, tai savo uždirbtus pinigus paiimk ir paaukok tiem skurdžiam. Problem?
MNM 2013-09-13 21:23
Nors nelabai tikiu situo skandalingu projektu, bet dabar iskilo klausimas, kiek ten jiems i bagaza kroviniu prikraus? Tarkim, kaip su maistu ten reikalai bus(nesigilinant i kitus krovinio aspektus)? Nejaugi nebutu geriau sita projekta pavadinti pvz "Norintiems numirti ne zemeje"? Astronautai menulyje nesugebejo isikurti, mat zmones nori marse apsigyventi. Juokdariai.
nondescript 2013-09-13 21:35
O tau labai galvą dėl jų skauda?
Arns 2013-09-13 21:53
jei norėtu, tai kosmoso agentūros jau būtu išgabenę žmones. Pasvarstykim teoriškai. TKS pastatymui reikėjo labai daug modulių, kurių surinkinėti atvirame kosmose nebuvo galima, tad jie tegalėjo būti surinkti išgabenti. Marse jau būtu galima atlikinėti darbus, tad kokių 5-6 raketų turėtu užtekti atgabenti pakankamai detalių kelioms bazėms-kupolams. Labai daug ką galima "išmesti" naikinat tiesioginius kietus kolidorius, vietoje jų tiesti tunelius iš panašios į parašiutus burės, pripurškiant į vidų kietėjančios medžiagos, panašios į putas (smarkiai besiplečiančias. Oro sąlygos ten nėra atšiaurios, o ir lyginant TKS nuolat atakuojančiomis šiukšlėmis bei asteroidais, net gi visai ramu (manau rizika pažeisti hermetiškumą būtu net mažesnė nei kosmose) TKS įgulai, 6 žmonėms, maistas su įranga gabenamas maždaug kas 3 mėn. Čia didesnė bėda. Bet vėl, galima siųsti didesnį kiekį ir vien tik maisto krovinius. Vėl kokie 5-6 kroviniai. Vėliau kas kiek laiko vis leistusi papildymai. Atliekami bandymai su daržovėmis patvirtina jog bent jau žolines kultūras įmanoma net mėgintuvėliuose užsiauginti. Taigi papildomai pasipildyti maisto atsargas visai realu. Sunkiau tik su vandeniu. Ko gero vien jam gabenti prisireiktu 2-3 raketų, nes distiliavimas skysčių bei žmogaus sunaudojimas/išprakaitavimas naikina. Aišku įranga, tyrimo medžiagos... Vnž nematau problemų, tik be galo didelę logistiką ir jau šiems laikams neįprastą riziką bei amžiną problemą, bilietas atgal nebent senatvėje.
immortallt 2013-09-13 22:20
Arns, tai kaip vanduo kažkur gali dingti, jei bus visad uždaroje patalpoje? Nebent augantys žmonės, na dar kai kas nors numirs - išsineš...
Arns 2013-09-13 22:38
manai išgėrei 2 l vandens, ir išsiusioji 2 litras? Ne, organizmas pasilieka sau truputi, dalis per prakaitą pasišalina, dalis su išmatomis... Nesidomėjau koks nuostolis, bet tikrai jis bus žymus jei apykaitą iš to paties kiekio numatys ~ 2 metams (maždaug tiek trunka kelionė nuo Žemės iki Marso)
punktyras 2013-09-13 23:29
Ne, nepasilieka. Kiek išgėrei, tiek pasišalina su šlapimu, iškvepiamu oru, išmatomis, prakaitu. Taigi, galima recirkuliuoti. Be to, pačiame Marse vandens yra. Manau, bazė bus šalia jo atsargų.
