Kodėl pagirios tokios sunkios: kaip pūva smegenų ląstelės  (33)

Plyštanti galva. Skrandžio skausmas. Silpnumas ir visiškai apleidusios jėgos. Bloga nuotaika. Tokia yra audringo vakarėlio, suteikusio daug malonių įspūdžių, kaina, su kuria bent kartą gyvenime susipažįsta alkoholio padauginęs pilietis. Kas vyksta žmogaus organizme, kai jis kenčia dėl pagirių, itin vaizdžiai aiškinama leidyklos „ForSmart“ knygoje „55 tiesos apie alkoholį. 11 pamokų, kaip išbristi sausam“ ištraukose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas vysta organizme pagirių metu

„Viskas labai paprasta: kaip bežiūrėsi, alkoholis – nuodai, o apsinuodijus visą laiką buvo, yra ir bus blogai, – teigia Philas Cullumas, medikas iš Didžiosios Britanijos, sutikęs plačiau papasakoti apie pagirias. – Patekęs į organizmą, alkoholis jį nuodija – mažina vitaminų ir mineralinių medžiagų išteklius, tirpdo riebalus (daugiausia – ne tuos bloguosius, juosiančius pilvą ir verčiančius sukti galvą, kaip jų atsikratyti, bet tuos, kurie reikalingi mūsų organizmui), žaloja ląsteles, organus. Žmogaus organizmas daugeliu atžvilgiu pranoksta tobuliausias technologijas – jis žino, kaip saugotis nuo nereikalingų medžiagų, kaip su jomis tvarkytis. Kepenys imasi alkoholio – nuodų – šalinimo iš organizmo: išskiria fermentus, skaidančius alkoholį. Suskaidytą alkoholį šalina inkstai, tam sunaudodami galybę vandens. O vanduo, kaip žinoma, yra labai svarbus organizmui – iš dalies kaip tik dėl šio skysčio netekimo žmogus, vakare padauginęs alkoholio, vėliau jaučiasi taip prastai“.

Tačiau savijautą lemia ne tik vandens stygius. Vienas iš alkoholio skaidymo produktų yra medžiaga, vadinama acetaldehidu. Šį nuodą organizmas taip pat šalina, tačiau jis nespėja susidoroti su visu užgriuvusiu krūviu. Todėl acetaldehidas tūno organizme, laukdamas savo eilės. Kol toji eilė ateina, ši medžiaga, kaip ir bet kuris kitas nuodas, jau būna pridariusi daug žalos – ji eikvoja organizmo energiją, naikina ląsteles. „Ar žmogus apsinuodija žiurknuodžiais, ar acetaldehidu, rezultatas būna tas pats – sušlubuoja sveikata, netenkame energijos, kartais netgi iškyla pavojus gyvybei“, – atskleidžia P. Cullumas.

Dirbantieji protinį darbą tikriausiai yra pastebėję, jog dieną po audringo vakarėlio darbas einasi vangiai. Tačiau apleidusios jėgos – dar tik pusė bėdos: baisiausia, jog, net ir turint ūpo dirbti, nepavyksta susikaupti, mintys laksto kažkur aplink. Novosibirsko Humanitarinio-ekologinio instituto profesorius Vladimiras Ždanovas teigia, jog po išgertuvių smegenų veiklos sutrikimai, galvos skausmas kyla dėl to, kad smegenų ląstelės… pūva: „Patekęs į kraują alkoholis sunaikina silpną eritrocitų krūvį, neleidžiantį šioms ląstelėms sulipti į krūvą. Sulipę eritrocitai, vadinami „vynuogių kekėmis“, gali užkimšti kraujagysles. Smegenyse yra 15 mlrd. nervinių ląstelių – neuronų, kurių kiekvieną deguonimi aprūpina mikrokapiliaras. Ši kraujagyslė yra tokia smulki, kad eritrocitai į neuroną gali patekti tik po vieną. Kai tokį mikrokapiliarą pasiekia „vynuogių kekė“, ji paprasčiausiai užblokuoja kelią į neuroną. Negaudama deguonies, nervinė ląstelė miršta po 7-9 minučių“.

Po rimtų išgertuvių smegenys ima pūti

Taigi rytą po išgertuvių smegenyse jau plyti ištisos neuronų kapinės, pilnos pūvančių ir yrančių ląstelių – tai ir yra per pagirias kamuojančio galvos skausmo priežastis: „Kad puvėsiai neapnuodytų visų smegenų, organizmas telkia visą vandenį į galvą mirusioms ląstelėms išplauti. Šis vanduo lyg replės spaudžia galvą. Išplauti puvėsiai šalinami per šlapimą, tad atsiminkite: kas geria, tas tam tikra prasme šlapinasi savo smegenimis“, – viešai teigia profesorius, garsėjantis savo radikalia nuomone.