vanduo4 2013-09-14 05:08
- Vandens pilnas visas kosmosas. Ir tame paciame menulyje jo yra tik reikia surasti budu kaip jy pasiimti. - Beje, vandeny galima ir pasigaminti, svarbu tik gamybos kastai. O del maisto - jau dabar NASA testuoja mesos "spausdinimo" 3d spausdintuvais technologija. O mesa tai ne kas kita, kaip molekuliu sujungimas atitinkama seka. Tereikia pakankamai tinkamos medziagos. Kosmose gaminto maisto problema - jis beskonis. - Kaip jus manot kokiu tikslu Europoje uzkurtas didysis kolaideris? O tam, kad yminti mysle kaip viska pasigaminti patiems ir greitai. - Nenustebciau jeigu viena diena auksas taps bevertis.
i74s 2013-09-14 12:06
Creatium 2013-09-14 12:34
Visai neseniai žiūrėjau TED kalbą apie tai, kaip grupelė mokslininkų JAV pastatytame "šiltnamyje" išgyveno 2 metus visiškai uždaroje sistemoje. Patys užsiaugindavo maistą, perdirbdavo savo turimą vandenį. Tereikėjo elektros ir saulės šviesos. Tad kodėl tas neturėtų būti įmanoma Marse? Klausimas tik yra gravitacija, radiacija ir energijos gamyba. Visa kita iš esmės turėtų būti įmanoma išspręsti pakankamai nesunkiai (nedideliais finansais).
Arns 2013-09-14 12:44
Creatium, pritariu tau, o tu manau pritari mano minčiai jog kosmose išgyventi keliskart brangiau negu kokioje planetoje/asteroide. Atkrenta daug pavojų, nes gravitacija ir gyvybės nebuvimas iš karto atmeta tam tikras apsaugas. Kupolai Žemėje nevisai atitinka kitas būtu kitur. Juk kelionė per kosmosą (radiacija ir šaltis), užauginimas iš sėklų ir net gal būt žemės atsigabenimas, būtu labai sudėtingas procesas pilnam išsimaitinimui gyvenančių žmonių. Tačiau kaip papildomas šaltinis bei kvėpuoti tinkamo oro gamybos panaudoti galima. Energijai gaminti saulės bei nuleisto vieno kito "reaktoriaus", kaip marsaeigiuose, turėtu užtekti. Aišku komfortas ne kaip pas mus įprasta, bet nemanau jog ir dabar dirbantys astronautais tuo mėgaujasi atlikdami misijas.
immortallt 2013-09-15 13:36
Arns, marsaeigiuose esantys reaktoriai tinkami nebent 60W lemputei deginti. Marse bus problema, kad saulės nėra tiek daug kiek žemėje - reikės daugiau saulės baterijų. Bet kiek suprantu nėra debesų - kas padės padidinti efektyvumą. Būtent, kad žmogus atiduoda visą vandenį viena ar kita forma, nes kitaip žmogus sunkėtų Jei svorio numes, tai dar ir sumažins vandens savyje bei atiduos daugiau. vanduo4, pasigaminti bet kokią materiją teoriškai įmanoma, praktiškai, tai visada bus energetiškai labai brangu. Jei turėsime termobranduolinę energiją ir jinai bus tokia pigi, kaip įsivaizduojama, tada galbūt, pasikartosiu, GALBŪT apsimokės tokius šposus daryti, kaip iš vandenilio atomų gaminti auksą.
Arns 2013-09-15 14:14
immortallt, jei viską iš karto naudotum - būtu taip. Bet pamažu, įmanoma ir daugiau išmaitinti. Kosmoso pramonei didelių energijos kiekių nereikia, būtu per sunku ilgose misijose tiek atstatyti į baterijas. Taip, bet atiduoda ne iš karto. Plius nemažai pasišalina kitaip (jau minėti prakaitavimas, išmatos, ašaros... ). Tad surinkti neįmanoma
Laurynas19 2013-09-15 17:59
Na pavizdžiui, TKS (kaip jie patys skelbiasi) surenka 99.999999999999% vandens. T.y ir išmatas ir prakaitą ir čiaudulį ir ašaras. Manau tas pats įmanoma ir marse, kadangi vanduo turi savybę virsti garais anksčiau ar vėliau o jau garus surinkti įmanoma (kas ir aroma TKS'e), juos išvalyti ir vėl panaudoti.