Nuo yrančių ląstelių kylantis galvos skausmas jau savaime yra pakankamai nemalonus pojūtis, tačiau itin piktnaudžiaujantis alkoholiu žmogus gali susidurti su kur kas nemalonesniais potyriais: „Jeigu nepiktnaudžiaujate alkoholiu ir pagirios jums pasitaiko tik retais atvejais, tikėtina, jog vieninteliai pagirių simptomai, su kuriais susidursite, bus nuovargis, galvos skausmas, bloga nuotaika, galbūt pykinimas ar vėmimas. Tačiau jei alkoholį vartojate dažnai ir dideliais kiekiais, jūsų laukia kiek kitokia pagirių istorija, – teigia medikas. – Dažnas gėrimas itin veikia psichiką, o pagirių metu smegenys patiria didžiulį stresą. Dėl to neretas alkoholikas po alkoholiu aplaistytos nakties skundžiasi ne tik bloga nuotaika, bet ir paranoja, isterija ar depresija. Nors žmogus jau šiek tiek prablaivėjęs, alkoholio sukelta karštinė vis dar tęsiasi. Geriant daug bei dažnai, kitą dieną po išgertuvių gali kamuoti padidėjęs jautrumas šviesai, garsams – gali erzinti triukšmas, gali badyti akis ryški šviesa“.

Ar padeda nuo pagirių vaistai?

„Priemonių nuo pagirių poveikis yra dvejopas. Vienos priemonės skatina alkoholio skaidymą ir nuodų šalinimą, taip priartindamos pagirių pabaigą, tačiau nepalengvindamos kančių, o kitos panaikina pagirių simptomus, tačiau nesprendžia pačios problemos“, – teigia medikas Philas Cullumas.

Šiais laikais žmonės itin pasitiki vaistų galia, tad nieko nuostabaus, jog jais gydo ir pagirias. Tačiau mūsų pašnekovas ragina tokį pasirinkimą gerai apgalvoti: „Pasikliauti vaistais yra mažų mažiausiai kvaila – galbūt galvos skausmas praeis, bet žala organizmui gali būti dar didesnė. Vaistai, veikiantys nervų sistemą, gali ne tik padėti – juos sudarančios cheminės medžiagos, sąveikaudamos su organizme esančiais junginiais, gali tapti dar didesniu nuodu, privesiančiu netgi prie skrandžio kraujavimo.

Specialiai pagirioms skirti vaistai atrodo labai viliojančiai – nurijai tabletę ir pagirių kaip nebūta. Tačiau atidžiai įsiskaitykite į šių tariamai stebuklingų vaistų instrukciją – net patys gamintojai pripažįsta, jog jų gaminio poveikio būdas „nėra visiškai aiškus“, todėl gali tik „galbūt“ padėti. Pagirias malšinančiuose vaistuose yra tokių mažai girdėtų medžiagų, kaip gintaro rūgštis ar spanguolių ekstraktas. Šios medžiagos gali paskatinti spartesnį alkoholio šalinimą iš organizmo ar nuraminti skrandį, bet panašių medžiagų galima rasti ir natūraliuose maisto produktuose“.

Vaistų nuo pagirių gamintojai savo produktuose derina įvairius tokių medžiagų mišinius – viena medžiaga gali panaikinti galvos skausmą, kita – pagreitinti alkoholio skaidymą. „Vis dėlto kol kas dar neatrasta medžiaga, kuri galėtų akimirksniu užbaigti alkoholio skaidymą ir šalinimą organizme. Pagirias lengvinantys preparatai gali tik pagreitinti alkoholio skaidymo procesus. Taigi nereikia ryti vaistų pirmai progai pasitaikius. Geriau pasikliauti kitais metodais, o pagirias slopinančius medikamentus vartoti tik kritiniais atvejais“, – tikina P. Cullumas.

Aspirinas, paracetamolis ar kiti panašūs vaistai galbūt nuslopins galvos skausmą, tačiau jie gali pasunkinti kitus pagirių simptomus. Aspirinas dažniausiai tik pailgina pagirias, nes kepenys, kurioms reikia susitvarkyti su alkoholiu, dar labiau apkraunamos darbu.

Liaudiški gydymo būdai – pradedant kopūstiene, baigiant seksu

Nors kavoje esantis kofeinas iš tiesų gali suteikti šiek tiek energijos, šio gėrimo sukeliamas palengvėjimas tėra iliuzija. Kava, kaip ir alkoholiniai gėrimai, iš organizmo varo skysčius, tad kol jūs jaučiate trumpą jėgų sugrįžimą, organizmas netenka dar daugiau po išgertuvių taip reikalingo vandens.

Šis skystis pagirių metu ypač reikalingas organizmui, tačiau nemalonių simptomų jis nepanaikina. Vis dėlto jį vartoti būtina, kad nuodai greičiau pasišalintų iš organizmo.

Kai kuriose šalyse populiari pagirių gydymo teorija „nuo ko susirgai, tuo ir gydykis“, teigianti, jog šiek tiek alkoholio palengvins pagirių kančias. „Jeigu vakare užvalgėte pagedusio sūrio, nuo kurio per naktį tapo bloga, ar tikrai tikitės, jog ryte tas pats sūris pagerins jūsų savijautą? Nuodų gydymas dar didesniu kiekiu nuodų yra kvailystė – į jūsų organizmą patenka tik dar daugiau alkoholio, kurį kepenys turės sudoroti. Jeigu ryte kyla noras skaudančią galvą „gydyti“ alumi, reikėtų susimąstyti, ar tik neturite problemų su alkoholizmu“, – neslepia P. Cullumas.

Šiandien parduotuvėse atsiranda vis daugiau įvairių gėrimų, skirtų energijos lygiui pakelti ar padėti sportininkams atgauti treniruočių metu prarastas jėgas. „Vis populiaresnė tampa teorija, jog izotoniniai gėrimai, skirti sportuojantiesiems, ne tik padeda atgauti jėgas bei atstatyti skysčių organizme kiekį, bet ir sutvarko alkoholio išderintą elektrolitų balansą, – sako medikas. – Kadangi daugelio šių gėrimų receptūros yra skirtingos, sunku pasakyti, kuris gėrimas jums gali padėti, o kuris – ne. Daugeliu atvejų izotoniniai gėrimai gali tapti vandens pakaitalu, tačiau daugiau naudos nesuteikia“, – teigia specialistas.

Bandymas sušvelninti pagirių simptomus sportuojant taip pat gali baigtis labai liūdnai. Net lengvų pagirių metu sportas skatina skysčių išsiskyrimą, taip dar labiau nualindamas organizmą. Be to, širdžiai tenka susidoroti su dvigubu krūviu: ne tik intensyviai dirbti, bet ir tai daryti nualintai toksinių medžiagų. Gali būti, jog vieną kartą širdis tokio krūvio tiesiog neatlaikys.

„Seksas, kaip pagirių šalinimo priemonė, išpopuliarėjo dėl to, jog tai yra ganėtinai maloni priemonė. Lytinio akto metu patiriamas malonumas padeda atsipalaiduoti, užmiršti nemalonius pojūčius, – teigia medikas. – Iš tiesų sunku pasakyti, geras tai ar blogas būdas susidoroti su alkoholio padariniais, tačiau aš manau, kad pagirių metu lytinių santykių geriau vengti. Pagalvokite apie savo partnerį: jam tai – ne itin malonus nuotykis su pagiringu žmogumi. Tokio sekso jis, ko gero, nė nesinorės prisiminti… Juk po išgertuvių nė vienas nespindi patrauklumu. Be to, jei esate vyras, prisiminkite, kad alkoholis vargiai padeda jūsų potencijai. Galiausiai intensyvus seksas taip pat verčia sparčiau dirbti širdį, todėl gali baigtis infarktu ar insultu“, – sako P. Cullumas.

Paprasti žmonės sukaupė milžinišką patirtį, bandydami išvengti sunkumų, kuriuos sukelia alkoholis: „Įvairūs pagirių gydymo receptai, pavyzdžiui, su pomidorų sultimis sumaišytas mineralinis vanduo, raugintų agurkų sultys ar kopūstų sriuba, yra patikrinti praktiškai, bet ne teoriškai. Po išgertuvių organizmui trūksta ne tik vandens, bet ir mineralų, maistinių medžiagų, todėl tinkamas gėrimas ar valgis iš tiesų gali palengvinti jūsų kančias. Be to, maiste esantys vitaminai ir mineralai yra natūralūs – vien dėl šios priežasties jie yra naudingesni už sintetinius produktus.

Tačiau kai receptų, padedančių išgydyti pagirias, yra tokia daugybė, sunku pasakyti, koks patiekalas jums padės, o koks – tik pasunkins esamą padėtį. Norint palengvinti pagirias, geriausia rinktis iš augalinės kilmės produktų pagamintą maistą. Riebi mėsa ir kiti produktai, kurie turi riebalų, tik apsunkins ir taip nelengvai plušančių kepenų darbą, o nenatūraliuose produktuose esantys cheminiai junginiai gali pakenkti nuvargusiam organizmui. Kai kuriems padeda ir rauginto pieno gaminiai – kefyras, rūgpienis, tačiau svarbu žinoti, jog kiekvienas organizmas yra savitas. Taigi svarbu pačiam atsirinkti, kas geriau gydo pagirias: pomidorų sultys ar kopūstų sriuba“, – atskleidžia P. Cullumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(40)
(0)
(10)

Komentarai (33)